Zilele săptămânii în engleză – pronunție, scriere, fișe de lucru pentru copii – FollowMe

Cuvinte banale, dar adesea încurcate între ele sau cu litere lipsă: iată cum ar defini un profesor tema de vocabular legată de zilele săptămânii în engleză. Statistic, dintr-o clasă de elevi de la cursurile pentru copii sau adulți, cel puțin 4-5 greșesc regulat atunci când scriu data. Tocmai de aceea venim în sprijinul tău cu informații despre scrierea și folosirea corectă a cuvintelor ce denumesc zilele săptămânii în engleză și idei de exerciții pentru consolidarea acestora.

Cum se scriu și cum se pronunță zilele săptămânii în engleză

Toate zilele săptămânii se termină în limba engleză cu silaba DAY, care înseamnă ZI. Proveniența cuvintelor are la bază o combinație de termeni ce descriu corpuri cerești (The Sun, the Moon) și de denumiri ce fac referire la zei din mitologia nordică, spre deosebire de alte limbi europene, inclusiv limba română, unde predomină terminologia ce descrie planete.

Iată care este scrierea și pronunția corectă:

 

  • MONDAY (mandei) – LUNI, prescurtat Mon.
  • TUESDAY (tiuzdei) – MARȚI, prescurtat Tue.
  • WEDNESDAY (uensdei) – MIERCURI, prescurtat Wed.
  • THURSDAY (thărzdei) – JOI, prescurtat Thu.
  • FRIDAY (fraidei)  VINERI, prescurtat Fri
  • SATURDAY (setărdei) – SÂMBĂTĂ, prescurtat Sat.
  • SUNDAY (sandei) – DUMINICĂ, prescurtat Sun.

Copiii reţin, în general, cu uşurinţă zilele săptămânii în engleză, dacă le cunosc deja bine în limba română. Totuşi, adesea au dificultăţi de scriere mai ales la trio+ul Tuesday, Wednesday şi Thursday. Tema de vocabular este cuprinsă și în lista de cuvinte utilizate în cadrul examenelor Cambridge YLE, pentru copiii cu vârste între 7-12 ani.

Curiozități despre zilele săptămânii în engleză

  • Săptămâna descrie un fel de mic drum de la agonie la extaz: de la Monday blues (starea proastă de luni) la hump Wednesday (ziua-obstacol, cocoașa din săptămână ce trebuie trecută, numită așa pentru că se află la mijlocul zilelor lucrătoare) și până la Friday feeling, sentimentul de libertate ce anticipează weekendul.
  • Cuvântul Monday are ca inspirație astrul Luna (the moon).
  • Tuesday vine de la Tyr, zeul nordic al războiului (la fel cum la noi marți vine de la Marte, ce simbolizează același concept).
  • Wednesday îl are ca sursă de inspirație pe zeul nordic Odin, zeul înțelepciunii, magiei și poeziei.
  • Thursday provine de la Thor, zeul nordic al tunetului.
  • Friday este singura zi inspirată de o zeiță, Frigg, ce simboliza dragostea și fertilitatea (vineri de asemenea provine de la… Venus, cu un concept similar.)
  • Saturday este legată Saturn, un zeu roman de această dată, cu simbolistică în agricultură.
  • Iar Sunday este o zi ce îi e dedicată Soarelui, cel mai strălucitor dintre aștri.

Fișe de lucru pentru copii de diferite vârste

Tocmai pentru a se obişnui cu ordinea, dar mai ales cu grafia zilelor săptămânii în engleză, e bine ca cei mici să lucreze fişe bazate pe acest subiect. Iată câteva fișe potrivite pentru clasa pregătitoare până la clasele II-III.

Fișă de lucru de tip wordsearch cu zilele săptămânii în engleză

Wordsearch cu zilele săptămânii în engleză.

Activitățile tip rebus, cuvinte încrucișate sau cu cerința de ordonare a literelor îi ajută pe cei mici să se concentreze pe scrierea corectă a termenilor și previn greșeli frecvente cum ar fi omiterea literei E în cuvântul Tuesday sau a literelor D și E din Wednesday.

 

Fișă de lucru tip rebus cu zilele saptamanii in engleza

Rebus cu zilele săptămânii în engleză.

Alt text:

Fișă de lucru tip joc Bingo cu zilele săptămânii în engleză.

Poți descărca întregul joc, cu mai multe cartonașe Bingo de aici

Fisa de lucru in care trebuie ordonate literele pentru a scrie corect zilele saptamanii

Ordonați literele pentru a scrie corect zilele săptămânii în engleză.

Mai multe fișe legate de zilele săptămânii poți găsi aici, pe Gamesforesl. Iar dacă cel mic agreează jocurile și activitatea în format digital, ai pe Wordwall un regal la îndemână pentru el.

Exemple de expresii cu zilele săptămânii în engleză

  • Monday Blues: se referă la starea de ușoară deprimare, de lipsă de chef de lunea, odată cu reânceperea activității profesionale după weekend
  • Casual Fridays: se referă la codul vestimentar mai relaxat adoptat în anumite instituții vinerea, când se permite, de exemplu, purtarea blugilor
  • Black Friday: mai are nevoie de prezentare? :). Ceea ce s-ar putea să nu tii e că numele de Black Friday provine de la polițiștii americani din Philadelphia, care prin această tristă expresie descriau haosul generat de miile de turiști care năvăleau în oraș pentru a își face cumpărăturile imediat după Ziua Recunoștinței, cînd marile magazine ofereau reduceri semnificative pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
  • Saturday Night Out: fenomenul extrem de răspândit de a ieși în oraș și de a socializa sâmbăta seara, ținând cont că a doua zi, duminica, nu e obligatorie trezirea la oră fixă.
  • Ash Wednesday: desemnează ziua în care, pentru vestici, începe Postul Mare (postul Paștelui). Numele provine de la o tradiție de a împrăștia cenușă ca o reamintire a condiției muritoare a omului. La noi, la ortodocși, Ash Wednesday este de fapt Ash Monday (pentru că postul începe lunea). Ash Wednesday este precedată de:
  • Shrove Tuesday (Marțea de Lăsatul Secului, adică ultima zi de dulce, ultima zi în care se mânâncă proteine animale). Tradițional, în Marea Britanie se mâncau clătite. Și orice altceva se găsea prin cămară de dulce, pentru a preveni aruncarea lor ulterioară. Vine de la verbul to shrive, trecut shrove, care înseamnă, pe românește, a te spovedi (a mărturisi păcatele unui preot care are puterea de a le ierta și de a te absolvi de ele).
  • #ThrowbackThursday sau #TBT reprezintă un trend printre utilizatorii platformelor de socializare online care, într-o zi de joi, postează imagini cu un comentariu nostalgic dintr-o altă perioadă / epocă a vieții lor (sau a societății lor) pentru a-și aminti de aceasta.
  • Friday 13: este varianta lor pentru marți 13. O zi ghinionistă în care brusc orice tragedie capătă sens, prin alinierea nefavorabilă a astrelor.
  • TGIF. O știai pe aceasta? Vine de la: Thank God it’s Friday.
    birou cu casti, tastatura si cafea pe fundal albastru peste care scrie blue monday

    Expresia din engleză blue Monday sau Monday Blues desemnează o stare de spirit mai puțin energică de după weekend.

Poezii și cântece pentru preșcolari cu zilele săptămânii în engleză

Copiii de vârstă mică învață cel mai bine și ușor în joacă, ajutați de cântece și coregrafie. În acest scop putem folosi cântecele simple despre zilele săptămânii, însoțite de gesturi amuzante, care să îi prindă.

Zilele săptămânii în engleză cu gesturi

Sunday, Monday, clap, clap, clap

Tuesday, Wednesday snap, snap, snap

Thursday hop

Friday stop

Saturday spin around like a top.

Seven days are in a week

Now sit down, please take a seat.

Zilele săptămânii şi acţiuni în engleză

Monday alone

Tuesday together

Wednesday we walk

When it’s fine weather.

Thursday we laugh

Friday we pray

Saturday’s hours

Long will not stay!

But of all the days

We call Sunday the best

‘Cause there’s time to rest.

 

Zilele săptămânii şi emoţiile

On Monday I am sleepy

On Tuesday I am glad

On Wednesday I am happy

On Thursday I am sad

On Friday I am tired

And I don’t want to work

On Saturday and Sunday

I go for a walk!

Zilele săptămânii: varianta britanică tradiţională

Un poem tradițional britanic (nursery rhyme) publicat pentru prima dată în 1938, compus special pentru a îi ajuta pe micuți să rețină zilele săptămânii, face referire la ziua nașterii fiecăruia dintre ei, în funcție de care oferă o descriere fizică sau a temperamentului fiecărui copil:

Monday’s child is fair of face,

Tuesday’s child is full of grace,

Wednesday’s child is full of woe,

Thursday’s child has far to go,

Friday’s child is loving and giving,

Saturday’s child works hard for a living,

And the child that is born on the Sabbath day

Is bonny and blithe, and good and gay.

În plus, după fixarea vocabularului nou, poți formula întrebări și ghicitori pentru copilul tău legate de zilele săptămânii: 

  • What is the first day of the week?
  • What is the last day of the week?
  • What comes before Wednesday?
  • What day comes before Friday?
  • Which is the former day of the weekend? What about the latter?
  • When do you have your English class?
  • When do we usually go to grandma’s house?

Pentru a folosi cu succes vocabularul legat de zilele săptămânii în engleză, copiii trebuie să reţină că le scriem întotdeauna cu majusculă, indiferent de poziția în frază și că le folosim întotdeauna precedate de prepoziția ON în propoziţii:

  • I study English at FollowMe on Tuesdays and Thursdays.
  • I go to football practice on Wednesdays.
  • My father said we are going to get a new bike on Saturday.

Alte activități pentru copii cu zilele săptămânii în engleză

Iată ce mai poți face cu copilul tău, ca să aprofundați tema zilelor săptămânii sau să o legi de alte teme de vocabular sau de (auto)cunoaștere:

  • asocierea zilelor săptămânii cu câte o culoare, aromă, floare sau fruct. Astfel, copilul trebuie să asocieze zilele cu alte elemente, făcând o introspecție asupra felului în care fiecare zi îl face să se simtă. iar tu poți afla mai multe despre el. Va încerca să asocieze fie pe baza activităților pe care le desfășoară în acea zi, fie pe baza formei orale a cuvântului.
  • desenarea unui calendar al naturii, cu condițiile meteo, pentru o săptămână
  • scrierea unui scurt jurnal de activități, sau desenarea unui jurnal, pentru o săptămână.
  • planificarea (și scrierea sau desenarea) unui meniu pentru o săptămână, cu mesele principale pentru fiecare zi în parte
  • planificarea (și scrierea sau desenarea) ținutelor  de purtat pentru o săptămână – ceea ce poate genera și o discuție despre ce înseamnă să asortezi, cum se asociază materialele cu model cu cele simple, potrivirea culorilor etc.

Odată finalizat capitolul cu zilele săptămânii în limba engleză, poți trece mai departe la aprofundarea lunilor anului sau la a învăța exprimarea corectă a datei.