Importanta examenelor Cambridge

Multi dintre parintii cursantilor Follow Me ne pun diverse intrebari legate de examenele Cambridge. Ce? Cand? Cum? Unde?…si mai ales de ce  le este necesar sa le sustina. Cum s-au adunat destul de multe intrebari pe acest subiect, ne-am decis sa le acoperim pe cele mai des intrebate. Aceste examene Cambridge  nu au caracter obligatoriu. Noi avem datoria de a-i informa pe cursantii nostri ca ii putem pregati pentru sustinerea lor, iar cei interesati vor primi materiale, sfaturi si feedback-ul necesar sustinerii lor. Parintii au avut timp sa isi exprime interesul fata de aceste examene ( si inca mai au putin pana la sustinerea lor) si astfel profesoarele de la Follow Me s-au apucat de pregatirea cursantilor interesati.

Cele mai frecvente intrebari au fost:

Ce sunt aceste examene? 

Sunt mai multe niveluri de examinare, in functie de varsta si nivelul de cunostinte ale copiilor.

1. Examenele YLE(Young Learners English) sunt teste Cambridge pentru copii cu varste intre 7 si 12 ani, la trei niveluri de dificultate:Starters, Movers si Flyers.

Aceste teste recompenseaza eforturile copiilor de a invata limba engleza si reprezinta modul ideal de a-i obisnui cu cerintele unui examen international.

YLE Flyers este la nivelul A2 pe Scala Comuna Comuna Europeana de Refererinta pentru Limbi a Consiliului Europei (la aproximativ acelasi nivel cu examenul KET). YLE Starters si YLE Movers sunt la nivelul A1.

Fiecare copil care sustine acest examen va primi un certificat indicand capacitatea acestuia de a vorbi, asculta, citi si scrie in limba engleza.

2. KET (CAMBRIDGE ENGLISH: KEY)

Nivelul A2 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.
KET testeaza capacitatea de a exprima nevoi de baza in situatii de zi cu zi si este potrivit pentru persoane de peste 13 ani.

KET sau KET for Schools?

Cele doua versiuni ale examenului KET urmeaza acelasi format si au acelasi grad de dificultate. Spre deosebire de KET, KET for Schools abordeaza subiectele intr-o maniera potrivita interesului si experientei elevilor.
KET for Schools este la nivelul A2 conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbile Moderne – un document cadru recunoscut international.

Candidatii KET for Schools care promoveaza primesc un certificat cu calificativele Pass with Merit sau Pass. Cei care demonstreaza un nivel inferior celui de KET (conform CEFR A2), primesc un certificat pentru nivelul A1. Numai candidatii cu un punctaj sub nivelul A1 al CEFR primesc calificativul Fail.

3. PET (CAMBRIDGE ENGLISH: PRELIMINARY)

Nivelul B1 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.
PET  este un examen de nivel pre-intermediar, care testeaza abilitatile lingvistice necesare in situatii caracteristice vietii sociale si profesionale, intr-un mediu de limba engleza.

PET FOR SCHOOLS (CAMBRIDGE ENGLISH: PRELIMINARY FOR SCHOOLS)

PET for Schools este un certificat care arata ca un elev poate comunica in scris si poate vorbi limba engleza la un nivel intermediar.

PET sau PET for Schools?

Cele doua versiuni ale examenului PET urmeaza acelasi format si au acelasi grad de dificultate. Spre deosebire de PET, PET for Schools abordeaza subiectele intr-o maniera potrivita interesului si experientei elevilor.
PET for Schools este la nivelul B1 conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbile Moderne – un document cadru recunoscut international. Candidatii care promoveaza primesc un certificat cu calificativele Pass with Merit sau Pass.

PET for Schools are trei probe:

  • Proba scrisa si intelegerea textului scris (1h si 30 de minute)
  • Receptarea mesajelor orale (aproximativ 30 de minute)
  • Proba orala (12 minute)

4.  FCE(Cambridge English: First)

Nivelul B2 pe Scala Comuna Europeana de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei.

FCE este un examen la nivel intermediar, care necesita competente lingvistice complete. Ofera o calificare celor care doresc sa lucreze intr-o tara de limba engleza sau intr-o organizatie unde se foloseste engleza, sa studieze in engleza si de asemenea sa foloseasca limba engleza pentru turism. FCE este cel mai popular examen pe plan mondial si are cea mai larga recunoastere. Este folosit pentru angajare si pentru studiu si necesita circa 500-600 ore de studiu.

Cand si unde se pot sustine aceste examene?

In ceea ce priveste Young Learners of English, examenele vor avea loc la sediul Follow Me din Drumul Taberei. Atat profesoarele celor mici cat si un reprezentant British Council se va ocupa de ei. Data examenelor pentru toate cele 3 nivele (Starters, Movers si Flyers) va fi 12 mai 2012 (ora fiind comunicata ulterior).

Restul examenelor se vor sustine la British Council pe data de 2 iunie (KET for School si PET for School), respectiv 9 iunie pentru FCE for Schools.

Pentru mai multe date despre date si tarife, puteti accesa pagina celor de la British Council cu privire la aceste aspecte.

De ce este necesar sa sustina aceste examene?

Testele fac parte din viata copiilor, astfel incat este foarte important sa-i ajutam sa-si dezvolte nu numai cunostintele de limba engleza, dar si tehnici si abilitati de abordare a unui examen. Sustinerea unui test de limba engleza Cambridge poate stimula copilul sa-si dezvolte cunostintele de limba engleza, dar si sa castige incredere in sustinerea testelor. De asemenea aceasta le ofera un certificat recunoscut international.

In plus, este un plus de incredere in sine sa stie ca un profesor din Marea Britanie ii spune ca este un bun cunoscator de limba engleza.

Profesoarele Follow Me le ureaza mult spor la lucru celor care doresc sa sustina aceste examene si pentru orice fel de intrebare, accesati site-ul celor de la British Council si nu ezitati sa va intrebati profesoarele care va pregatesc orice nelamurire aveti!

Sursa: https://www.britishcouncil.org/ro/romania-examene.htm