Strigi și nu răspunde. Ar trebui să scrie și se uită pe fereastră. Îi explici ceva și îl vezi cum se mișcă nervos pe scaun. Se apucă să construiască, dar se plictisește și abandonează rapid. Nu poate aștepta să intre la doctor decât dacă primește telefonul. Așa îți dai seama că e nevoie de dezvoltarea atenției la copilul tău.
Problema spinoasă cu care se confruntă părinții acasă, în călătorii, în sălile de așteptare și profesorii la cursuri în era noastră este scurtarea considerabilă, la copii, a duratei de concentrare și atenție. Statul ca pe arcuri poate fi o problemă căreia să ne adresăm prin intermediul profesioniștilor sau poate fi vorba de o serie de rutine mai puțin inspirate care, odată înlăturate, vor crește așa numitul attention span. În rândurile de mai jos, identificăm problemele atenției deficitare la copii, cât și soluții pentru aceasta.
Specialiștii sugerează că durata de menținere a concentrării la copii în limite normale ar trebui să fie următoarea:
Asta înseamnă concentrare maximă asupra unui obiect, a unei persoane sau activități, fără a fi distras, fără a începe să vorbească despre altceva în acest timp, fără să reacționeze practic la alți stimuli externi simultani.
Sunt limitele normale și sănătoase spre care trebuie să tindem. Ele ne vor ajuta, copii sau adulți, să ușurăm procesul de învățare și să ne îndeplinim sarcinile mai eficient, cu mai puțin stres și consum nervos.
Paradoxal, cu cât te concentrezi mai bine, cu atât ziua ta este mai puțin obositoare, deoarece creierul comută mai puțin între diferite arii, îndeplinește mai repede ceea ce are de făcut și simte satisfacția corespunzătoare, în locul stresului adus de procrastinare.
Este o realitate pe care o confirmăm ca profesori că acei copii care au cultivată răbdarea și reziliența ajung să se concentreze mult mai bine și “ne ajută să îi ajutăm”. În sensul că orice cadru didactic, la orice materie, va lucra mai ușor cu ei și va obține rezultate mai bune. Copilul va progresa eficient, cu un consum nervos mai mic, ceea ce îl va determina să aibă o stare bună, ferit de nervozitate sau anxietate. Așa că puțină atenție acordată acasă… capacității de concentrare a copilului tău valorează mai mult decât orice pentru dezvoltarea lui academică ulterioară.
Vorbeam de unele rutine nesănătoase care diminuează attention span-ul copiilor. Totul pornește și de la autodisciplină – în lipsa acesteia, orice copil (și adult) va reacționa la cea mai mică frustrare (cum ar fi oboseala) prin renunțarea la activitatea în care e angajat. Prin autodisciplină ne referim la capacitatea unei persoane de a se autoconvinge să renunțe la ceva despre care consideră că nu e benefic, să facă un efort chiar dacă simte oboseală sau să prelungească efortul, chiar în prezența unui disconfort.
Primirea de recompense foarte dese în general, aplicată fără motiv sau imediat după îndeplinirea unei sarcini/responsabilități care ar trebui să constituie normalitate, pe termen lung, îi face pe copii să se concentreze asupra recompensei și NU a sarcinii. Le va sta gândul doar la ce vor primi și doar asta îi motivează. Ulterior, recompensele își vor pierde valoarea și copiii nu vor mai reacționa la ele, refuzând, practic, să execute sarcina.
Gratificarea imediată începe chiar de la vârsta bebelușiei: mâncarea oferită pasată (care ocolește procesul, mai greoi, al masticației, apoi fructele oferite decojite și fără sâmburi, cărnița care nu trebuie aleasă de pe os, ceaiul servit la temperatura ideală, pentru care nu trebuie să aștepte nici 30 de secunde să se răcească). Banii oferiți ca răsplată pentru ajutorul dat în casă, dulciurile și jucăriile oferite pentru cel mai mic efort, imediat după acesta. Oferirea telefonului atunci când trebuie să aștepte mai mult de 5 minute. Laudele excesive pentru lucruri realizate imperfect sau incomplet sau care nu reprezintă niște realizări însemnate pentru categoria sa de vârstă (îi determină pe cei mici să nu încerce să depună un efort suplimentar).
Probabil că nu ecranele în sine sunt vinovate de lipsa de atenție de care dau dovadă copiii noștri, ci conținutul vizionat, care constă în clipuri video între 30 de secunde și câteva minute, pe care oricum copiii le întrerup și le schimbă adesea, înainte de a se termina. Astfel, un film de desene, un film artistic sau un joc au o valoare superioară pentru că le angajează atenția pentru mult mai mult timp.
Există părinți care le interzic accesul la ecrane copiilor lor. Pentru restul, pot fi puse în practică reguli ca: restricționarea utilizării lor la un anumit moment al zilei, pe o perioadă limitată. Interzicerea lor în spații publice: parc, restaurant, săli de așteptare, aeroport, călătorii – adică oriunde ar beneficia de stimuli de calitate mult mai bună din viața reală (oamenii din jur, natura, mașinile, clădirile, vântul șamd). Și desigur, te rugăm!, la școală.
Adică fără școală, activități și cluburi. Deși tu poate crezi că dacă îl înscrii la foarte multe tipuri de club și curs îl ajuți să nu mai stea pe telefon și să se concentreze mai bine, să își dezvolte atenția, nu e chiar așa. Copiii au nevoie de timp în care să stea fără nimic de făcut și să proceseze ceea ce au învățat. Și să se gândească la lume, la ei înșiși, să facă diferite conexiuni, să observe, să aibă revelații. O persoană foarte ocupată nu are timp să aibă revelații și nici idei geniale!
De cealaltă parte, copiii suprasolicitați devin nervoși, capătă ticuri, pot dezvolta o furie interioară care îi va face să refuze să se mai concentreze la toate lucrurile la care sunt obligați să participe, devin necooperanți, ca o formă de protest. Își protejează, altfel spus, mintea.
Ce poți face, acasă, pentru dezvoltarea atenției copilului tău e să le oferi anumite activități și jocuri educative benefice în acest sens. Iată câteva idei:
Fie că vorbim de jocuri ca Lego, labirint pentru bile, puzzle, colorat după model, jocuri tip mozaic, copierea unui model (mai simplu, apoi mai complex) este neprețuită. Concentrarea este menținută pe tot parcursul jocului, iar copiii capătă abilități de orientare în spațiu pe axa sus-jos-stânga-dreapta și își îmbunătățesc motricitatea fină.
Gimnastica având un model, dansul în linie (cu mișcări ușoare), jocurile de bătut din palme sunt excelente deoarece solicită în totalitate atenția copilului. De îndată ce atenția scade, copilul iese din joc. Apoi, odată învățată coregrafia sau succesiunea de mișcări, redarea acestora solicită de asemenea concentrare deplină.
Memory este un joc de cărți în care un set de carduri (ce poate reprezenta animale, fructe, obiecte, personaje din desene animate, numere, litere, etc) este dublat de un alt set de carduri (fie cu fix aceleași poze, dar alt model pe verso, fie cu o parte din desenele de pe cartonașul din primul set, fie având cuvinte scrise ce denumesc desenele din primul set șamd). Cele două seturi de cărți se așează pe masă separat, cu fața în jos și jucătorul întoarce pe rând câte o carte la alegere din fiecare set, obiectivul fiind acela de a forma perechi, care vor fi înlăturate de pe masă. Se joacă până la înlăturarea tuturor cărților.
Pentru a juca acest joc cu succes, e necesar să fii atent și să te concentrezi încercând să reții poziția fiecărei cărți.
Memorarea, proces cognitiv de bază insuficient exersat în zilele noastre, ajută la dezvoltarea atenției la copii. Redarea poeziilor îi obligă de asemenea să rămână concentrați pentru a nu încurca versurile. Un exercițiu bun sunt poeziile în limba engleză: găsești pe blogul FollowMe versuri ușoare potrivite pentru preșcolari despre primăvară, vară, toamnă, iarnă, Crăciun sau Paște.
Jocul în care copilului i se prezintă două poze aproape identice, cerându-i-se să identifice diferențele dintre ele e de asemenea foarte eficient în dezvoltarea atenției. Copilul trebuie să analizeze atent și sistematic fiecare element al celor două desene și să repereze neconcordanțele. Dacă el va studia haotic pozele, privindu-le în ansamblu, sunt șanse mici să observe ce e diferit.
Atenția și concentrarea la școlari ne aduce pe noi, adulții, uneori la momente de furie, îngrijorare sau frustrare. Legat de activitatea academică, poți citi pe blogul nostru un articol despre metode de a îți determina copilul să învețe singur și din proprie inițiativă.Dar mărirea attention span-ului la școlari ar trebui făcută prin alte activități decât temele sau lucrul din culegere, de care au parte din plin zilnic.
Cititul zilnic e grozav. Cititul în cantități mai mari (nu doar câteva paragrafe sau 2-3 pagini) e minunat pentru educarea răbdării, a atenției și formarea puterii de concentrare într-un mod cât se poate de plăcut. Urmărirea firului narativ, procesarea informațiilor și a trăirilor din text, pe lângă efortul mental de decodare a semnelor pe care le constituie literele stimulează creierul exact așa cum trebuie, fără a îl obosi.
Bonus dezvoltarea vorbirii, multe cunoștințe noi din diferite domenii, abilități crescute de rezolvare a problemelor și formulare a ipotezelor. Apelează cu încredere la biblioteca școlară (inclusiv biblioteca de unde poți împrumuta cărți în limba engleză pe toate vârstele și nivelurile a școlii FollowMe Drumul Taberei, dacă ești cursant).
Învățarea și exersarea limbilor străine e o formă de augmentare a proceselor cognitive și antrenare a atenției școlarilor, deoarece este tot o formă de decodare, pe de o parte și de identificare a termenilor doriți în memorie plus construcție a frazelor ținând cont de regulile gramaticale. Toate în același timp, fie că vorbești sau scrii! Așa că da, limbile străine îi fac pe copii mai isteți și mai concentrați!
Jocurile de masă, individuale sau de echipă, de strategie sau atenție îi mențin atenți pe copii pe toată durata desfășurării lor. Mai mult, le demonstrează practic și clar ce înseamnă atenția, căci cel ce o pierde sigur nu va câștiga jocul! Orice librărie care se respectă are o secțiune specială dedicată jocurilor de masă de unde poți alege ce e potrivit și ce îl atrage pe copilul tău.
Cel mai simplu exemplu clasic de joc excelent pentru exersarea atenției este Alba-Neagra. Jucat în siguranță, acasă, cu niște pahare de plastic și o mingiuță :). Trebuie urmărit paharul sub care se ascunde bila pe parcursul unei suite de mișcări și interschimbări foarte rapide a mai multe recipiente identice. Alba-Neagra online și mai multe jocuri ce ajută la antrenarea atenției copiilor și a capacității de concentrare găsești aici, pe Mentalup. În ceea ce privește fițele și activitățile printate de discriminare vizuală, e vorba de acele desene din care lipsește un detaliu, sau trebuie reintrodus un detaliu, sau făcută corespondența, găsit drumul, descurcat fire, găsit elementul fără pereche sau identificat 2 elemente identice dintr-o mulțimeetc asemănătoare cu cele folosite în multe dintre testele de inteligență. Online, copilul tău poate face activități de acest tip de pe Myhomeschoolmath și se va distra în timp ce își ascute atenția.
După toată bătălia mediatică și materialele de parenting legate de ecrane, e puțin probabil să fi luat în considerare, cu scop de dezvoltare a atenției, jocurile video! Și totuși, din punct de vedere cognitiv jocurile video sunt valoroase, o spun studiile. Ele măresc capacitatea de concentare, viteza de reacție, învață mintea să prevadă cu exactitate ceea ce se va întâmpla și să ia decizii foarte rapid, îmbunătățesc orientarea… iată explicații științifice în acest sens aici. Se ia în calcul chiar folosirea jocurilor video ca terapie pentru a contracara modificările cerebrale provocate de înaintarea în vârstă.
Părinții sunt sfătuiți să fie mai leneși. Bine, e o glumă, dar numai pe jumătate. O zicală printre intelectuali spune că din lene apare progresul, iar în cazul copiilor e adevărat: o strategie e să ajuți cât mai puțin și cu întârziere copilul atunci când solicită ceva. Să nu îl îmbraci și dezbraci tu (în locul lui), deoarece așa învață despre nasturi, șireturi, capse, fermoare și alte sisteme. Să nu îi oferi lucrurile la care nu ajunge singur (sigur va găsi o metodă să le ia el însuși), să nu îi rezolvi temele tu și să nu te repezi să îi explici cerința doar pentru că spune că nu o înțelege (ci îl pui să o recitească, să identifice și sublinieze cuvintele cheie, să se mai uite la exercițiu, apoi să citească din nou cerința). Să nu îi faci tu ghiozdanul, bagajul (doar să supervizezi, lăsându-l din când în când să uite câte ceva acasă, așa va deveni mai atent). Să lași, cu alte cuvinte, procesul trial and error să curgă firesc.
O altă componentă naturală a vieții de familie este să aveți multe discuții – părinții cu copiii, părinții între ei, în timp ce copilul poate asculta. Despre știri, societate, lume, cultură, despre ceea ce vă îngrijorează, probleme și rezolvări, planuri. Discuțiile fără suport vizual ajută copiii să fie mai atenți și mai ancorați în realitate.
Pe lângă faptul că sunt expuși la înregistrări și texte interesante în engleză pe care le decodează, pe lângă faptul că profesorii le vorbesc copiilor în engleză, obligându-i astfel să își încordeze atenția ca să înțeleagă, la cursurile FollowMe folosim și o suită de jocuri și activități menite să lucreze la capacitatea de concentrare.
Pentru cei mici, fișele de discriminare vizuală sunt completate de ascultarea poveștilor și coroborarea lor cu imaginile corespunzătoare (copiii trebuie să indice la ce poză dintr-o bandă desenată se referă replicile auzite), jocurile cu flashcards bazate pe memorarea cuvintelor, dar și a poziției, precum și alte jocuri didactice.
Pentru cei mai mari, activitățile de Reading și Listening Comprehension presupun citirea unui text sau audierea unei înregistrări pe baza cărora trebuie ulterior rezolvate o serie de cerințe (răspuns la întrebări, completat informații care lipsesc, identificat date, nume, numere). Astfel, e necesar ca elevii să cunoască foarte bine textul original sau să asculte foarte atenți partea audio ca să poată rezolva, abilitate testată de altfel și la examenele Cambridge. In videoclipul de mai sus, copiii de la cursul FollowMe desfășoară o activitate pentru dezvoltarea atenției – identificarea diferențelor dintre două poze foarte asemănătoare.
Pe lângă tot efortul depus pentru dezvoltarea personală, dezvoltarea atenției la copii ar trebui să fie o prioritate în toate familiile și școlile noastre, pentru că pe baza ei putem, apoi, clădi imperii de cunoștințe, abilități și competențe. Dacă simți că cel mic are dificultăți în a se concentra comparativ cu colegii săi în cea mai mare parte a timpului, cere o evaluare și sfatul unui profesionist!
Sursa foto: Freepik