Se spune ca sunt doua mari provocari atunci cand inveti o limba straina: sa iti gasesti motivatia si sa ti-o pastrezi. Desi studiile facute de-a lungul a zeci de ani au demostrat ca motivatia este un element-cheie in invatarea unei limbi straine, multi elevi si chiar profesori nu ii acorda suficienta importanta. Intr-adevar, munca si dedicarea sunt la fel de importante, dar daca nu exista acel imbold, rezultatul final nu va fi cel scontat.
Exista doua feluri de motivatie: motivatia interna/intrinseca si cea externa/extrinseca. Motivatia intrinseca implica faptul ca invatati acea limba pentru ca va doriti si pur si simplu va place. Poate aveti talentul innascut pentru asta si va place din tot sufletul, insa nimic nu se compara cu satisfactia faptului ca va descurcati. Prin urmare, acest lucru va ofera imboldul de a merge mai departe si a deveni mai bun. Motivatia interna face totul mult mai usor si este un „artificiu” care promite rezultate pe termen lung. Motivatia extrinseca se bazeaza pe utilizarea recompenselor. Fie ca e vorba de abtibilduri, note bune, diplome/certificate sau poate chiar niste bomboane, recompensele sunt acceptate la ora de curs. Sunt niste simboluri, mici sau mari, care marcheaza fiecare pas al invatarii, insa nu prezinta o solutie pe termen lung.
Cum am spus mai sus, e foarte important sa ne placa ceea ce facem. Prin urmare, un invatat in sila va avea un termen de valabilitate foarte scurt. Un bun profesor de limba straina va face tot posibilul sa faca din ora de curs o experienta placuta (uneori memorabila, dupa posibilitati). Le va starni interesul si curiozitatea cursantilor, iar acestia vor invata motivati si le va fi provocat spiritul creativ. Asocierile pozitive sunt, de asemenea, foarte utile. Imbinati utilul cu placutul: daca va pasioneaza muzica, ascultati muzica in limba pe care vreti sa o invatati; daca sunteti interesati de politica externa, cititi si ascultati stiri in acea limba si incercati sa intelegeti mesajul global mai intai si abia apoi sa intelegeti cuvintele.
Ultimul, dar nu cel din urma sfat este sa nu renuntati. E un vechi proverb japonez care spune: „Cazi de 7 ori, te ridici de 8 ori.” E natural sa faceti greseli – unii gresesc in propria limba, daramite intr-una straina. Din greseli invatam, iar provocarile sunt cele care ne fac viata mai interesanta. Atunci cand reusim sa le depasim, simtim ca totul are sens si merita sa mergem mai departe. Asadar, nu va speriati de propriile greseli – invatati din ele si zambiti cand ati reusit sa le depasiti.