Activităti pentru copii de 6 – 7 ani. Idei anti-plictiseală pentru afară și în casă

Plictiseala, în secolul XXI, pare inamicul numărul 1 al părinților, mai ales al celor din zonele urbane. Presiunea pe care o exercită copiii de 6-7 ani care se plictisesc asupra părinților lor, prinși oricum într-un program draconic și adesea contra timp, e greu de suportat. Așa că e ideal să ai la îndemână o traistă de activități diverse, cursuri și idei interesante de jocuri pe care să le puteți pune în practică, astfel încât cel mic să rămână activ și să se dezvolte frumos. Mai jos găsești astfel de idei, grupate în funcție de locație sau scopul lor:

Activități pentru copii de 6-7 ani în casă

Ce ar trebui să facă un copilaș de 6-7 ani în casă? Știm deja că ar trebui să petreacă timp cât mai puțin jucându-se pe tabletă, telefon sau privind la TV. Dar care sunt altenativele? Nu întotdeauna activitățile desfășurate pe vremea când erau mai mici mai au succes… Pe lângă jocurile educative jucate alături de părinți sau frați mai mari (idei mai jos), iată câteva propuneri:

Să își ajute părinții

Adică la modul serios, să înțeleagă că o casă locuită are nevoie de întreținere și că trebuie să participe, având un rol activ permanent. Ei trebuie să își pună singuri vasele și rufele la spălat (unele vase le pot spăla singuri, cum ar fi cănile, paharele, farfuriile fără mizerie persistentă. Hainele trebuie evaluate și decis conform unor criterii care merge la coșul de rufe și care nu). Să strângă jucăriile sau obiectele folosite, să își facă singuri ghiozdanul, mai pot hrăni pisica, uda plantele, șterge praful și așa mai departe. Dacă murdăresc / împrăștie ceva pe podea ar trebui să încerce să curețe / repare singuri.

Să citească și să li se citească

Vârsta de 6-7 ani este intermediară – chiar dacă cei mici învață să citească, să descifreze semnele adică pe o carte, puterea lor de a procesa texte e încă mică. Așa că unele texte le vor citi singuri, în timp ce părinții, la rutina de seară, le pot lectura cărți mai complexe, microromane sau povești mai lungi și mai complicate, pentru dezvoltarea atenției, a vocabularului și a sintaxei, fie în română, fie în engleză.

Construirea unei fortărețe

… dintr-o masă, pături, perne, o lanternă sau lampă fără fir și desigur, gustări. Gustările sunt esențiale.

Cursă de avioane din hârtie

După ce confecționați avioanele din hârtie, vă puteți întrece, pe puncte, la zbor. O planșă de carton poate fi găurită astfel încât dacă avionul intră pe gaura mare să obții 10 puncte, pe cea mijlocie, 20 de puncte și pe cea mică, 30 de puncte. Câștigătorul alege tipul de înghețată de după cină!

Construit o mașinărie Rube Goldberg

Dacă nu știi ce este o mașinărie Rube Goldberg, află că e cea mai grozavă chestie pe care ai visat-o în copilărie și pe care ai văzut-o sub diferite forme în cele mai amuzante și grozave desene și filme (cum ar fi Tom și Jerry, Singur Acasă). E un mecanism simplu, mecanic, dar mega-ingenios pe care îl acționezi de la un capăt să ajungă, la sfârșitul traseului, să facă ceva la capătul opus (să sune un clopoțel, să cadă un obiect, să agațe un obicet etc). O înlănțuire de obiecte care se acționează unul pe altul până la final, la îndeplinirea obiectivului. Poți folosi ce ai prin casă, de la sfori la piese de lego, labirinturi de bile, pârghii, scripeți, etc Tips despre cum să construiți una aici.

Vânătoare de dulciuri

Ascunde ceva dulce atractiv pentru copilul tău de 6-7 ani în casă (dar să fie bine ascuns!) și scrie-i o suită de indicii care să conducă de la unul la altul, ascunse și ele în diferite locuri. Astfel va exersa cititul și își va exersa și perspicacitatea în a folosi indiciile.

Cântat, interpretat, învățat poezii

Artele au locul lor în viețile noastre, la orice vârstă. Pentru a facilita cântatul și a îl face atractiv, sunt utile jucării ca: microfon, tobe, orgă de jucărie, tamburină. Interpretarea poveștilor poate fi făcută cu ajutorul plușurilor, păpușilor sau, cel mai bine la această vârstă, fiecare persoană din casă poate juca un rol, ajutându-se de replici, mimică, gesturi. Puteți pune în scenă și filma anumite povești, trimite bunicilor sau celuilalt părinte, dacă nu e momentan acasă! De asemenea, învățarea și recitarea poeziilor are multe beneficii, de la exersarea memoriei la acumularea de vocabular nou, ajutor dat fluenței (mai ales într-o limbă străină), dezvoltare personală. Găsești și pe blogul FollowMe poezii pentru cei mici despre primăvară, vară, toamnă, iarnă și zăpadă în limba engleză.

Activități interesante pentru afară

Minimum 2 ore pe zi, asta ne spun specialiștii despre statul pe afară. Și cum vremurile s-au schimbat, acrobațiile la bătătorul de covoare nu mai sunt o opțiune, avem nevoie de idei și jucării noi pentru afară:

Cățărat

Copilul a mai crescut, dar nu renunța la cățărat! Încă e deosebit de important (de fapt, toată viața e) să simtă sub picioare și la mânuțe suprafețe tari, moi, elastice, dure, poroase, netede, să verifice rezistența materialelor, să își dea seama ce e alunecos (de exemplu o coastă acoperită cu frunze, pământul cu polei) și ce nu, cum e lemnul rezistent și cum nu te poți bizui pe cel putrezit (ah, unde sunt gardurile copilăriei noastre?). Copiii trebuie să se cațere la locuri de joacă special amenajate cu aparate, dar și pe coaste, copaci, garduri, pietre. Și desigur, să cadă pe tartan dar și pe iarbă, nisip, pământ. Nu sunt de neglijat nici parcurile de aventură – din ce în ce mai numeroase în toată țara – cu trasee de cățărat în copaci, care pot oferi o zi ideală petrecută în familie.

Role / bicicletă / trotinetă

Și orice altceva îi ajută să își dezvolte coordonarea și echilibrul. La această vârstă, deja ajută mult dacă au prieteni cu aceleași pasiuni cu care să dea o raită prin parc.

Colecționat flori și plante pentru presat

Mai potrivită pentru fetițe, această activitate le face pe acestea să observe natura, le sensibilizează la frumos și le familiarizează cu tipurile de plante. Florile lăsate la presat în cărțile preferate pot deveni amintiri de neuitat.

Planor / zmeu

Jucării bune pentru exterior pot fi planorul, cu ajutorul căruia copilul poate observa curenții de aer, mecanismul zborului etc sau zmeul de jucărie (dar care necesită un spațiu mai mare de desfășurare și ceva condiții meteo deosebite).

Pilotare dronă / barcă cu telecomandă

Ambele foarte atractive pentru copii (mai ales pentru acei copii care pregetă să iasă afară), folosindu-le își pot exersa îndemânarea în exterior. Cu un oarecare risc, însă, al deteriorării sau pierderii lor.

Îngroparea unei Capsule a Timpului

Dacă aveți curte, sau o casă la țară sau un petec de pământ la care aveți acces permanent (și nu e public), puteți plănui și îngropa o Capsulă a Timpului. Fiindcă 6-7 ani e vârsta la care copiii încep să scrie, poate conține primele cuvinte și gânduri scrise ale celui mic, o jucărie sau obiect preferat, câteva gânduri ale tale, un accesoriu, poate și un pantofior sau ceva de îmbrăcat. Săpați suficient de adânc, împachetați suficient de bine ca să nu intre umezeala. Peste mulți ani, va constitui o amintire de neprețuit!

Elasticul 

Mai știi săritul elasticului din copilărie? Oriunde avem cel puțin 3 copii, îl putem pune în practică. Găsești online elastic de sărit gata măsurat / format, cu lungimea corespunzătoare la prețuri în jur de 10 lei. Elasticul îi ajută pe cei mici deoarece presupune învățarea unei succesiuni de mișcări executate cu precizie din ce în ce mai mare. Și surpriza surprizelor, se pare că e un joc internațional! Video cu desfășurarea jocului aici.

grup de fetite care tin in maini proiectele lor STEM si anume persoane facute din cartofi

Proiectele realizate din fructe și legume sunt o modalitate bună de a ajuta copiii de 6-7 ani să cunoască lumea înconjurătoare în joacă.

Jocuri educative pentru copii de 6-7 ani

Intervalul 6-7 ani este perioada când copiii încep să facă balansul de la concret la abstract și invers, când trebuie să își dezvolte perspicacitatea și gândirea. Jocurile de logică sunt binevenite și recomandate, ele îi învață să aibă răbdare, să formuleze ipoteze, să ia decizii, să verifice ipotezele și să constate că atenția trebuie distribuită în mai multe direcții.

Șah

Dacă e prezentat cum trebuie, orice copil este atras de șah. Există ceva la forma, varietatea și distribuția pe tablă a pieselor de șah care e pur și simplu irezistibil pentru copii, chiar dacă au avut parte de cele mai cool jocuri pe play station. Atâta timp cât ești și tu entuziast, desigur. Șahul oferă răsturnări de situație spectaculoase, câștiguri și pierderi valoroase, îmbunătățește mult orientarea spațială. Îi face pe cei mici să devină mai buni strategi, să gândească mișcări în 2-3-4 etape.

Alte variante de jocuri mai simple cu piese, similare șahului sunt 4 in a Row sau Șah Chinezesc.

Alte Jocuri de strategie

Saboteur, Monopoly, Lupul și Oile, Ciobănașul, Quadrillion, Valea Vikingilor, Monstrul din Loch Ness, Carcassonne – toate sunt atrăgătoare și le dezvoltă gândirea în perspectivă copiilor.

Jocuri de rapiditate și atenție

Jocurile de cărți clasice, dar și Obiecte Ascunse, Dobble, Uno, Jump In, Panic Lab, Polly Poodle au o durată mai scurtă și cresc nivelurile de adrenalină ale micilor jucători. În același timp, îi învață să reacționeze rapid și să fie foarte atenți la detalii.

Jocuri STEM

Felurite Kituri de construcție de Circuite electronice de la diferiți producători, Kit Robotică de construcție Robot Solar, seturi de experimente de tot felul, stație meteo, seră, Saltwater Creatures sau Sea Dogs (un joculeț unde ai tot ce îți trebuie pentru a prepara un mic acvariu cu apă sărată unde pui niște ouă care după 1-2 zile se transformă în larve, pe care le observi apoi cum se mișcă și se hrănesc). Practic, orice fel de set unde copilul are de făcut / preparat / construit ceva și în urma căruia observă proprietățile materialelor sau elementelor.

Scrabble

Un joc perfect pentru începutul alfabetizării. Copiii sunt provocați să găsească variante ingenioase de cuvinte pe care le pot compune folosind literele date și să calculeze punctajul obținut prin alcătuirea fiecărui cuvânt. Cu ajutorul tău, se poate transforma într-un hobby pentru cei pasionați de cuvinte!

Activități pentru dezvoltarea motrică

Fetita blonda de 6-7 ani care tine in mana un proiect in engleza care imbina motricitatea cu cunostintele de limba dedicat mamei ei

Proiectele tip felicitare, vedere, revistă, care îmbină scrisul cu decupaj, colorat, elemente de origami, decorare dezvoltă și ele motricitatea și creativitatea copiilor de 6-7 ani.

Crafturi și proiecte

Proiectele de origami cu hartie indoita, sau decupajul, decorarea cu diferite materiale (frunze, nasturi, bucățele de pai, pietricele, paiete, pompoane, paste) a planșelor sau felicitărilor îi poate ocupa timp și resurse de imaginație copilului tău și îl va ajuta să amplaseze din ce în ce mai bine compoziția pe pagină, să învețe să ajusteze dimensiunile și să își controleze mânuțele din ce în ce mai bine.

Cusut

Pentru fetițe, există diferite seturi de cusut cu poze mai mult sau mai puțin dificile. Cusutul este o activitate tradițională care cultivă concentrarea și răbdarea și ajută mult la calibrarea mișcărilor fine – începând cu introdusul aței în ac!

Construit machete 3D din lemn sau carton

Fie că e vorba de bărci și vapoare, mașini, scheleți de dinozaur, clădiri faimoase, machete construite din mici piese de lemn sau de carton sunt decorative și spectaculoase și copiii se vor bucura de roadele muncii lor.

Modelaj cu lut polimeric

Copiii de 6-7 ani pot crea diferite ornamente, vase mici, animăluțe sau alte obiecte din lut polimeric, pe care apoi să le păstreze și să le colecționeze ori să le dăruiască prietenilor.

Brățara prieteniei

Împletitul de brățări cu diferite modele și forme e ceva interesant și inovator care îi va conferi ceva autoritate la școală copilului tău – va fi desemnat expert în ceva. Găsești aici explicații și modele pentru împletitul a diferite tipuri de brățări. 

Cursuri, ateliere și spectacole pentru 6-7 ani

Copiii de 6-7 ani sunt la vârsta potrivită pentru a își căuta un hobby – o activitate plăcută, numai a lor, pe lângă școală. ceva pentru suflețelul lor și atât, la care să devină buni și pe care să o practice cu entuziasm.

Curs de limba engleză

Cursul de limba engleză la clasa 0 și clasa I nu ar trebui să lipsească din paleta de activități a niciunui copil, deoarece pur și simplu lumea în care vor trăi ei va avea nevoie ca de apă de această limbă de circulație internațională. Dacă vor ști și o alta, va reprezenta un avantaj – însă engleza ar trebui introdusă cât mai devreme și aprofundată. Caută acel tip de curs unde copiii lucrează nu doar oral, ci dezvoltă și partea de citire și de scriere. Deși la această vârstă poate nu ți se pare important, îi va oferi un avantaj enorm începând cu vârsta de 8-9 ani și va deveni mult mai repede mai avansat și mai autonom în învățare. Și nu, nu reprezintă niciun impediment faptul că abia învață să scrie și să citească în română – cele două abilități trebuie să se dezvolte concomitent, iar manualele de engleză pentru vârsta de 6-7 ani vin în sprijinul celor de la școală oferind suport pentru învățarea literelor, a sunetelor, a cunoștințelor despre mediu și transcurriculare.

Sport

O activitate sportivă extracurriculară ar trebui să vină în completarea orelor de sport de la școală. În funcție de preferințe, aceasta poate fi: înot (pentru că obișnuiește corpul cu apa, ajută imunitatea, ajută la o postură corectă, la coordonare), arte marțiale (deoarece disciplinează și au o ideologie în spate), fotbal sau baschet (pentru că sunt de echipă), dansuri, balet sau gimnastică Acrodance (pentru cei ce agreează muzica și au o fire mai artistică) ori kickboxing, etc

Programare sau Robotică

Viitorii ingineri și IT-ști vor fi pasionați de la o vârstă mică de programare sau construirea și programarea roboților – merită să încerci un atare hobby.

Artă: pictură, canto sau un instrument muzical

Cu siguranță ai avut ocazia să observi până acum ce îl atrage pe copilul tău. Dacă savurează muzica, dacă ține ritmul și îi place să producă ritmuri (cu degetele, cu bețe sau vocal), dacă are răbdare la desen și pictură și nu o face stereotip. În funcție de pasiunile sale, îl poți îndruma către ceea ce i se potrivește.

Cercetași

Iar dacă nu are aplecare și răbdare pentru a sta la o masă să facă activități diverse, poate este un vestit explorator sau aventuriei în curs de formare! Pentru copiii foarte activi, încearcă cursurile de Cercetași. Învață supraviețuire, responsabilitate, rigoare și autonomie.

Spectacole pentru Copii

Opera Comică pentru copii, Teatrul Țăndărică, Teatrul Vienez pentru copii, teatrul Abracadabra (în colaborare cu Teatrul Național) sunt doar câteva dintre instituțiile care organizează spectacole frumoase pentru cei mici. Pe lângă acestea, există multe multe locuri unde poți lua parte la ateliere de tot felul pentru cei mici: Clubul Copiilor, Lumiland, ShoShon, Picturim, Terra Salin, Bufnita din tei etc.

Subiecte de discuție potrivite pentru această vârstă

Cu copiii de 6-7 ani poți vorbi câte în lună și în stele. Totuși, așteaptă-te (și pregătește-te) pentru întrebări legate de:

  • Venirea pe lume, relațiile dintre băieți și fete, tipuri de pupici
  • Cine a creat lumea, când, de ce și cum, de ce se întâmplă unele lucruri
  • Jocuri video. Chiar dacă nu au jucat / nu au avut niciodată acces, vor fi expuși odată cu începerea școlii la povestiri despre acestea și la entuziasmul colegilor cu privire la gadget-uri.
  • Mai multe jocuri video. Monștri și alte chestii periculoase.
  • Discuții tip “de ce eu?”. De ce eu trebuie să fac teme și frații mai mici nu? De ce eu nu am telefon / consolă / play station / hamster / pisică  și colegii au? De ce eu mă trezesc devreme și cel mic nu? De ce eu muncesc la școală și nu sunt plătit? Asta pentru că viața se schimbă semnificativ odată cu începerea școlii – e important să îi explici exact care e rolul anilor de studiu și cum vor decurge ei.

Cum poți să îți ajuți copilul de 6-7 ani să proceseze mai bine ceea ce se întâmplă zi de zi? Prin discuții de tipul: 

  • ce ți-a plăcut cel mai mult astăzi? 
  • Ce nu ți-a plăcut astăzi? – fără morală sau judecată, scopul fiind ca el să își clarifice gândurile și emoțiile și să învețe să le exprime. 
  • Ce ai văzut interesant? 
  • Ce ai învățat nou? 
  • Ce știai deja din ce ai auzit / ai văzut? 
  • Ce ai vrea să mai afli despre…? 
  • Ce ai vrea să mai faci în plus, data viitoare? (în excursie, în vizită) 
  • Cum te-ai simțit atunci când…? 
  • Ce ai putea să faci data viitoare când…? 
  • Ce îți venea să faci atunci când…? (aici, orice ar zice, în primă fază te amuzi și validezi – în definitiv, îi venea să facă, nu a făcut-o!).

Încă un cuvânt despre plictiseala copiilor de 6-7 ani. Nu e vrăjmașul lor (nici al nostru, dacă o gestionăm bine). Progresul și evoluția se nasc din plictiseală (și lene, zic unii… – dar nu e nevoie să îi spui copilului tău asta încă). Starea de plictis duce la inventarea de noi și noi jocuri, idei, planuri și modalități diferite de a face lucrurile. Oferă răgazul necesar minții pentru a deveni creativă. Așa că o doză bună zilnică, sau măcar săptămânală – este indicată. E important doar ca tu, părintele, să nu te simți vinovat pentru plictisul copiilor și să nu lași ca asta să devină problema ta. Explică-i copilului tău că poate inventa noi provocări singur și că stă în puterea lui să imagineze și să creeze noi lumi (de poveste), chiar și când e singur, în camera lui.

Sursa foto/video: FollowMe