Activități pentru copii de 3 ani. Ce poți face cu cel mic în casă sau afară

Copilașii de trei ani sunt adesea foarte activi, însă e cunoscut faptul că nu se opresc mult timp asupra unei activități. Ei cer constant atenție, vor să împărtășească totul cu părinții și au tendința de a trece repede de la o jucărie la alta, ca și de la o stare la opusul acesteia. Ca atare, am conceput o listă de activități frumoase pentru copiii de 3 ani, care să te ajute să organizezi zilele lungi de vară. Așa încât cel mic să se dezvolte armonios, iar tu să îți păstrezi mai ușor calmul și relaxarea.

Activități pentru copii de 3 ani acasă

După ce ați trecut cu bine de the terrible twos – vârsta dramatică și schimbătoare de doi ani – micuțul sau micuța ta a mai făcut ceva pași spre înțelegerea lumii, a rutinei zilnice și a propriilor stări. Dar tot pot să apară probleme cum ar fi: încăpățânarea subită și nejustificată (justificată, de fapt, printr-o frustrare care nu are legătură cu obiectul încăpățânării), preferințe puternice pentru anumite jucării, jocuri, piese de îmbrăcăminte, feluri de mâncare sau persoane, cu excluderea categorică, completă a altora, sau temeri apărute subit. Activitățile desfășurate de copiii de 3 ani alături de părinți ar trebui să ocolească sau să ajute în aceste probleme și să dezvolte motricitatea, răbdarea, reziliența și cunoștințele micuților – iată sugestiile noastre:

Modelaj

Mult mult modelaj cu plastilină, nisip, nisip kinetic, slime, spumă, cocă (de făcut prăjituri sau pâine, covrigi). Desigur că poți găsi o multitudine de accesorii – forme, cuțitașe, lingurițe – pentru modelaj, însă în primul rând e valoroasă explorarea, răsucirea, formarea cu propriile mânuțe.

Construcții

Jocurile de construcție sunt testate pe copii cu succes de mii de ani. Și ai o varietate mare din care poți alege, de la cuburile de lemn, la cărămizile Lego (Duplo, pentru această vârstă), la piese magnetice, cu scai, care se îmbină, labirinturi pentru bile, din diferite materiale. Identifică preferatul lui (sau preferatele 2) și jucați-vă de multe ori cu acela. În acest fel, tot folosind aceleași materiale, forme și cuburi zi de zi, copilul începe să își dezvolte tehnica, în acest mod construcțiile devin mai elaborate, apreciază mai bine dimensiunile și proporțiile. 

Jocuri cu mingea și balonul

3 ani este vârsta perfectă pentru a exersa lovitul și aruncatul/prinderea mingii și balonului. Astfel copiii exersează precizia, traiectoria, învață să-și dozeze puterea – și se distrează pe cinste!

Șnuruitul

Există jocuri speciale de șnuruit (în cadrul cărora copiii învață despre fața și spatele unei suprafețe și diverse modele de șnuruit, adică precursoare ale seriilor logice). Pot fi planșe sau obiecte de lemn de șnuruit. Sau mai poți folosi mărgele mari de lemn sau plastic pentru a realiza coliere și brățări, sau paste (găurite), care pot fi anterior pictate. O activitate deosebită pentru dezvoltarea motricității fine.

Pictura

Pictura merge mai bine decât desenul la vârste mici, deoarece este o activitate mult mai atractivă pentru copii. Explozia de culoare, ușurința cu care se umple foaia (spre deosebire de colorat cu creioanele) îi atrage și îi face mândri de munca lor și să vrea să experimenteze.

Colaje sau mozaic

La vârsta de trei ani și chiar mai devreme, micuții manifestă interes pentru decupaj. E drept că de cele mai multe ori nu pot decupa forme complexe, însă, sub supraveghere, pot tăia hârtie colorată în linie dreaptă, în bucățele mai mici. Acele bucățele le pot lipi mai apoi pe coli în diverse forme, sau pe cărți de colorat (pentru a realiza forma copacilor, caselor, etc), ca un mozaic. Dacă repetă această activitate adesea, îi va ajuta, pe lângă dezvoltarea motricității fine, la organizarea spațiului pe foaie, o achiziție valoroasă pentru mai târziu.

Cărți de stickere

O altă activitate foarte atractivă din aceeași serie este lipirea de stickere pe cărțile speciale cu planșe pentru abțibilduri (practic, realizarea unor scene sau peisaje în care copiii hotărăsc amplasamentul personajelor și obiectelor). Astfel pot învăța ușor-ușor despre poziții (sus, jos, stânga, dreapta, în spate, în față) și despre perspectivă (lucrurile aflate la depărtare se văd mai mici decât cele din prim plan).

Curățenie în casă

Da, serios, curățenie adică: dat cu aspiratorul, cu mopul (scurs de tine), băgat rufe la mașină, scos rufe, dus la uscătorul electric. Sortat șosete pentru împerechere. Șters măsuța și scăunelele cu spray (apă, sau apă cu puțin spirt) cu cârpa. Șters oglinzile (aici e satisfacția cea mai mare!). De fapt, cu asta trebuia să începem: activitățile făcute de adulți accesibilizate vârstei lor sunt cele mai atractive pentru copii! Din aceeași serie…

Gătitul

Evident că un copil de trei ani nu va toca ceapă, nu va tăia verdeața și nu va decoji cartofii. Dar poate sta lângă tine și observa, mirosi, gusta, recunoaște, numi legumele și le poate pune, după ce au fost pregătite de tine, în oală. Astfel el chiar va crede că gătește, iar beneficiile senzoriale și de cunoștințe în ale botanicii sunt foarte mari! Ce mai poate face: să dea șnițelele prin făină, să ajute la frământarea aluaturilor, să pună ingredientele pe pizza, să amestece, să bată ouăle, să ajute la punerea mesei.

Ascunsul și găsitul obiectelor

Poate că a voastră casă e prea mică pentru a vă juca de-a v-ați ascunselea (sau poate nu), dar mai există o modalitate de a utiliza spațiul într-un fel similar. Ascunderea de jucărioare (sau dulciuri) prin casă și găsirea lor, fie pe bază de indicii (se află într-un loc luminos / întunecat / sus / jos / în interiorul unui obiect pătrat / sub un obiect rotund), fie prin intermediul jocului Cald sau Rece (dacă copilul se apropie de obiect, îi șoptim cald, sau Fierbinte, dacă se îndepărtează, spunem rece, sau înghețat). 

Ce poate face un copil de 3 ani pe afară

Pentru oamenii de orice vârstă, timpul petrecut în aer liber e neprețuit. Stimulii externi, câmpul vizual extins, vântul, natura, aerul proaspăt, soarele sunt indispensabile cu atât mai mult copiilor aflați în creștere. Le dau ocazia să exploreze, să viseze, să cunoască, să învețe orientarea. Și ție, ca părinte, îți furnizează o pleiadă de activități noi, diferite față de cele desfășurate în casă! Iată ideile noastre de activități de făcut afară cu copiii de trei ani:

Bicicleta, trotineta sau motocicleta fără pedale

Vehiculele îi fascinează, la un moment dat, pe toți copiii. Este mult mai realist să crezi că vei putea realiza o plimbare cu copilul dacă îi dai un astfel de vehicul decât dacă vei dori să îl ții de mânuță pe trotuar. Acesta e un truc bun și în vacanțe, în spații mari, noi care l-ar putea zăpăci: adu-i trotineta sau motocicleta de plastic și va merge mult mai liniștit! Câteva trucuri pentru alegerea vehiculului:

  • Să fie cât mai ușor (ca greutate). Nu este obligatoriu să arate impresionant sau să fie scump. E mai important să fie ușor
  • Să aibă dimensiuni mici sau să fie pliabil. Inclusiv la trotinete, să se poată scoate mânerul. Da, e important să o poți vârî oricând, oriunde.
  • Să nu facă zgomot mare. Adică să aibă, preferabil, roți de silicon.
  • Să fie potrivit pentru categoria de vârstă a copilului
  • Să nu fie electric. Nu că nu ar fi atractiv… dar parcă are mai mult sens ca cel mic să facă ceva mișcare, să pedaleze, să împingă, să își țină echilibrul, decât să stea pur și simplu nemișcat într-o mașinuță electrică.

Baloanele de săpun

Copiii adoră să alerge să prindă și să spargă baloane de săpun, prin parc, grădină, parcare… mai ales dacă sunt mai mulți copii. De asemenea, pot învăța să sufle ei înșiși, o abilitate importantă. Exercițiile de respirat, suflat, orice îi face conștienți de mișcările guriței și ale buzelor îi ajută mult și din punct de vedere logopedic.

Jocurile cu mingi

Pasatul mingii, jocul la perete, nimerirea unor jaloane, a porții oferă posibilitatea de a face multă mișcare și îi încântă pe copii. 

Construirea de culcușuri pentru animale

… desigur, animăluțele e puțin probabil să stea cu adevărat în ele. Dar copiii de 3 ani adoră să caute și să care bețe, paie, frunze și altele asemenea – pot petrece zeci de minute amenajând un cuib pentru o pasăre sau un culcuș pentru o veveriță la poalele unui copac din parc. 

Castele din pietre

Pe malul râurilor sau oriunde se găsesc pietre mai mari sau bolovani, puteți construi un castel din ei. Evident, împreună. Găsirea locului celui mai potrivit pentru fiecare piatră, menținerea lor în echilibru, înălțarea unei construcții sunt chiar mai educative decât un joc de construcție clasic, cumpărat din magazin. Pot fi apoi decorate cu pietre, crenguțe cu frunze sub formă de steag, etc

Jocul de-a restaurantul

Copiii pot găti în crăticioare, recipiente sau frunze mai mari diferite feluri de mâncare din ingresiente găsite pe afară: nisip, pământ, pietricele, bețe, frunze. Apoi vă pot servi, vă pot pregăti o cafea, un ceai :). Puteți exersa conversația de la un restaurant și introduce noțiunea de plată, de asemenea.

Baietel de trei ani imbracat gros de toamna sta calare pe un bustean in padure si studiaza frunzele

Poate nu arată așa de impresionant pentru tine, însă pentru copiii de trei ani, bețele, noroiul, apa și frunzele sunt cele mai bune și mai atrăgătoare jucării.

Jocul cu nisipul și cu apa

Deși din ce în ce mai rare în parcuri, în favoarea acelor covorașe cauciucate care previn juliturile și loviturile, gropile de nisip sunt, pentru copiii mici, adevărate comori. Lor le place și să facă forme și castele, dar și pur și simplu să simtă nisipul în mâini! De asemenea, apa exercită o mare atracție asupra lor: când este foarte cald, vă puteți distra cu pistoalele cu apă (atenție la vestimentația părinților în acest caz!).

Săpatul de gropi și plantatul

Pot fi plantate semințe adevărate sau mici crenguțe de tufiș sau de copac, pentru a amenaja o mini-grădină. Apoi, aceasta poate fi împrejmuită cu pietre sau cu un fel de gard din bețișoare – cel mic cu siguranță va fi încântat de rodul muncii sale!

Desenatul cu creta pe asfalt

Creta colorată poată să îi țină ocupați pe copiii de 3 ani destul de mult. Poți să le arăți forme, litere, să creezi contururi în care ei să coloreze cu creta sau, dacă au talent, să îi lași pe ei să deseneze. În general, creta e mai ușor de mânuit decât creionul, așa că va avea mai mare succes. Provocarea va fi să găsești o bucată de asfalt potrivită și sigură pentru ei, totuși.

Idei de activități care dezvoltă limbajul copiilor de 3 ani

Pe lângă toate aceste îndeletniciri din casă și de afară, copiii de 3 ani au nevoie și de activități de dezvoltare a limbajului, deoarece se află în plin proces de asimilare a vocabularului și de înțelegere a felului în care funcționează sintaxa. Iată ce activități poți face:

Să vorbești tu mult cu el

Mai ales să îi descrii – ce faci, locurile pe unde treceți, copacii pe care îi întâlniți, casele, oamenii, în funcție de lucrurile de care este el atras. Atrage-i atenția asupra cauzelor și efectelor: cerul este înnorat, soarele nu mai strălucește, înseamnă că au venit norii și l-au acoperit. Norii sunt plini de apă și vântul îi suflă, îi face să se ciocnească și atunci tună, fulgeră și plouă. Sau: acum mergem mai încet, cu viteză mai mică, pentru că trebuie să dăm prioritate mașinilor care vin din față, să le lăsăm pe ele să treacă. Asta ne spune semnul acela cu roșu, în formă de triunghi. 

Folosește în vorbirea ta cât mai multe sinonime – explică același lucru de două ori, folosind alte cuvinte, în acest fel mărești șansele ca cel mic să înțeleagă ce spui, dar și să își mărească vocabularul.

doua fetite de trei ani se joaca de-a bucataria cu formele lor de plastic colorate si faina pe un blat aflat langa o chiuveta

Începând cu vârsta de trei ani, copiii încep să fie preocupați de jocurile de rol. Exersează dialoguri corespunzatoare diferitelor meserii, iar aceste activități le dezvoltă imaginația și vocabularul.

Să faci jocuri de rol

Vânzătorul și clientul, doctorul și pacientul, polițistul și hoțul, educatoarea și copiii – sunt nenumărate variante de joc de rol. Ideea este că acestea sunt benefice jucate de mai multe ori (de altfel, copiii vor cere mereu și mereu un joc care le-a plăcut). Astfel dialogul și vocabularul devin mai complexe și mai structurate.

Să joci: eu spun una, tu spui multe.

Adică părintele zice: un bloc, copilul completează: două blocuri. Părintele spune o stradă, copilul: două străzi. Scopul e să învețe forma de plural corectă a cuvintelor. E foarte fun în mașină, dimineața!

O altă variantă este cu forma de feminin: un motan e căsătorit cu o… pisică, un rățoi cu o…, un gâscan cu o…, și tot așa. Forma cea mai grea o va spune părintele.

Să joci: Completează cuvântul

… și îi dai o silabă de început. Mă…. iar copilul va continua cu ce îi vine în minte. Mămăligă, măcriș, măceșe, mărar, măslină. Orice răspuns e bun.

… Sau Completează propoziția!

Idei de propoziții:

Eu aseară am făcut… (duș, un castel, ciorbă, curat, pișu 🙂

Cățelul ar vrea să mânânce….

Cred că bunica e îmbrăcată cu…

Îmi place să joc….

Prietenului meu o să îi cumpăr cadou de ziua lui…

Se va transforma într-un joc amuzant dacă spunem și chestii trăsnite

Să vorbești cu el în engleză

Să îi spui culorile, să numești fructe, legume, jucării, piese de îmbrăcăminte în engleză. Pentru că oricât de incipient ar fi stadiul lui de dezvoltare la limba română, te asigur că nu are legătură cu engleza și nu îl va încurca deloc. Pur și simplu sunt două abilități diferite. Și la vârsta aceasta reține ușor, natural, fără efort sau frustrare – pui bazele învățării unei limbi străine pentru ca mai apoi, de la 4-5 ani, să poată merge la cursuri unde să-și perfecționeze cunoștințele. Aici va învăța prin joc, cântece, mișcare, flashcards, povești, deci într-un mod foarte plăcut, potrivit vârstei. Citește aici de ce e bine să faci asta.

Să îi citești sau să îi vorbești pe baza pozelor din cărți

Este o activitate neprețuită și care îi îmbogățește mult, repede vocabularul. Citește-i povestioare pentru vârsta lui sau vorbiți despre poze – implică-l și pe el să îți arate, să spună să povestească. La această vârstă, e normal să ceară de mai multe ori aceeași carte (și e benefic, pentru ei cărțile sunt ca niște prieteni dragi, se bucură când le revăd, de cât mai multe ori, pe preferatele lor).

Să învățați poezii

Poeziile îi exersează memoria, dicția și îi dau prilejul să descopere noi cuvinte și structuri. Poți repeta poezii (și cântece) în română sau în engleză – pentru aceasta din urmă, vezi și selecția noastră de poezii de vară sau de poezii de primăvară și de Paște. 

Fetita de trei ani imbracat in rochita de balet albastra cu argintiu si balerini si cu funda alba pe cap

Cele mai potrivite cursuri pentru copiii de trei ani sunt cele care ii invita la miscare si ii invata sa isi coordoneze miscarile.

Cursuri, ateliere și spectacole pentru copii de 3 ani

Există pe piață o varietate de evenimente pentru copii de toate vârstele. Și știm că te grăbești să îl duci, să îi oferi, să exploreze, să cunoască, să își formeze gusturile și așa mai departe. Dar ia în calcul următoarele:

  • La această vârstă, mersul la evenimente se face preponderent pentru a se obișnui cu atmosfera de eveniment. Multă lume, zgomot, orientare (și dezorientare) spațială. Alte tipuri de clădiri, de scaune, altă rutină
  • Dacă ai un copil mai sensibil la zgomot sau la oameni străini, s-ar putea să nu reacționeze pozitiv o vreme. Oricât de frumos și se pare ție, ca părinte. Adică să pleci de acasă cu așteptări realiste, s-ar putea să îi placă, s-ar putea să nu
  • Spectacolele de teatru pentru copii mici sunt adesea violente și gălăgioase, cu țipete, costume stridente, lumini puternice. Nu neapărat cultură. Informează-te bine.
  • Orientează-te către cursuri care îi ajută să exploreze lumea senzorial sau să se miște, să se coordoneze la vârsta aceasta. Dansuri, karate, ateliere senzoriale.

Telefonul și televizorul la 3 ani

Nu e o surpriză pentru nimeni, în era noastră, că utilizarea telefonului și televizorului ar trebui limitate cât mai mult posibil la această vârstă. Că până la nouă ani, creierul se află într-o fază de dezvoltare în care beneficiază de pe urma interacțiunii 3D cu lumea înconjurătoare, nu 2D, cum o oferă gadget-urile. Dacă și când le folosește, totuși:

  • Încearcă să îl obișnuiești să se uite la desene sau filmulețe mai lungi, nu genul de 1-3 minute. Să își educe răbdarea, concentrarea, etc Găsești și pe blogul nostru un articol despre desene animate educative pentru copii.
  • Oferă-i conținut controlat, adecvat vârstei sale. Poți folosi o aplicație în acest sens, cum ar fi Youtube Kids, care filtrează ceea ce li se afișează copiilor. 

Desfășurarea diferitelor tipuri de activități cu copilul tău de trei ani nu este doar benefic pentru dezvoltarea lui și de ajutor pentru a trece timpul mai repede, cu mai puțină mârâială, ci te poate ajuta mult și pe tine, ca părinte, să îl cunoști mai bine și să îți dai seama de abilitățile sau de dificultățile pe care le întâmpină în procesul său de creștere.

Sursa foto: Pexels