Un lucru pe care il putem oferi copiilor nostri, atat ca si parinti, cat si ca profesori, este o atitudine sanatoasa fata de situatiile din viata de zi cu zi. Este o adevarata satisfactie si realizare pentru parinti sa stie ca cei mici sunt „echipati” pentru a face fata dificultatilor si provocarilor care pot aparea de-a lungul vietii.
Traim intr-o lume in care totul e imprevizibil, intr-o continua schimbare si ale carei situatii sunt peste capacitatile si controlul nostru. Cum ne descurcam in aceste situatii depinde foarte mult de modul in care le privim. Pregatind copiii pentru un viitor puternic inseamna a-i invata sa priveasca si partea plina a paharului.
Optimismul inseamna a fi capabil sa te astepti la cele mai bune experiente pe care ti le ofera viata. Inseamna, de asemenea, sa ai speranta si buna credinta ca lucrurile vor sfarsi in bine. Persoanele optimiste pornesc o provocare cu mintea deschisa, iar daca intampina un obstacol, nu se opresc, ci incearca pana reusesc. Daca ai incredere ca poti, sansele de reusita sunt maxime. Exista o zicala: „Mintile sunt precum parasutele. Functioneaza numai atunci cand sunt deschise”. As putea adauga: „… si se deschid mai usor cu ajutorul optimismului”.
Cum „construim” optimismul?
Unii copii par sa se fi nascut cu o dispozitie optimista si au o abilitate naturala de a rezolva problemele si de a face fata provocarilor. Pe de alta parte, altii par sa se ingrijoreze din orice, se asteapta la ce e mai rau, se demoralizeaza singuri si fac ” din tantar armasar”.
Ce pot face parintii?
Sa fie un bun model pentru copii. Aratati-le celor mici cum faceti fata situatiilor mai dificile. E important sa va auda cum va motivati singuri si cum va imbarbatati inaintea unei zile dificile.
Ajutati-i sa reformuleze afirmatiile negativiste. Spuneti ceea ce vrea sa exprime cel mic intr-o lumina pozitiva si mai putin dramatica pentru a-l ajuta sa vada partea plina a paharului. Daca el/ ea sustine ceva de genul „Nu am cu cine ma juca; nu am prieteni”, spuneti-i ce incurajator, spre exemplu: ” Uneori e mai dificil sa iti faci prieteni, dar saptamana trecuta te-ai distrat atat de tare cu copiii aceia din parc”. O astfel de afirmatie ii va alunga gandurile negative si il va face sa aprecieze ce are in momentul de fata.
Impartasiti din povestile pe care le-ati avut in scoala. „Cand eram in scoala credeam ca… dar, dupa aceea, am realizat ca, de fapt…”
Folositi filme sau povesti care sa il inspire pe copilul dumneavoastra. Lion King, Karate Kid, Iepurele si testoasa etc.
Fiti incurajatori. Nu vorbim acum despre celebra replica „Va fi bine”. Fiti obiectivi si incurajati-va copiii in functie de ceea ce fac si ceea ce pot imbunatati.
Dati exemple pozitive din ceea ce vad la televizor, citesc in reviste, ziare sau pe internet. Un exemplu bun ar fi atletii care si-au continuat drumul, in ciuda problemelor de sanatate care au aparut.