Pentru copii, vara este sinonima cu vacanta si scoala nu ar avea ce sa caute in aceasta definitie. Insa invatarea nu trebuie eliminata niciodata complet, mai ales ca exista metode de invatare mult mai interactive si distractive care s-au perfectionat de-a lungul anilor.
Pastrati o atitudine pozitiva. Daca vedeti scoala de vara ca pe o pedeapsa, copilul dumneavoastra o va privi la fel. Priviti-o ca pe o oportunitate de a consolida informatiile pe care nu le-a stapanit atat de bine in timpul anului scolar. De asemenea, scoala de vara e mai relaxata, temele sunt rare sau nu exista deloc. Inainte de inceperea anului scolar, cateva cursuri de vara vor fi un bun combustibil pentru drumul de 8 luni ce-i asteapta. Daca le este rusine ca merg la scoala in timpul verii, aratati-le ca sunteti alaturi de ei si ca nu trebuie sa fie intimidati de nimic si de nimeni. Ei sunt acolo sa invete si nu trebuie sa stea nimic in calea lor. Nu trebuie sa ii intereseze cum se uita colegii la ei sau faptul ca nu se joaca in parc precum prietenii lor.
Nu anulati vacantele, chiar daca merg la cursuri de vara. Faptul ca invata nu inseamna ca vacantele sunt anulate din start. Puteti programa vacanta inainte sau dupa cursurile de vara. Pentru a fi siguri ca cel mic se tine de activitate, puteti crea un plan de bataie pentru toata vara sau pentru perioadele (separate) in care va avea cursuri. Daca copilul este mai micut, puteti sa ii oferiti mici recompense cum ar fi abtibilduri sau dulciuri pentru temele bine facute. Daca e mai maricel, ii puteti face o schema clara cu beneficiile pe care le va avea la finanul unei activitati / experiente reusite.
Fiti alaturi de el tot timpul, intrebati-l cum anume se desfasoara cursurile, ce a invatat nou si ce spera sa invete in continuare. Nu ezitati sa vorbiti si cu profesorii sai despre ce progrese face si ce imbunatatiri se pot vedea in timp. De asemenea, oferiti-va sprijinul atunci cand simtiti ca cel mic are nevoie de el.