Gustoase, colorate, sănătoase, fructele sunt o modalitate atractivă și excelentă de a da startul în învățarea limbii engleze, deoarece toți copiii sunt atrași de ele. Învață tu însuți cum se numesc fructele în engleză și cum să te joci cu cel mic pe baza lor, astfel încât să prindă drag pentru totdeauna de această limbă! Și să îi fie mai ușor la cursurile de engleză.
Cam toți preșcolarii cunosc termenii apple, orange și banana, însă e păcat să te oprești aici. Fructele fac parte din universul imediat, concret al copilului, le văd în fiecare zi, le adoră. Se află printre cumpărăturile de bază și atunci când mergeți în vacanțe! Există o lume întreagă de culori și combinații de vitamine, de la fructele locale, de sezon, la cele exotice.
Și în acest caz, e important ca cei mici să guste și să cunoască (mai întâi) produsele locale, care sunt cultivate sau cresc spontan în clima noastră:
În primă instanță, le puteți numi. Folosind fructe reale, de exemplu, ca să implicați și alte simțuri, după ce le învață îl poți lega la ochi și apoi să îi oferi fructe să le pipăie și să ghicească ce sunt după formă și mărime. Sau să le identifice după miros, tot legat la ochi, ori după gust, spunând cuvintele în engleză. Le puteți număra, exersând astfel și pluralul (How many? One peach, two peaches, three peaches...)
Fructele mai pot fi exersate în engleză folosind jucării (există mega-box-uri de mâncăruri de plastic sau lemn de jucărie, pot fi folosite în foarte multe feluri) sau flashcards cu imaginile fructelor. Jucăriile pot fi sortate în funcție de formă, culoare, mărime. De locul unde cresc (fructe locale versus fructe exotice – insist, chiar sunt noțiuni importante de cultură generală), tipul de plantă pe care cresc (plantă, tufă, copac). După anotimpul în care se coc și le putem consuma (iarăși, cunoștințe importante de Științele naturii, mai ales că acum, din cauza globalizării și supermarketurilor, le vedem pe toate 365 de zile pe an). Puteți ordona serii de 3-4 fructe în ordine crescătoare a dimensiunii sau în ordinea cronologică a perioadei de coacere (exemplu cireșe, pepene, strugure, pară). Clasificările după diferite criterii îl vor face pe cel mic să își dezvolte gândirea critică, să învețe noțiuni transdisciplinare și să se simtă isteț și competent!
Fructele mai pot fi desenate și colorate, desenat un smiley sau sad face lângă fiecare în parte, după preferința copilului. Și așa poate învăța să spună și ceva în plus (I like / I do not like). Sau îi poți spune un fel de ghicitori în urma cărora el să numească fructul corect: It’s yellow, it’s long and sweet. Monkeys eat this fruit! (răspuns: banana).
Ca să facem o comparație amuzantă, limba engleză e cam ca apa pentru copiii secolului XXI. Pentru că dacă nu știu engleză, s-ar putea în viitor nici apă să nu poată să își cumpere. Cetățenii acestui veac sunt extrem de mobili și sunt șanse covârșitor de mari ca, cel puțin o perioadă din viață, să trăiască într-un mediu nevorbitor de limba română. Ca să nu mai zic că vor dori și vor putea să viziteze lumea în vacanțele lor.
Deci nu amâna, nu neglija preocuparea pentru limba engleză. Deoarece mai târziu copiii vor dori (și vei dori și tu) să învețe alte lucruri, științe, matematică, programare, lucruri utile pentru cariera spre care se vor orienta.
Limba engleză se învață cel mai bine prin expunere multă. Vorbește-i acasă în engleză sau numiți obiectele din casă în această limbă, însă caută și alte mijloace, mai structurate, de a îl ajuta să avanseze.
Cursurile de engleză pentru copii de la FollowMe sunt o modalitate sistematizată, profesionistă de a îl face pe cel mic nu doar să își însușească vocabular, dar și să înțeleagă, pe nesimțite, mecanismele de funcționare a limbii. Preșcolarii, clasa I sau juniorii (copii de clasele II-IV) vin la centrul de lângă casa lor (Vitan, Titan, Ghencea sau Drumul Taberei) de două ori pe săptămână (sau participă online) și învață prin jocuri, activități de mișcare, dar și de ascultare, scriere etc (folosind manuale și caiete de activități, încă de la 4 ani) în perechi, în echipe, în grup, interacționând cât se poate de des. Învață fără teamă, cu zâmbetul pe buze, dornici să participe, să se exprime, să își spună părerea. Nu e genul de curs tăcut, în care copiii stau cu mânuțele pe genunchi și ascultă la profesor, apoi repetă ce zice acesta. E mai degrabă genul murmur-vesel-idei-multe-vreau-sa-zic-eu-acuma.
Vara, avem un fel de club de limba engleză (două ore pe zi, de luni până joi) unde lucrăm intensiv cu cei mici, program în urma căruia progresează extrem de mult. Și asta pentru că li se vorbește mereu în engleză, iar ei se obișnuiesc și cu sunetul limbii, și cu ideea de a deduce cuvintele și expresiile pe care nu le înțeleg, fără a se speria. Și pentru că avem profesori buni, care iubesc copiii!
În concluzie, alege un start plăcut pentru învățarea acestei limbi străine pentru copilul tău, cât de devreme se poate! Fructele, cu asociațiile lor de culoare, gust, miros, vară, pot fi un început cât se poate de promițător!
Sursa foto: Unsplash, FollowMe