Cursuri Cambridge B1 Preliminary

Examenul Cambridge PET (Preliminary English Test, cunoscut mai nou sub numele de B1 Preliminary) este conceput pentru a testa cunoştinţele de limba engleză nivel B1 (nivel intermediar) ale adolescenţilor între 13 şi 15 ani. Acest lucru înseamnă că, de regulă, candidaţii care se însriu la examen sau care urmează cursuri de pregătire examen Cambridge sunt copii între clasele a şaptea şi a noua.

Desigur, vârsta prezentată e doar orientativă, am avut cazuri excepţionale şi de copii mai mici (clasele a cincea, a şasea) care au susţinut examenul, dar şi de copii cu vârstă mai mare, de liceu, ce au început mai târziu studiul limbii engleze.

Ofertă Seniori – a doua jumătate a anului școlar 2023-2024

Lucrăm la înţelegere, dar şi interpretare a informaţiilor; exprimarea dorinţelor imediate, dar şi capacitatea de a discuta sau de a scrie folosind argumente şi idei originale; monolog, dar şi arta interacţiunii.

Oferta cursuri de pregatire examen Cambridge

Cursurile noastre de pregătire Cambridge din timpul verii, unde lucrăm subiecte autentice de examen pentru fiecare nivel în parte și exersăm modalități cât mai eficiente de abordare a fiecărei probe, se pot finaliza cu susținerea examenului dorit în sesiunea Cambridge FollowMe din luna august. Alege pachetul de ședințe care ți se potrivește!

Preliminary English Test (PET), examen Cambridge cu dificultate a subiectelor nivel B1 (intermediar)

 

Nivelul B1, intermediar, pe care îl presupune participarea la examenul PET implică dezvoltarea unor cunoştinţe şi abilităţi de înţelegere şi comunicare orală şi scrisă fluentă. Adesea, cineva care aude un candidat B1 vorbind îl descrie ca “utilizând foarte bine limba engleză”: în fapt, candidatul poate înţelege texte şi articole, înregistrări şi informaţii oferite pe teme generale, din viaţa de zi cu zi, dar prezentate la o viteză mare a discursului şi eventual cu diferite accente sau zgomote de fundal, poate lua notiţe pe baza celor auzite, poate relata diverse întâmplări sau formula planuri de viitor, exprima opinii oral sau în scrisori şi emailuri, observând şi putând transmite la rândul lui diferite tipuri de ton şi atitudine (aprobatoare, ironică, depreciativă, admirativă, şamd).

Candidatul pentru acest examen Cambridge va fi familiarizat cu toată gramatica de bază a limbii engleze: toate tipurile de timp trecut, prezent, viitor (aspectele simplu, dar şi continuu, ex. Past perfect continuous, present perfect continuous, future continuous si future perfect), elemente din diateza pasivă şi vorbirea indirectă, frazele condiţionale şi anumite verbe modale. În plus, bagajul lingvistic va cuprinde şi o mare varietate de adverbe, verbe frazale, conectori, întrebări disjunctive.

Din punct de vedere lexical, temele pe care un adolescent ce se pregăteşte pentru examenul B1 Preliminary e indicat să le abordeze sunt următoarele: tipuri de clădiri şi facilităţi dintr-o clădire, avantaje şi dezavantaje ale vieţii urbane şi ale celei rurale, servicii publice, educaţie, timp liber, divertisment şi media, descrierea hainelor, mâncăruri şi băuturi, sănătate, medicamente şi exerciţiu fizic, sporturi, sentimente, opinii şi experienţe personale, cumpărături, tehnologie şi comunicare, natură, călătorii, vremea, meserii şi locuri de muncă.

Cum se face pregatirea pentru examenul B1 Preliminary (PET)

 

Pregătirea pentru acest examen constă în mai multe etape. Mai întâi, cursanţii FollowMe susţin un mock-test (o simulare de test Cambridge PET), se calculează punctajul obţinut şi li se recomandă pregătirea pentru acest examen. Mai departe, vor participa la pregătirea în clasă, cu toată grupa, urmând manuale al căror curriculum este adaptat pentru a fi compatibil cu testele Cambridge şi unde vor lucra, alături de colegii lor, subiecte de speaking.

O altă parte importantă a pregătirii constă în furnizarea fişelor de lucru şi a înregistrărilor audio pentru acasă săptămânal, fişe pe care copiii le lucrează şi le returnează pentru a fi corectate. Aceste fişe conţin tot vocabularul, toată gramatica necesare examenului Cambridge B1 Preliminary şi conţin subiecte construite pe formatul examenelor. La jumătatea perioadei de pregătire, viitorii candidaţi vor mai lucra teste care vor fi punctate după baremul de examen.

Cât durează şi în ce constă examenul PET

Copii care scriu in clasa, la examentul Cambridge B1 Preliminary
Examenul PET - Cambridge B1 Preliminary - include patru probe: reading, writing, listening, speaking

Examenul Cambridge B1 Preliminary este structurat în patru probe, toate cele patru însumând o durată de aproximativ două ore şi douăzeci de minute (pauzele nu sunt incluse).

Proba de Reading (citire) durează 45 de minute şi conţine 6 părţi, 32 de întrebări. Răspunzând la acestea, trebuie să dovedeşti că înţelegi ideea principală din diverse anunţuri sau articole de ziar sau revistă. Cerinţele sunt pe formatul: alege varianta corectă, potriveşte personajul cu situaţia potrivită, reinserează un număr de fraze în textul original, completează spaţiile libere. Fiecare întrebare este notată cu un punct, iar nota obţinută la această probă are o pondere de 25% din scorul final.

Proba de Writing (scriere) durează şi ea 45 de minute şi are două cerinţe: la prima întrebare, trebuie să scrii un email ca răspuns al unui mesaj scris de către un prieten, oferindu-i acestuia anumite informaţii şi cerând la rândul tău anumite detalii eventual pe baza prompturilor din cerinţă în aproximativ 100 de cuvinte. La cea de-a doua întrebare, poţi alege între scrierea unui articol sau a unei poveşti cu lungimea de 100 de cuvinte.

Proba de Listening (ascultare) are 4 părţi (25 de întrebări) şi contează pentru nota finală în proporţie de 25%. Vei avea de ales varianta corectă (fie ea sub formă scrisă sau de ilustraţie) sau de completat cu unul sau două cuvinte spaţii albe dintr-un text.

În fine, proba de Speaking (conversaţie), având şi aceasta o pondere de 25%, are loc alături de un alt candidat în faţa examinatorului. Conţine 4 părţi: în prima parte, examinatorul discută cu fiecare în parte despre detaliile personale şi generalităţi din viaţa sa, apoi fiecare candidat trebuie să vorbească pe o temă pe baza unei fotografii timp de 2-3 minute. În partea a treia, cei doi candidaţi trebuie să interacţioneze şi anume să dezbată ce e de făcut într-o anume situaţie, apoi să decidă împreună asupra soluţiei finale. În partea a patra, candidaţii vor trebui să răspundă la diverse întrebări mai aprofundate pe o temă legată de situaţia din a treia cerinţă.

Cine poate susţine examenul Cambridge B1 Preliminary

Examenul poate fi susţinut de copiii care au mai studiat limba engleză nivel B1 şi eventual au participat şi la unul dintre testele pentru copii Cambridge Young Learners of Flyers (A2) sau (recomandat) Key English Test (testul recomandat adolescenţilor nivel A2). Copiii şi adolescenţii care susţin acest test au subiecte specifice de reading şi conversaţie din lumea lor, susţinând varianta de examen B1 Preliminary for Schools.

Adulţii care sunt în curs de învăţare a limbii engleze, participă la un curs de nivel intermediar şi vor să îşi măsoare cunoştinţele prin examenul de nivel B1 susţin varianta clasică PET. Dificultatea subiectelor este similară, doar topicurile diferite (ex. viaţa şcolară versus situaţii la locul de muncă).

Copii in clasa la grupa de incepatori la limba engleza
Activitățile creative de la FollowMe sunt mereu pe placul micilor cursanți.

Cât costă evaluarea și examenul PET

 

Pregătirea specifică pentru examenul Cambridge B1 Preliminary, în afara orelor de curs de la FollowMe, unde se lucrează oricum subiecte de Speaking și vocabular, gramatică necesare examenului, constă într-un pachet de cărți self-study în valoare de 150 de lei, ce va fi lucrat individual, etapizat. Pregătirea suplimentară pentru acasă este opţională.

Taxa pentru susţinerea examenului într-o sesiune dedicată FollowMe în anul 2024 este de 520 de lei.

Cum te ajută certificatul

Doi baieti si o fata zambind dupa ce au luat certificatul dupa examenul Cambridge nivel B1 Preliminary
Certificatul B1 Preliminary (PET) poate fi util atât în timpul studiilor, cât și în viitoarea carieră

Certificatul obţinut în urma susţinerii examenului nivel B1 Cambridge PET poate fi echivalat cu testul pentru clasa de liceu – profil bilingv sau cu proba de Bacalaureat la limba engleză (şi oferă o evaluare mult mai precisă şi mai puţin supusă arbitrarului decât acestea).

Există anumite Universităţi din ţară şi din afară de asemenea care recunosc acest certificat drept valid pentru ca studenţii să urmeze cursurile lor şi anumite companii care fac angajări pe baza acestui certificat care să ateste nivelul de limbă necesar lor. Poţi găsi o listă aici.

Modele de subiecte pentru examenul Cambridge B1 Preliminary (PET)

 

Poţi accesa mai jos modele de subiecte pentru examenul PET oferite de Cambridge Assessment. Toate sesiunile de examen conţin subiecte similare, concepute după acelaşi format, diferenţă constând doar în topicuri, texte, înregistrări. De menţionat este că instituţia Cambridge Assessment lansează subiecte pentru examenele sale după ani întregi de studii ştiinţifice asupra frecvenţei vocabularului în limba vorbită şi scrisă (astfel încât să se asigure că termenii pe care îi vei întâlni dacă dai examen nivel A2 sunt utilizaţi foarte des, dacă dai examen B1, ceva mai rar, examenul B2 conţine un lexic mai sofisticat şi utilizat şi mai rar, şamd), dar şi asupra impactului pe care îl au asupra candidaţilor topicurile textelor, de conversaţie şi de scris. Astfel, subiectele sunt mai întâi testate pe eşantioane de candidaţi din diverse zone ale lumii (în condiţii de simulare), apoi validate sau actualizate şi utilizate oficial, pentru ca evaluarea să fie cât mai exactă şi cât mai relevantă.

Modelele de subiecte pentru examenul Cambridge B1 Preliminary – probele de Reading, Writing, Listening și Speaking – pot fi descarcate de AICI.

Cere mai multe informații!    Te rog să dovedești că ești om selectând camion.