Data în limba engleză. Cum se exprimă corect data calendaristică

Ai o idee din școală, dar nu ești sigur. Parcă era ceva cu th, cu st și nd, ziua înainte, sau luna… Dacă simți că nu stăpânești încă bine modul de exprimare a datei în limba engleză, citește articolul de mai jos și află cum să o spui, dar și să o scrii corect. Data e punctul de început al unei zile perfect organizate, al programărilor atât de necesare sau al aventurii pe care o va constitui vacanța ta!

Cum se exprima data calendaristică în limba engleză

Experiența noastră din clasă, de la cursurile de engleză pentru copii din școlile FollowMe ne-a învățat că unul dintre lucrurile care produc cea mai mare exasperare și irită cel mai mult este scrierea datei. Parcă niciodată nu se acordă destul timp, destulă atenție acestui element de altfel foarte important. Atât juniorii, cât și seniorii încearcă să sară această etapă pe caietul de notițe (adică să nu o scrie deloc), sau o scriu doar cu cifre, atenție: INVERS! (de la coadă la cap, să le încapă (n.r. pe caiet), zic ei). Uneori se mai strecoară și câte un 32 ale lunii în caietele lor. Pur și simplu sunt dornici să dea năvală în exerciții, texte, cerințe de rezolvat, în fine, ceea ce cred ei că e important.

Să fii capabil să scrii și să spui data corect este apanajul unei minți organizate, însă. Practic, ne lovim de date calendaristice tot timpul în jurul nostru, în viața de copil dar și de adult: zile de naștere, programări la stomatolog, la clinică, la salon, rezervări la hotel, rezervări sau achiziții de bilete de avion, stabilirea unor call-uri și ședințe, întâlniri și așa mai departe.

Partea mai tricky (care ne păcălește și ne induce în eroare) e că în engleză, data se pronunță într-un fel și se scrie în alt fel. Și mai mult decât atât, există mai multe formate, unele cu ordine inversă față de felul în care exprimăm ziua și luna în română.

Formatul lună – zi

Este corect să spunem (oral) I was born on May, thirteenth, two thousand and two, dar vom scrie

I was born on May 13, 2002.

Deci folosim numeralul cardinal în scriere atunci când exprimăm data. Găsești în acest articol detalii despre scrierea și pronunțarea numerelor. 

În multe calendare și programe informatice regăsim datele scrise cu luna înaintea zilei, spre exemplu 2/7/2023, care înseamnă de fapt 7 februarie 2023. Este vorba de formatul utilizat aproape exclusiv în Statele Unite.

pahar de suc avand scrisa data de 4 iulie in engleza printre hamburgeri si chifle traditionale americane

Poți încerca să reții formatul datei în limba engleză folosindu-te de o expresie fixă și pe care o auzi frecvent, cum ar fi The Fourth of July, Ziua Națională a SUA.

Formatul zi-lună 

În regatul Unit al Marii Britanii și Europa, ziua vine înaintea lunii (pentru mai multe diferențe dintre engleza britanică și cea americană, citește articolul nostru). Aici putem folosi construcția cu of, ceea ce implică și utilizarea numeralului ordinal:

I was born on the 30th of December, 1990.

He was born on the 27th.

Sau putem avea și aici, în scris, construcția clasică ce cuprinde un numeral ordinal: 

On 11 August 1991, Anne was born.

Englezii au obiceiul, pentru mai multă claritate, de a însoți data calendaristică și de ziua din săptămână, caz în care aceasta e exprimată la începutul construcției:

Monday, the 9th of February

Numeralele ordinale în limba engleză

Iată cum exprimăm numeralele ordinale:

Primul (cel/cea dintâi): the first (1st)

Al doilea / a doua: the second (2nd)

Al / a treilea: the third (3rd)

Al / a patrulea: the fourth (4th)

Al / a cincea: the fifth (5th)

Al / a șaselea: the sixth (6th)

Al / a șaptelea: the seventh (7th)

Al / a optulea: the eighth (8th)

Al / a nouălea: the ninth (9th)

Al / a zecelea: the tenth (10th)

Și tot așa în continuare, punem terminația -th după numeralul ordinal (și the în față). (dacă pronunția ți se pare dificilă, găsești în articolul nostru niște reguli de pronunție în engleză), cu excepția numerelor care au unitățile 1, 2 și 3 începând cu 20. Acestea se formează similar cu first, second și third:

21 (twenty-first – 21st)

22 (twenty-second – 22nd)

23 (twenty-third – 23rd)

31 (thirty-first – 31st)

32 (thirty-second – 32nd)……

prim plan pe calendar in engleza alb negru cu zilele de duminica scrise cu rosu

O particularitate a calendarelor construite pe modelul țărilor vorbitoare de engleză este aceea că săptămâna începe cu ziua de Duminică (S-Sunday).

Anii în limba engleză

În privința anilor, englezii și-au făcut viața mai ușoară. Adică nu zic, ca noi, o mie noua sute șaizeci și cinci. Grupează cifrele câte două așa: nineteen sixty-five.

Alte exemple: 1850: eighteen fifty

                       1998: nineteen ninety-eight

                       1464: fourteen sixty-four

Dacă e vorba despre anii de după 2000, exprimă așa:

2016 – two thousand (and) sixteen

2023 – two thousand (and) twenty three

“În ce dată suntem azi?” 

Dacă generații întregi au rămas cu amintirea întrebării Qu’est-ce que vous avez prepare pour aujourd’hui? de la orele de franceză, mii de copii, dar și de adulți care frecventează cursurile de engleză FollowMe își vor aminti întrebarea profesorului:

So, what is the date today?

Atunci când acesta se pregătește să noteze pe tablă informațiile zilei.

Alte modalități de a întreba în engleză ce dată calendaristică este:

What day is it?

What (day) is today?

 

Sursa foto: Pexels