Free, trii sau θrii? Oare contează cu adevărat cum pronunți trei în engleză? Ei bine da, contează, pentru că primul cuvânt înseamnă liber, al doilea, copac, și abia a treia variantă chiar semnifică cifra 3. Aruncă o privire asupra numerelor în engleză de la 1 la 100 și asupra pronunției lor corecte și vezi dacă le utilizezi așa cum trebuie!
Numerele sunt de obicei primul lucru care se studiază atunci când înveți o limbă străină. Pentru că sunt și cele mai necesare. Ai mare nevoie de numere când călătorești – pentru a face check-in, ca să transmiți un număr de telefon, ca să faci cumpărături, să găsești o adresă. Doar că e important și să știi cum să le folosești, adică să deprinzi niște mici expresii însoțitoare care să îți permită să dialoghezi. De la Care e numărul tău de telefon? la Cît costă? Cât vă datorez? Cum ajung la strada…, nr. 30?
Ca să poți folosi cu succes numerele în conversații simple, îți recomand cu încredere să urmezi un curs de limba engleză, nivel începător. Vei deprinde vocabular de bază din ariile care te ajută să călătorești sau să te prezinți, să vorbești despre tine sau să ceri informații esențiale atunci când ai nevoie. Nivelul începător e piatra de temelie a învățării limbii engleze și e important să ai o experiență plăcută, alături de colegi cu care să conversezi și de un profesor entuziast și experimentat. El îți va deschide apetitul pentru studiu și, după câteva module, poți deveni utilizator experimentat (B1 sau B2, C1) al limbii engleze.
Deși fac parte din vocabularul de bază al limbii engleze, numerele până la 100 pot crea confuzii. Și mai mereu, confuziile cu numere nu sunt deloc bine-venite, fie că e vorba de bani, date, numărul camerei sau al străzii. Așa că e vital să înveți să le spui clar și să le înțelegi corect, cu ușurință, înainte de a face orice alt demers.
În această categorie avem cele mai multe erori de pronunție în rândul începătorilor. În special o abundență de ciu, frii care poate fi greu de înțeles dacă avem nevoie să lucrăm cu cifre sau să negociem prețuri. Aici poți să și asculți pronunția corectă a numerelor în engleză.
1 – ONE – uan
2 – TWO – tuu
3 – THREE – thrii (θri:)
4 – FOUR – foor
5 – FIVE – faiv
6 – SIX – six
7 – SEVEN – sevăn
8 – EIGHT – eit
9 – NINE – nain
10 – TEN – ten
Această secțiune câștigă premiul I pentru un nou top. Și asta pentru că numerele cel mai adesea încurcate între ele sunt cele de la 11 la 14. Tot ele sunt încurcate și cu zecile corespondente lor (13-30, 14-40 etc.). Secretul pentru o pronunție corectă a numerelor 13-20 în engleză este ca accentul să fie pus pe ultima silabă (teen – în romînă tiin) și nu pe prima.
11 – ELEVEN – ilevăn
12 – TWELVE – tuelv
13 – THIRTEEN – thărtiin (primul sunet este θ, theta)
14 – FOURTEEN – foortiin
15 – FIFTEEN – fiftiin
16 – SIXTEEN – sixtiin
17 – SEVENTEEN – sevăntiin
18 – EIGHTEEN – eitiin
19 – NINETEEN – naintiin
20 – TWENTY – tuenti
Cumpărăturile sunt printre primele griji ale călătorului care depășește granițele țării sale. Învață numerele în engleză pentru a te descurca fără probleme
De aici, lucrurile devin mai simple și repetitive. Diferența între română și engleză e că, în timp ce în română spunem douăzeci ȘI unu, douăzeci și doi etc, în engleză ciferele sunt pur și simplu alăturate.
21 – TWENTY ONE – tuenti uan
22 – TWENTY TWO – tuenti tuu
23 – TWENTY THREE – tuenti thrii (cu θ)
24 – TWENTY FOUR – tuenti foor
25 – TWENTY FIVE – tuenti faiv
26 – TWENTY SIX – tuenti six
27 – TWENTY SEVEN – tuenti sevăn
28 – TWENTY EIGHT – tuenti eit
29 – TWENTY NINE – tuenti nain
30 – THIRTY – thărti (cu θ)
Deja ne-am obișnuit cu felul în care se formează numeralele compuse. Dificultatea vine la această serie în folosirea corectă a sunetului θ, theta, caracteristic limbii engleze și… necaracteristic graiului nostru matern. Poți exersa acest sunet ascultând și repetând cuvintele care îl conțin, de aici.
31 – THIRTY ONE – θărti uan
32 – THIRTY TWO – θărti tuu
33 – THIRTY THREE – θărti θrii
34 – THIRTY FOUR – θărti foor
35 – THIRTY FIVE – θărti faiv
36 – THIRTY SIX – θărti six
37 – THIRTY SEVEN – θărti sevăn
38 – THIRTY EIGHT – θărti eit
39 – THIRTY NINE – θărti nain
40 – FORTY – forti
La seria ce cuprinde numerele compuse cu Forty, e timpul să vorbim despre pronunția sunetului R în engleză. Nu e la fel ca în română. Dacă la noi cu cât copiii îl spun pe R mai răspicat, mai rezonant, mai sănătos, mai devreme, cu atât sunt considerați mai deștepți și mai precoce. „Wow, îl zice chiar și pe RRR!,” spun bunicii cu admirație în glas. În română, pronunția cu cât e mai apăsată și clară, cu atât revelează un caracter mai perseverent parcă, un om cu coloană vertebrală și cu voință de fier.
În engleză nu e așa. Engleza e mai suavă. Multe dintre sunetele ei, deși sunt teoretic aceleași, nu se pronunță la fel ca la noi. Și R-ul e cel dintâi. Din cauza R-ului, suntem asimilați adesea cu rușii, atunci când vorbim engleza în lumea largă.
Foarte des, la sfârșitul cuvintelor, r-ul este abia atins în engleză sau nici măcar nu se mai aude deloc. Ca în cuvântul CAR (mașină) – chaaa :), sau MORE (mai mult), rostit uneori moooo. Abia îl ghicim pe R acolo. Poți viziona un clip cu mai multe detalii aici.
41 – FORTY ONE – forti uan
42 – FORTY TWO – forti tuu
43 – FORTY THREE – forti θrii
44 – FORTY FOUR – forti foor
45 – FORTY FIVE – forti faiv
46 – FORTY SIX – forti six
47 – FORTY SEVEN – forti sevăn
48 – FORTY EIGHT – forti eit
49 – FORTY NINE – forti nain
50 – FIFTY – fifti
Am ajuns la jumătatea drumului! O eroare frecventă în ceea ce privește aceste numerale e transformarea directă, de la FIVE, în FIVETY – FIVETY ONE și tot așa. Deci de ținut minte, ve-ul dispare, în locul lor folosim f.
51 – FIFTY ONE – fifti uan
52 – FIFTY TWO – fifti tuu
53 – FIFTY THREE – fifti θrii
54 – FIFTY FOUR – fifti foor
55 – FIFTY FIVE – fifti faiv
56 – FIFTY SIX – fifti six
57 – FIFTY SEVEN – fifti sevăn
58 – FIFTY EIGHT – fifti eit
59 – FIFTY NINE – fifti nain
60 – SIXTY – sixti
A spune repede numerele de la 60 la 70 este în sine un exercițiu de dicție, un fel de șase sași în șase saci din limba română. Ia încearcă!
61 – SIXTY ONE – sixti uan
62 – SIXTY TWO – sixti tuu
63 – SIXTY THREE – sixti θrii
64 – SIXTY FOUR – sixti foor
65 – SIXTY FIVE – sixti faiv
66 – SIXTY SIX – sixti six
67 – SIXTY SEVEN – sixti sevăn
68 – SIXTY EIGHT – sixti eit
69 – SIXTY NINE – sixti nain
70 – SEVENTY – sevănti
Pentru a exprima procentul în engleză, adaugă după număr cuvântul percent (părsent), care semnifică la sută
Almost there… aproape am ajuns! Până a sosi la linia de finiș, hai să mai învățăm ceva. Dacă un numeral reprezentând zecile este urmat de litera -s: 70s, 80s, 90s – seventies (sevăntiz), eighties (eitiiz), nineties (naintiiz), se referă la anii din deceniul respectiv: anii 70, 80, 90.
71 – SEVENTY ONE – sevănti uan
72 – SEVENTY TWO – sevănti tuu
73 – SEVENTY THREE – sevănti θrii
74 – SEVENTY FOUR – sevănti foor
75 – SEVENTY FIVE – sevănti faiv
76 – SEVENTY SIX – sevănti six
77 – SEVENTY SEVEN – sevănti sevăn
78 – SEVENTY EIGHT – sevănti eit
79 – SEVENTY NINE – sevănti nine
80 – EIGHTY – eiti
Fun fact: cifra 8 se pronunță la fel ca trecutul verbului a mânca, ate (eit). În ciuda scrierii mai complexe, cu gh, litere care sunt absolut mute.
81 – EIGHTY ONE – eiti uan
82 – EIGHTY TWO – eiti tuu
83 – EIGHTY THREE – eiti θrii
84 – EIGHTY FOUR – eiti foor
85 – EIGHTY FIVE – eiti faiv
86 – EIGHTY SIX – eiti six
87 – EIGHTY SEVEN – eiti sevăn
88 – EIGHTY EIGHT – eiti eit
89 – EIGHTY NINE – eiti nain
90 – NINETY – nainti
Și iată și finalul!
91 – NINETY ONE – nainti uan
92 – NINETY TWO – nainti tuu
93 – NINETY THREE – nainti θrii
94 – NINETY FOUR – nainti foor
95 – NINETY FIVE – nainti faiv
96 – NINETY SIX – nainti six
97 – NINETY SEVEN – nainti sevăn
98 – NINETY EIGHT – nainti eit
99 – NINETY NINE – nainti nain
100 – ONE HUNDRED – uan handrid
Acestea fiind… scrise și pronunțate (nu prea răspicat, totuși), îți urez spor la numărat și calculat folosind cu succes numerele în limba engleză!
Sursa foto: Pexels