Cum să te pregătești pentru examenul Cambridge

Examenul Cambridge e un fel de alt examen de maturitate și de acces în lumea occidentală pentru tineri. Un examen cu format prietenos, ceea ce nu îl face însă să aibă mai puțină rigoare sau seriozitate. Informează-te din articolul de mai jos cum te poți pregăti eficient pentru acest test de limba engleză ce poate reprezenta o rampă de lansare în cariera ta!

Cum să te pregătești pentru examenul Cambridge

Pregătirea pentru Cambridge e un must, chiar dacă ești bun la engleză. A fi bun la ceva reprezintă o valoare relativă, pe când Cambridge testează foarte precis, măsurând pe o scară de la 80 la 230, ceea ce știi. Cum poți să te pregătești ca să fii sigur că vei promova examenul dorit cu rezultat bun?

Participă la cursuri de limba engleză 

Pentru că, mai mult decât orice alt examen, Cambridge testează toate competențele: vorbit, înțelegerea limbii vorbite, dar și a textelor scrise, capacitatea de producție scrisă, cunoștințe de vocabular și sintaxă. Și le testează bine. Nu prea ai șanse să “ai noroc” la ceva la care nu te pricepi.

Așa că învățatul singur te ajută doar într-o anumită măsură. E important să interacționezi, să primești feedback, mai ales la acele competențe unde nu prea există answer key: conversație și producție scrisă (writing – scriere de texte, eseuri, mailuri etc). Doar un profesor te poate îndruma cu sfaturile potrivite și îți poate explica diferența dintre două compuneri aparent similare. Sau îți poate arăta cum să abordezi subiectele astfel încât să nu fii depunctat pentru că ești off topic (lucru foarte frecvent, de altfel).

De asemenea, la cursurile de limba engleză ai ocazia să lucrezi frecvent alături de alți colegi de același nivel: în pereche sau în echipă, exact ca la examen. Pentru că, dacă nu știai, probele de Speaking la Cambridge se susțin doar alături de unul-doi parteneri. Se evaluează capacitatea de a interacționa la fel de mult ca și calitatea limbii vorbite.

Cursurile de engleză, cel puțin la FollowMe, au ca suport seturi de manuale concepute în concordanță cu cerințele Cambridge, ale căror tipuri de exerciții și teme abordate se regăsesc deci în structura examenelor. Mai mult, școlile FollowMe sunt centru de pregătire autorizat pentru examenele Cambridge, pregătind anual peste 400 de candidați pentru diferitele niveluri de examen, așa că profesorii sunt familiarizați cu dedesubturile și trucurile acestui tip de test.

Țintește nivelul de examen potrivit 

Cambridge Assessment oferă examene separate, cu subiecte de nivel potrivit pentru fiecare nivel de cunoștințe: pentru copiii sub 12 ani, examenele Young Learners of English (Starters – pre-A1, Movers – A1, Flyers – A2), iar pentru persoanele de peste 12 ani examenele Key (nivel A2), Preliminary – nivel B1, First – nivel B2, Advanced – nivel C1 și Proficiency, nivel C2.

scara de evaluare Cambridge pentru toate examenele de limba engleza

Iată punctajele ce trebuie obținute pentru a promova cu succes fiecare examen de limba engleză Cambridge în parte.

Atunci când alegi să te pregătești pentru un examen, ar trebui să iei în calcul doi factori: motivul pentru care vrei să îl susții și cât de avansate sunt cunoștințele actuale. Motivul contează foarte mult: e important dacă vrei pur și simplu să îți testezi cunoștințele, să ai un scop concret pentru care să studiezi engleza în perioada respectivă. Sau, prin contrast, dacă vrei să îți echivalezi un test (cel de intrare în clasa a cincea cu profil de limbi străine, sau în clasă de liceu cu profil bilingv, sau proba de engleză de Bacalaureat). Sau dacă vrei, pe baza diplomei, să accezi la o instituție de învățământ cu predare în engleză sau la un loc de muncă într-o companie ce cere această calificare. În cazul în care alegi una dintre ultimele două opțiuni, interesează-te bine la instituția sau compania țintă exact ce nivel îți e necesar!

Totodată, apelează la un specialist (un centru sau un profesor de limbi străine) pentru a te evalua și a îți explica la ce nivel te situezi momentan. Dacă, să zicem, nivelul tău actual e B1, dar țintești către o diplomă Advanced, vei ști că trebuie să te pui pe treabă și să dedici, timp de 1-2 ani, destul de multă energie acestui capitol academic.

Nu te “arunca” la un examen de nivel superior pregătit într-un timp scurt, expunându-te astfel dezamăgirilor. Cambridge nu e similar oricărui alt examen – de la facultate, de exemplu. Adică nu poți învăța în câteva nopți, câteva săptămâni materia. Pentru că, de fapt, nu e nimic concret de memorat: trebuie pur și simplu să știi engleza generală, să îți îmbunătățești în mod egal toate competențele, să îți creezi automatisme lingvistice ca să promovezi cu succes.

Rezolvă subiecte autentice de examen

Odată ce ai ajuns la nivelul de limbă potrivit pentru examenul pe care vrei să îl susții (și un profesor profesionist certifică acest lucru), vine momentul să te familiarizezi cu tipul de subiecte cu care te vei confrunta. Examenele Cambridge au o structură fixă, publică, deci la fiecare sesiune vei întâlni aceleași modele de itemi. Conținutul lor și limba testată vor fi, evident, diferite.

Candidații găsesc util să se obișnuiască cu subiectele pentru a își forma metode proprii de a le aborda – mai ales în ceea ce privește partea de Reading Comprehension sau use of English. Acestea necesită nu doar o bună cunoaștere a limbii engleze, dar și multă atenție, concentrare, lucru contra cronometru, obișnuința de a identifica rapid și de a verifica informațiile cheie, cuvintele de legătură etc.

Poți achiziționa nenumărate cărți cu subiecte autentice de examen din anii trecuți sau similare și poți chiar găsi mostre de subiecte de examen online, gratuit, aici (selectează nivelul dorit și vei găsi la sfârșitul paginii link către un model de subiect).

Citește cărți în limba engleză

Nu voi conteni să o spun și să o scriu, cititul cărților în limba engleză îți face un serviciu imens în achiziția limbii. Mai concret, în contextul pregătirii examenelor Cambridge, cititul te ajută la îmbunătățirea competențelor de înțelegere a textelor scrise, dar și de producție scrisă. Fără să faci un efort deosebit (mai mult, simțindu-te bine prin această activitate plăcută), vei reține structuri complexe, expresii, formulări deosebite și chiar figuri de stil pe care le poți folosi în eseuri și alte compoziții de la examen.

tanara blonda imbracata in alb asezata la birou fotografiata din spate care citeste o carte in limba engleza

Cititul cărților în limba engleză se poate transforma dintr-o plăcere într-o activitate care îți îmbunătățește fluența și competențele pentru examenul Cambridge.

Limba astfel achiziționată te poate ajuta și la probele de English in Use pentru cuvinte derivate, reformulări etc. Găsești aici ceva îndrumări pe toate gusturile pentru romane în limba engleză cu care să începi.

Vizionează pe YouTube înregistrări ale probelor de examen de Speaking

Da, sunt publice, așa, cu titlu de exemplu. Poți vedea pe Youtube proba de speaking de Key, de Preliminary, de First, de Advanced sau de Proficiency. Să iei pulsul, să vezi cum decurge, la ce să te aștepți. Să te liniștești văzând cât de prietenoși și politicoși sunt examinatorii.

Dar atenție, trebuie să știi două lucruri înainte de a te entuziasma prea tare. Unul e că examinatorii de la Cambridge nu corectează niciodată limba, orice greșeli ar face candidații, pentru a nu îi descuraja. Dar desigur că notează cum se descurcă fiecare participant în parte, din multiple puncte de vedere (gramatică, vocabular, fluență, interacțiune, pronunție și intonație).

Un altul e că aceste clipuri postate pe internet, bineînțeles, cu acordul participanților, sunt de nivel mediu pentru examenul ales. Adică nici nu au picat proba, dar nici nu au obținut calificative prea strălucite – ci chiar la mijloc. Din același motiv menționat mai sus, pentru a evita demoralizarea candidaților. Așa că setează-ți ca target să fii mai bun de atât!

De ce e important să ai un atestat Cambridge

Chiar dacă nu dorești nici să îți echivalezi diploma, nici să studiezi în viitorul apropiat în limba engleză, e important să ai un atestat Cambridge pentru că îți oferă o șansă în plus când nici nu te aștepți. Viața e imprevizibilă – mai ales acum! Și un astfel de detaliu poate să facă diferența. Ca să îți dau un exemplu, o bună prietenă din liceu a avut ocazia să plece într-o vacanță în timpul facultății, lucrând ca ghid turistic în Malta, datorită faptului că avea un astfel de certificat lingvistic. Acum ceva ani, asta era o șansă! 

Ulterior, s-a putut angaja acolo ca profesor de limba engleză tot pe baza certificatului Cambridge, deși nu avea alte studii în domeniu, carieră pe care o urmează și astăzi, după mulți ani și după ce și-a întemeiat propria familie. În clasa a XI-a când a susținut examenul Advanced era mai mult o modă printre liceeni… însă nu știi niciodată în ce moment cheie te poate ajuta certificarea cunoștințelor tale de către o instituție de prestigiu precum Cambridge Assessment!

Sursa foto: Pexels, cambridgeenglish.org