Care e vârsta ideală pentru a învăța limba engleză. De ce adolescenții care sunt încă începători la engleză au cele mai scăzute șanse de a învăța

Învățarea limbii engleze nu e un eveniment – ci este un proces care continuă timp de mai mulți ani. Așa că află care e intervalul de vârstă ideal  pentru începerea studiului, dar și care e vârsta la care elevii începători întâmpină cele mai multe dificultăți și de ce.

Care este vârsta ideală pentru a învăța limba engleză

Mintea unui pui de om abia născut este deschisă pentru a învăța să vorbească în orice limbă a pământului. Mai exact, mintea unui copil născut din doi părinți români nu e programată să vorbească româna – nicidecum. Ea este preprogramată, însă doar cu gramatica universală, conform părintelui lingvisticii moderne, Noam Chomski. 

La naștere, adică, creierul oricărui copilaș vine echipat cu un fel de aplicație ce îi permite să învețe orice limbă umană, deoarece la un anumit nivel, toate seamănă între ele. Urmează apoi ca cel mic să învețe să pronunțe sunetele pe care le aude și să asimileze vocabularul pe are îl aude.

Mai departe, singura diferență dintre copiii lumii este între CE aud și CÂT DE MULT aud. Teoretic, cu cât mai puțin vorbești cu un copil, cu atât mai lentă și săracă învățarea sa. Cu cât mai mult sau mai multe aude, cu atât va reține mai bine. Dacă îi vorbești în două limbi, sau trei, va reține cuvinte în două sau trei limbi. Și nu, nu îl împovărezi, dacă asta te preocupă. Deoarece el nici măcar nu are noțiunea de limbi diferite, pentru copilul mic toate cele auzite au aceeași întâietate și le reține ca atare. 

Așa că cel mai util e ca învățarea limbii engleze să înceapă, prin expunere, de la naștere sau de la câteva luni – un an. Sau cât mai devreme. Chiar dacă el nu vorbește activ la acea vârstă.

Tata care isi tine bebelusul pe piept si ii citeste o poveste dintr-o carte colorata in engleza

Citește o carte în fața unui bebeluș și… va vrea să o mănânce! Dar va reține și ritmul, intonația, cuvintele limbii engleze, pentru mai târziu.

Acum, legat de învățarea structurată, adică în cadrul unui curs de limba engleză pentru copii, aceasta e ideal să înceapă ceva mai târziu, în jurul vârstei de 4-5 ani. Pentru că un curs nu înseamnă doar repetat de cuvinte (asta poți face acasă, sau cu ajutorul unei aplicații sau de la desene animate). Un curs îi oferă copilului acces la jocuri de interacțiune și activități cognitive de observare, sortare, ghicire, alegere, interpretare de joc de rol și scurte povestioare. Pentru asta, copilul trebuie să fie suficient de mare încât să se poată concentra 10-15 minute asupra unei activități, să poată lucra cu cărți, creioane, etc, să aibă răbdare să își aștepte rândul în cadrul unui joc.

Cât de grea este limba engleză pentru un copil vorbitor nativ de română

Am stabilit mai sus că nu e mai grea decât româna, asta dacă începe să fie expus la limba engleză, chiar fără a îi cere să o vorbească, foarte devreme. Cu cât copilul crește mai mult însă, gradul de dificultate crește, deoarece nu mai privește limba engleză ca pe ceva foarte familiar. Copilul mai mare începe să se teamă de greșeală, să aibă frică de a experimenta, să aibă, din păcate, stresul notei și al testului, să se compare cu ceilalți (să îi mulțumim sistemului nostru școlar pentru asta). 

Engleza începută în școală, mai târziu de clasa I – a II-a, se așează în rând cu matematica, româna și alte materii școlare, toate noi, toate cerând efort intelectual și lucru suplimentar. Elevul va observa că există alți copii care deja au cunoștințe temeinice de engleză, mai buni decât el, lucru care se poate transforma într-un obstacol suplimentar.

Limba engleză ca atare nu e grea deloc – dar pentru a obține cât mai repede fluența, tu ca părinte trebuie să găsești combinația potrivită de factori: nivel de expunere, un curs cât mai bun, cu un mediu foarte prietenos și necompetitiv, ci bazat pe colaborare, în care copilul să învețe de plăcere și să afle mereu lucruri noi și interesante, cu cât mai puțin stres. Și materiale suplimentare acasă care să îl atragă pe cel mic, conform intereselor lui: cărți în engleză, sau vloguri / desene animate care să nu fie dublate, aplicații în engleză, etc

De ce adolescenții începători învață cel mai greu limba engleză

La cursurile de engleză pentru copii și adulți desfășurate de un sfert de secol (din 1998) la școlile FollowMe din București, am observat că există o categorie de vârstă care are nevoie de multă, multă perseverență pentru a învăța această limbă. Pentru ei, pare cel mai greu să asimileze engleza și adesea, ei se blazează și renunță cel mai repede. E vorba de adolescenții de 14-17 ani care sunt începători. Care nu au lucrat susținut în școală și nu au participat anterior la vreun curs extrașcolar de engleză, astfel încât nu au fixat bazele de gramatică, vocabular sau scriere a cuvintelor. Obstacolul care pare aproape de netrecut pentru aceștia e tocmai faptul că se află la același nivel cu copii mult mai mici, că au aceleași performanțe ca aceștia, la o vârstă la care încrederea în sine atinge adesea un prag critic (de jos), iar îndoielile, unul critic de sus. Cel mai adesea sunt foarte timizi, sunt tentați să renunțe sau să nu participe activ și se tem foarte tare să folosească limba engleză pentru a nu greși sau se străduiesc prea tare să fie amuzanți, pentru a ascunde lacunele lor. Am văzut doamne și domni de 60, 65, chiar 75 de ani mai determinați să învețe engleza decât mulți adolescenți (ah, înțelepciunea și răbdarea pe care o aduce vârsta!) și, ca atare, cu rezultate mai bune.

edere din spate asupra unei clase de engleza in care un adolescent timid sta in ultima banca iar profesorul il cheama din fata sa iasa la lectie

Copiii de peste 13, 14 ani care nu cunosc încă engleza au dificultăți în a o învăța, cauzate de conștientizarea decalajului dintre ei și colegii de generație.

Încearcă să previi această situație și să îți înzestrezi copilul măcar cu ceva cunoștințe de bază (nivel A2 – pre-intermediar) până la această vârstă. Engleza nu mai e de mult ceva exotic sau opțional pentru copiii noștri, ci un mijloc de comunicare de care vor avea nevoie în proporție de 110% în viitor!

Ce șanse are un adult român să învețe limba engleză de la zero

La școlile de engleză FollowMe, organizăm de trei ori pe an, de 25 de ani, cursuri de limba engleză pentru adulți și întotdeauna avem și grupe de începători sau de nivel A1 – elementar. Chiar dacă nu au vârsta ideală pentru a începe să învețe limba engleză, mulți dintre acești adulți continuă studiul până când ajung la nivel B1 (intermediar) sau B2 (intermediar-avansat), ajungând astfel să se poată descurca singuri în orice situație în engleză, atât oral, cât și scris. Desigur, există și adulți care, din diverse motive, renunță pe parcurs.

Șansele de a învăța engleza bine sunt cu atât mai mari cu cât începi acest demers știind ce te așteaptă și având așteptări realiste. Adevărul e că ai nevoie de un îndrumător (un profesor bun) și un program fix pentru a menține un ritm susținut de studiu. (Dacă te bate gândul să încerci singur, citește aici cam care ar fi perspectivele.) Ai nevoie să vorbești, deci să înveți engleza nu doar prin expunere, ci și prin interacțiune activă – adică să participi la toate exercițiile și activitățile de la curs. Nu va fi ca o materie de la facultate, unde doar asculți și iei notițe!

Poți învăța bine engleza dacă ai grijă să consolidezi și acasă, prin efectuarea temelor, noțiunile noi introduse în clasă. Asta înseamnă să dedici undeva la 6-7 ore săptămânal cel puțin acestui subiect, pentru o perioadă de timp (5 sunt doar cursul în clasă, de două ori pe săptămână). Și dacă înțelegi aceste condiții și ești pregătit să te îmbarci în călătoria cunoașterii, va dura ceva timp până te vei simți cu adevărat stăpân pe tine. Dar partea bună e că în acest timp te vei distra, îți vei face prieteni noi, vei lucra în echipă cu ei – practic, vei petrece timp de calitate alături de oameni cu aceleași interese ca ale tale. Între timp, te poți pregăti citind despre felurile în care e diferită engleza față de limba română – găsești în acest articol detalii, sau despre expresii uzuale în engleză pe care românii le folosesc greșit.

Metoda ideală de a învăța limba engleză, indiferent de vârstă

Metoda ideală constă în cât mai multă expunere și practică. Dacă poți să petreci timp într-un mediu vorbitor de limba engleză, este excelent. Dacă îți poți înscrie copilul la o instituție de educație timpurie în care se vorbește doar engleza, e grozav. Dacă nu, participați la cursuri intensive, cel puțin de două ori pe săptămână, fără pauze lungi (de mai multe luni) în primii ani. Copiii pot participa de exemplu, în vacanța mare la cursuri de vară de engleză distractive, fără teme, teste și fără manuale, doar comunicare și voie bună!

În afară de rolul unei instituții și al unui curs bine alese, nu uita că un rol foarte important îi revine și însuși celui care învață și care trebuie să își dorească să progreseze, fie că are sau nu vârsta ideală pentru a învăța limba engleză! Astfel, nu ezita să vorbești în engleză, indiferent de nivelul tău actual, ori de câte ori ai ocazia – în vacanțe, la serviciu sau pe internet, scriind comentarii sau review-uri pentru produsele și serviciile încercate de tine.

Sursa foto: Unsplash