Învață limba engleză pentru călătorii

Pe lângă bugetul necesar și articolele din bagaj, există ceva ce îți va transforma vacanțele într-un succes total. Comunicarea. Învață limba engleză pentru călătorii și oriunde în lume, orice ai vrea să faci va deveni mai ușor de planificat și gestionat!

Motive pentru care trebuie sa știi limba engleză când pleci în călătorii

Păi să facem un exercițiu de imaginație legat de orientarea într-un loc nou, de exemplu. Engleza îți trebuie ca să nu te duci în stânga, când de fapt locul căutat de tine e în dreapta. Asta ar fi cea mai banală experiență negativă. Sau ca să nu înțelegi că o anume instituție e deschisă, când de fapt este închisă și să bați drumul până acolo degeaba. Ca să te poți plânge că nu merge becul, dușul, căldura în cameră. Să poți explica exact cum ai vrea să îți fie gătită friptura sau servită supa.

Acestea sunt la nivel de bază. Însă există un nivel mai profund, mai plin de miez, la care te poți bucura de călătoriile tale. E vorba de a lua pulsul străzii: să vorbești cu localnici, să legi prietenii în cafenele. Să cunoști călători pe peronul gărilor care te duc în următorul oraș, următoarea stațiune sau următorul obiectiv turistic. De momentele când ceilalți călători, care vin din Asia, America, Rusia, Africa îți povestesc viața și experiențele lor sau îți vând ponturi. Cam acestea sunt motivele pentru care trebuie să știi engleza când pleci în călătorii.

Expresii uzuale pe care este bine să le cunoști pentru vacanțe

Cea mai bună pregătire pentru a fructifica vacanțele e să știi bine engleza generală. Lucru pe care îl poți realiza prin participarea la cursuri specializate, preferabil într-o grupă deschisă (recreează oarecum o microcomunitate, similar unui grup de la hotel sau a unei echipe de la job). Poți, de asemenea, exersa singur limba engleză.

Mai am încă în minte imaginea anilor 90, când turiștii mergeau în vacanțe înarmați cu diferite cărticele printate în toate limbile pământului (turcă, arabă, suedeză), din care citeau expresii ad-hoc pentru a încerca să cumpere ceva sau să ceară informații.

Ei bine, modelul acela nu a prea mers. Pur și simplu pentru că după ce reușeai cu greu să întrebi ceva, turcul sau arabul in charge, căruia i te adresai, se lansa într-o lungă explicație poetică cu ritm rapid din care oricum nu mai înțelegeai nimic, tu necunoscător al limbii (Da, am încercat și eu metoda). Probabil își lăuda marfa. Sau îți spunea o anecdotă cu un vas mare de croazieră de americani care urma să îi cumpere oricum toate produsele. Sau te blestema pentru zgârcenie. Cine știe?! Oricum, dialogul tot la arătat pe degete ajungea.

Acesta este motivul pentru care toate zonele turistice ale lumii au înțeles că ar fi nevoie să se vorbească O SINGURĂ limbă și că asta ar fi mai ușor pentru comunicare și mai bine pentru confortul călătorilor și pentru vânzări. Engleza este, desigur, mult mai accesibilă pentru noi decât araba, japoneza, olandeza și, de fapt, decât 95% dintre limbi. Și necesită un efort mult mai mic să o înveți, dat fiind că ești expus destul de mult în media la ea.

Până la atingerea obiectivului de a învăța fluent engleza, la un nivel avansat, poți însă recurge la trucuri de pregătire pentru următoarea ta călătorie. Cum ar fi să studiezi vocabular și expresii pentru diferite situații, foarte frecvent întâlnite. 

Grup de tineri din diferite tari purtand haine de vara si ochelari de soare pe un ponton la mare care se distreaza impreuna si converseaza in engleza la o petrecere

Make the best of it: profită la maximum de vacanțele tale, oriunde ai merge

Scurt ghid de conversație în limba engleză

Ca să revin la ceea spuneam anterior, e important să știi să spui diverse lucruri în engleză, dar și să fii pregătit să înțelegi (mare parte din) răspunsul primit. Din fericire, ceea ce am observat noi, profesorii de la FollowMe, la cursanții români este că partea cu înțelesul limbii engleze funcționează destul de bine și de performant chiar și la niveluri incipiente, cum ar fi elementar sau pre-intermediar. Iată așadar o listă de expresii uzuale ce te pot ajuta să te faci înțeles (și admirat, poate) de către străini:

Cum te prezinți

Sfatul de bază: dacă nu stăpânești bine limba engleză, keep it simple. Adică reține în orice situație a vieții reale că nu e atât de important să impresionezi sau (în ciuda a ceea ce ți-ar fi putut spune profesorii) să folosești expresii frumoase. E important să fii clar în exprimare, să dai șanse maxime interlocutorului să te înțeleagă și să fii precis în răspunsuri (cum s-ar zice în română, fără ocoale pe la Ploiești). Valabil și pentru limba maternă, if you ask me.

Deci, ca să te prezinți poți folosi clasicul How do you do! (ce mai faceți, folosit pentru a face cunoștință, la care se răspunde cu aceeași frază) și îți poți introduce numele:

  • My name is….  / I’m… (Numele meu este… Sunt…)

Și cam atât este suficient pentru a te prezenta în limba engleză.

Cum începi o conversație

După ce te-ai prezentat, poți trece la motivul pentru care inițiezi conversația. Te poți informa cu privire la atracțiile din zonă:

  • How long have you stayed here? (De cât timp ești/sunteți aici?)
  • What have you visited? How was it? (Ce ai/ați vizitat? Cum a fost?)

Dacă vrei să socializezi, pur și simplu, poți face o remarcă la adresa a ceva ce ți-a atras atenția la persoana respectivă:

  • What a beautiful child you’ve got! (merge garantat cu orice persoană de pe planetă, oricât de rece și rațională:)
  • I saw your skiing suit! Nice one! /  I saw your camera. It looks professional.Where did you get it? (Am văzut costumul tău de schi. Arată grozav / Am văzut aparatul tău foto. Pare profesional. De unde l-ai luat?)

Dacă vrei să îi ceri un serviciu:

  • Could you please help us take a photo? (Poți te rog să ne ajuți să facem o fotografie?)
Grup de turisti pozitionati cu spatele care viziteaza Marele canion, fac poze si converseaza in engleza

E păcat să vizitezi locuri cu adevărat faimoase, încărcate de frumusețe naturală sau de istorie și să nu poți afla legendele acelor meleaguri sau alte informații despre ele.

Cum vorbești despre hobby-uri

Tot la capitolul socializare, ai putea să îți dorești să conversezi în engleză despre pasiunile tale, mai ales dacă au legătură cu destinația în care te afli.

I really like… skiing, trekking, cycling, sunbathing, diving, snorkelling… (Îmi place foarte mult să… schiez, să fac drumeții, să merg cu bicicleta, să fac plajă, să fac scufundări, să înot pe sub apă). Alte expresii similare pe care le poți folosi, cu sensul de “îmi place mult”: I am really into skiing, Diving is my cup of tea, I enjoy snorkelling.

Apoi îți poți implica partenerul de conversație: Can you ski? Do you like diving? Have you ever tried snorkelling? (Tu poți schia? Îți plac scufundările? Ai încercat vreodată să înoți pe sub apă?)

Ulterior poți vorbi despre unde ai învățat / unde ai avut cele mai bune experiențe cu acel hobby: 

  • I started trekking when I was a baby, with my parents. The best trekking places I have been to so far are in… . Have you been there? (Am început să fac drumeții când eram copil, cu părinții mei. Cele mai bune locuri pentru drumeții în care am fost până acum sunt în… Ai fost vreodată acolo?)
  • I have heard the most beautiful beaches are in… islands. Have you ever been there? (Am auzit că cele mai frumoase plaje sunt în insulele… Ai fost vreodată acolo?)
  • I found the perfect spot for diving. It isn’t far. (Am găsit locul perfect pentru scufundări. Nu e departe). Where did you go diving in the area? (Tu unde ai mers să faci scufundări în zona aceasta?)

Expresii utile când mergi la restaurant 

Unul dintre cele mai importante puncte pentru care e bine să te pregătești atunci când călătorești este restaurantul și confortul pe care îl vei avea acolo. Iată cum poți comanda:

  • Can I have the menu, please? (Puteți să îmi aduceți meniul, vă rog?)
  • I’ll have the… tomato soup, chips and beef steak, lemon ice-cream. (Voi lua… supa de roșii, cartofii prăjiți cu friptura de vită, înghețată de lămâie)
  • I would like my steak rare / medium / well-done. (Mi-ar plăcea ca friptura mea să fie în sânge / medie / bine făcută)
  • What is… paella? (Ce este paella?)
  • What kinds of beer / wine have you got? (Ce tipuri de bere / vin aveți)? I will have a draft / a bottle of beer / a glass / a bottle of wine to drink. (Voi lua o halbă / o sticlă de bere / un pahar / o sticlă de vin de băut)
  • I would like three glasses for the wine, please. (Aș vrea trei pahare pentru vin, vă rog)
  • Could you bring me extra cutlery for two people, please? (Puteți să îmi aduceți tacâmuri în plus pentru două persoane, vă rog?)
  • Can I have the bill, please? (Puteți să îmi aduceți nota, vă rog?) I will pay cash / by card. (Voi plăti cu bani cash / cu cardul)

Cum ceri informații

Ca să te orientezi mai bine în zonă sau să îți faci un itinerariu, va trebui, de asemenea, să comunici în engleză:

  • Excuse me, could you tell me the way to….? (Scuzați-mă, îmi puteți spune care e drumul spre…?)
  • Sorry, how do I get to…? (the train station, the airport, … hotel, … beach) (Scuze, cum ajung la… gară, aeroport, hotelul…, plajă?)
  • Do you know if… museum is open today? What time does it open / close? (Știți cumva dacă muzeul… este deschis astăzi? La ce oră se închide / deschide?)
  • Where can I buy a ticket? (De unde pot cumpăra un bilet?)
  • When is the next train / bus to Lyon? (Când este următorul tren / autobuz spre Lyon?)
  • Where can I take the bus to …? (De unde pot lua autobuzul către…?)
  • How much is it? (Cât costă?)
grup de turisti relaxati ce stau pe o plaja minunata la umbra unui copac si admira marea si vorbesc in engleza

Invata engleza pentru a calatori si a te simti in largul tău oriunde, alături de noi prieteni din lumea întreagă: în inima orașelor mari, în vârful celor mai spectaculoși munți sau pe cele mai fine plaje ale lumii.

Ce să faci când nu înțelegi

Se poate întâmpla, mai ales când interlocutorului i-ai făcut o impresie bună prin formularea întrebării și crede că ai un nivel foarte bun de engleză. Chiar ar trebui să prevezi și situații când nu înțelegi, fie că partenerul știe la rândul lui prea puțină engleză și nu se exprimă clar, fie că vorbește prea repede.

Dacă nu înțelegi, roagă-l să repete. Could you say that again? Could you repeat, please?

Sau poți reformula tu ceea ce crezi că ai înțeles (e o metodă și mai practică), iar el va verifica dacă e ok: So, I need to go right, go past the supermarket and then turn left? (Deci, trebuie să merg la dreapta, să trec de supermarket și apoi să fac stânga?)

Cum să înveți rapid engleza, ca să fii pregătit în orice situație

Ca în orice alt domeniu, cea mai sigură cale de a învăța engleza repede și bine e să apelezi la ajutorul profesioniștilor. Și să țintești exact ceea ce îți trebuie: un curs de engleză (începător, intermediar, avansat) cu un profesor specializat pe asta și alți câțiva colegi de același nivel, care să te ajute să comunici. Degeaba citești singur 20 de cărți în engleză: da, vei asimila vocabular, da, vei prinde de acolo și multe expresii și gramatică, însă nu vei avea feedback legat de pronunția și intonația ta și nu vei avea exercițiul comunicării și încrederea în tine pentru aceasta.

Cursurile rămân opțiunea cea mai eficientă și pentru că sunt organizate astfel încât să dozeze o combinație de vocabular, gramatică, acte de comunicare și activități de înțelegere simultan. Ca să avansezi pe toate fronturile: înțelegere și producție. Dar și pentru că sunt mai fun decât să înveți singur și te ajută să te mobilizezi mult mai bine. Și nu în ultimul rând, pentru că implică contact cu alți oameni, potențiali prieteni.

Concluzii

Învață să te bucuri cu adevărat de concediile tale în locuri noi și palpitante depășind limitarea provocată de comunicare. Învață limba engleză pentru călătorii și vei vedea cum din fiecare vacanță te întorci încă și mai bogat spiritual. Și poate nu numai  – nu știi niciodată când și de unde se ivește o oportunitate antreprenorială sau de parteneriat!