Sigur ai auzit de romgleză – termenul ironic ce desemnează utilizarea în limbajul de zi cu zi a termenilor din limba engleză, împletiți în propoziții românești. Pentru unii interesantă, pentru alții iritantă, realitatea e că folosirea cuvintelor și a prescurtărilor din engleză a devenit foarte comună și ne-am resemnat cam toți, practic, că vom conviețui cu ea. Mai jos găsești o listă de prescurtări în engleză folosite adesea în limbajul corporate (și nu numai), pe care e musai să le cunoști, pentru că sigur îți vor fi servite de se întâmplă să stai de vorbă cu cineva între… 12 și 40 de ani 🙂
Ceea ce noi numim prescurtări în acest articol se numește de fapt, științific vorbind, acronime. Adică fiecare literă constituie inițiala unui cuvânt dintr-o expresie. Le vei întâlni mai ales în scris – din motive de economie a timpului (dar și pentru că sună interesant, ca un fel cod, de limbaj secret). Unele dintre ele sunt pronunțate ca un nume sau un cuvânt de sine stătător (ca NASA), însă pentru altele (care se numesc în fapt inițialisme, cum ar fi CEO, la care fiecare literă se pronunță separat) e necesar să cunoști pronunția alfabetului din limba engleză.
Vom găsi cel mai adesea prescurtări folosite în scris. La început utilizate în discuții în timp real pe sisteme de mesagerie, au pătruns încet-încet și în schimbul de corespondență electronică sau pe site-uri, din economie de timp sau spațiu. Acronimele și inițialismele sunt amuzante, reprezintă un fel de a te juca în și cu limba engleză, dar demonstrează și că ești la curent cu evoluția sa și cu evoluția societății, a mentalităților în general. Nu te lăsa depășit de vremuri, iar dacă ai nevoie de un ajutor mai susținut, apelează cu încredere la cursuri de limba engleză!
AI este cuvântul anului și vine de la Artificial Intelligence (inteligență artificială), care a luat o amploare maximă în ultimele luni. Legat de asta, Chat GPT, programul de inteligență artificială disponibil gratuit publicului larg, vine de la Chat Generative Pre-trained Transformer (generator transformativ pre-antrenat).
ASAP este folosit în încheierea unui mail sau mesaj în care se află o cerință / ceva pe care trebuie să îl rezolvi și vine de la As Soon as Possible (cât de repede se poate). Semnalează practic ceva cu grad mare de urgență. Similar, mai există acronimele ALAP (as late as possible – cât de târziu se poate) și ATAP (as timely as possible). Conceptele sunt folosite mai ales în project management (dar și alte domenii de business): atât rezolvarea foarte rapidă a unei probleme, cât și amânarea ei pot avea un impact negativ asupra rezultatului. Dacă începi prea devreme, e posibil să nu ai toate datele la îndemână și să mai apară evenimente care să aibă un impact asupra rezultatului, pe când amânarea, deși rezolvă această problemă, poate duce la ratarea deadline-ului. Așa a apărut conceptul de ATAP – as timely as possible, adică pânditul și alegerea momentului potrivit pentru cazul pe care îl ai de rezolvat. Nici prea devreme, nici prea târziu – la timpul său.
BTW vine de la By the Way, care înseamnă apropo de… / legat de. E folosit pentru a introduce o idee nouă în conversație (dar legată de ceva menționat anterior) sau ca un fel de reminder pentru ceva și e una dintre cele mai frecvent întâlnite abrevieri de pe internet.
BOGO e ceva ce vrei să întâlnești – cât mai des și cât mai mult. Atunci când mergi la cumpărături. Pentru că vine de la Buy one, get one (cumperi una, primești una gratis). Practic semnalează o reducere de 50% dacă cumperi două produse.
Această abreviere e preferata noastră. E un fel ultra-modern și… tech de a formula înțelepciunea pe care acum mii de ani romanii o spuneau prin zicala Carpe Diem (trăiește clipa). YOLO vine de la cuvintele You only live once – trăiești o singură dată, adică fii deschis spre aventură, spre senzații, trăiește din plin atâta timp cât apuci.
CEO este o funcție ocupată în cadrul marilor companii și vine de la Chief Executive Officer, director executiv, cel care are pâinea și cuțitul în materie de deciziile care se iau în cadrul companiei. O altă funcție cu care e ușor să confunzi CEO este CFO – chief financial officer, director financiar.
Pe piața muncii, dar și în anunțurile de angajare, poți întâlni termenii PTE, care vine de la part time employee (angajat cu jumătate de normă) și FTE, full time employee, angajat cu normă întreagă.
Deși termenul FAQ, întâlnit foarte adesea pe internet mai ales și care vine de la Frequently asked Questions desemnează o listă de întrebări frecvente, acest titlu se referă de fapt la o listă de răspunsuri utile pe care le poți citi pe tema abordată de site pentru a răspunde
FYI vine de la expresia For your information – pentru informarea ta. E folosit atât în corespondența personală, cât și în cea business / IT pentru a semnala că trimiți informații doar pentru a îl ține la curent pe celălalt cu evoluția unor situații, fără a fi nevoie însă de intervenția sa sau de orice acțiune concretă din partea sa.
Iată că avem pe lista abrevierilor și un item care nu vine din limba engleză, ci din franceză. RSVP ține locul expresiei Répondez s’il vous plaît, vă rugăm răspundeți și ține loc de cerere de confirmare / răspuns la o invitație sau un mail.
O expresie mai infomală, casual cum spunem în engleză, dar în mare cu același sens ca și precedenta este LMK – let me know, adică dă-mi de știre (ce hotărăști, ce crezi despre asta, etc). Este folosită pentru a încheia un mesaj scris între prieteni.
Această prescurtare vine de la Thanks in Advanced (mulțumesc anticipat) și poate fi întâlnită în mailuri sau mesaje scrise smart-casual, care se vor politicoase dar și prietenoase în același timp.
Înseamnă be right back – adică mă întorc imediat. Folosit în scris într-un flux de replici: messenger, chat, whatsapp, etc
Această prescurtare vine de la Shaking my head (atunci când dai din cap negativ) și semnalizează ceva considerat atât de stupid sau de incredibil, încât nu mai ai cuvinte să reacționezi.
DOB vine de la date of birth (data nașterii) și este foarte posibil să întâlniți această prescurtare pe documente tipizate, formulare sau cereri oficiale.
DIY este o prescurtare din limba engleză (do it yourself – fă singur) care a început să desemneze nu doar o procedură, ci o industrie. Se referă la bricolaj, proiecte, experimente, orice ține de îndemânare și poate fi făcut acasă, cu propriile mâini, de la mobilă la recondiționări sau renovări ale casei, la săpun, plastilină, parfum, soluții de îngrijit casa, etc
Sursa foto: Pexels