Modele de subiecte la engleză intensiv pentru clasa a 5-a

Copilul tău se apropie de clasa a cincea? Oferta educațională a multor școli cuprinde acum și clase speciale de engleză intensiv, considerate de multe ori cu nivel mai bun doar pentru faptul că elevii susțin o formă de examen pentru a accede acolo. Află în ce constă acest examen, cum și dacă se poate echivala și ce ar trebui să faci pentru a-i oferi celui mic șansa la reușită.

Ce trebuie să faci pentru a accede într-o clasă de gimnaziu cu profil engleză intensiv

Foarte pe scurt și pe înțeles, dacă dorești ca al tău copil să urmeze, la gimnaziu, studiile la o clasă cu profil de engleză intensiv, acesta va trebui, la finalul clasei a patra, să fie pregătit la engleză (cu adevărat) cel puțin de nivel A1 – elementar. În plus, trebuie să susțină fie un examen Cambridge Movers (A1) sau Flyers (A2) anterior finalului clasei a patra (cel mai târziu în februarie-martie), fie Testul de competență lingvistică în limbă străină organizat la școala unde el vrea să se înscrie. Fie ambele.

De ce ambele? Procedura de admitere în clasa a cincea, engleză intensiv specifică faptul că un examen Cambridge A1 sau superior promovat cu succes (cel puțin 11 scuturi) poate echivala testul de competență lingvistică dacă numărul de copii înscriși la clasa de engleză intensiv e mai mic sau egal cu numărul de locuri prevăzute de către conducerea școlii/inspectorat pentru această formă de studii în anul școlar respectiv. Dacă, de exemplu, s-au aprobat 25 de locuri și sunt 24 de înscriși, copiii pot accede la clasa specială doar pe baza diplomei Cambridge. 

doua eleve de gimnaziu brunete cu parul lung stau fata in fata pe scarile de beton ale scolii generale unde invata

Clasele cu profil engleză intensiv se formează adesea în urma unui examen, deoarece se înscriu mai mulți doritori decât locurile prevăzute de școală.

În cazul în care există, însă, concurență, deci dacă sunt mai mulți copii înscriși decît locuri în clasa respectivă, toți candidații trebuie să susțină testul de competență lingvistică. Deci e important să fii pregătit pentru ambele variante.

Găsești aici Procedura de admitere în clasa a cincea, engleză intensiv – 2022, ca model pentru anul viitor (înscrierile se fac în perioada mai-iunie), împreună cu modele pentru toate cererile și actele necesare.

Modele de subiecte pentru clasa a V-a, engleză intensiv

Testul de competență lingvistică va consta într-o probă scrisă și una orală. Proba scrisă are de regulă 2 subiecte, primul fiind o compunere / scrisoare redactată de copil, cu o lungime de 50-75 de cuvinte, notată cu un maxim de 60 de puncte. Al doilea subiect necesită lectura unui text și rezolvarea unor cerințe cum ar fi răspunsul la întrebări, alegerea itemului corect, notarea cu True sau False. Uite un exemplu foarte simplu:

SUBIECTUL 1- 60 puncte Write a composition entitled ‘My Daily Programme’. Use about 50-75 words.

SUBIECTUL 2 – 40 puncte Read the text and answer the following questions: 

Mr. Fisher has a nice and clean shop in a small town. He is a shopkeeper. He sells good and cheap food. Everybody goes to his shop. You can buy milk, butter, cheese, ham, eggs , salami, jam and many other quality things in it. The shop is open on Tuesday, Wednesday , Thursday , Friday, and Saturday, but it is closed on Sunday and Monday. On Sunday Mr. Fisher stays at home to rest. He sometimes goes to the park to play with his children or reads a book. On Monday Mr. Fisher goes to some big farms to buy fresh products. 

  1. What does Mr. Fisher sell in his shop? 
  2. When is Mr. Fisher’s shop open? 
  3. Who does he play with on Sunday? 
  4. When does he go shopping? 

Pentru subiectul de Writing (de compoziție adică), găsești aici o variantă de cerință, publicată de școala56.ro, împreună cu baremul de notare a compunerilor realizate de copii. Deși candidații sunt foarte mici ca vârstă, e necesar nu doar să cunoască limba engleză bine și să aibă cât mai puține greșeli de gramatică și ortografie, dar și să respecte strict cerința (fără a divaga și acoperind toate informațiile cerute în task), să folosească registrul potrivit și un limbaj suficient de complex. Pentru o altă variantă, de la Colegiul Coșbuc, click aici, sau poți consulta un model de subiect de la liceul Kirițescu.

Proba orală presupune citirea unui scurt text și răspunsul la câteva întrebări pe baza lui, apoi o activitate bazată pe interacțiune cu un alt coleg sau cu membrii comisiei. Pentru asta, e important ca cel mic să fie bine familiarizat cu wh- words, forma interogativă a diferitelor timpuri (prezent, trecut, viitor) și tehnicile de interacțiune în sine.

Cursuri de engleză pentru copiii care se pregătesc de admiterea la o clasă de engleză intensiv

Cu alte cuvinte, ca să reiau informația prezentată la începutul articolului, pentru a accede la o astfel de clasă copilul trebuie cu adevărat să fie pregătit. Nu e o idee bună să intrăm cumva și să recuperăm pe parcurs. Este riscant, chinuitor pentru copil și, cel mai probabil, incorect. 

Varianta de preferat e ca cel mic să învețe susținut limba engleză din clasele 0-1, atât la școală cât și acasă sau în cadrul unor cursuri specializate. E bine să fie familiarizat cu vocabularul de bază pe diferite teme – școala, casa, familia, hobby-uri, animale, haine, mâncăruri și băuturi, vremea, jucării, gadget-uri, circul (da! Încă există tema Circul în școala românească și apare la examene…)

grup de copii de clasa a cincea care invata la engleza intr-o clasa folosind si calculatoarele

Pentru a ajunge să stăpânească suficient de bine limba engleză încât să susțină cu succes un examen pentru clasa cu profil intensiv, susține-ți copilul înscriindu-l la cursuri de sprijin, unde își va dezvolta toate competențele generale. 

Mai mult decât atât, trebuie să cunoască destul de bine gramatica (să greșești la gramatică e cumva ca și cum ai fi însemnat cu fierul roșu, pentru unii profesori din sistemul de stat): prezent simplu și continuu, trecut simplu, viitor, adverbe de frecvență, grade de comparație, adverbe de mod, verbe modale de bază, structuri pentru oferirea de sfaturi, sugestii, invitații, cererea de informații, etc. Aceasta e lista foarte scurtă, ele trebuie stăpânite bine-bine, preferabil să fie pe listă și ceva prezent perfect, condițională 0 și 1, un pic de diateză pasivă la prezent. Și să fie destul de fluent în exprimare, dar și în scriere. Și creativ. Fără texte învățate pe dinafară.

Cursurile suplimentare nu doar că îi dau încrederea în sine necesară copilului tău, dar îl ajută concret, parcurgând toate cele enumerate mai sus. Copiii sunt plasați în grupe conform competențelor și cunoștințelor lor de la începutul fiecărui an școlar în parte, nu merg la grămadă, ca la școală, mai departe, indiferent dacă au înțeles sau nu, indiferent cât au evoluat. Astfel încât cei foarte puternici la engleză să dea ochii peste cap (de nerăbdare), iar cei ce au ceva lacune să nu îndrăznească să mai aducă vorba despre ele. Li se explică pe îndelete, dar în termeni simpli partea de gramatică și au parte de multe ocazii de exercițiu și consolidare. Sunt încurajați să discute, să scrie despre ei, sunt integrate mijloace de lucru moderne și eficiente: super-profesorii, tabla clasică pe care scriem (de mână) și desenăm, ca bază pentru conversație, flashcarduri și jocuri de masă, mini tăblițe albe, dar și o sumedenie de aplicații și jocuri de engleză online, la care participăm prin logare de pe laptop sau telefon, proiecte de grup, de Writing adică cu integrare multimedia prin Padlet, ca să le putem discuta și împărtăși cu părinții. Și nu în ultimul rând, au materiale de studiu foarte smart, de la Cambridge University Press.

Cum rămâne atunci cu examenul Cambridge?

Dacă mai are sens susținerea lui? Părerea noastră este că da, are un aport 100% benefic în viața noastră. A noastră adică a copilului, deoarece îi oferă o motivație concretă, cu finalitate, să învețe. Plus familiarizarea cu atmosfera de examen. A ta, ca părinte, deoarece afli cu certitudine nivelul copilului tău. Nu în funcție de cum i se pare profesoarei, ci cu precizie demonstrată științific pe milioane de copii din lumea întreagă. Practic, în funcție de rezultatul la examenul Cambridge din clasa a treia începi să poți să te orientezi asupra nivelului de engleză și a colegiului dorit. Dacă în clasa a treia poate susține Movers cu rezultat bun și în clasa a patra Flyers, te poți gândi să încerci la un colegiu unde există concurență (de exemplu Lic. Coșbuc, unde au fost înscriși 300 de copii pentru clasa a cincea în iunie 2022).

Examenul Cambridge mai e benefic și pentru noi, profesorii de engleză deoarece ne arată exact valoarea muncii noastre cu fiecare copil și aptitudinile unde e nevoie de mai mult efort. Poți citi articolul unde găsești modele de subiecte pentru toate nivelurile de examen Cambridge.

Decizia de a te îndrepta către o clasă de gimnaziu de engleză intensiv trebuie să izvorască din pasiunea, dar și priceperea copilului la această limbă. Ceea ce tu poți face, ca părinte, este să îl susții în acest sens oferindu-i ajutor din partea experților și materiale de cea mai bună calitate pentru a se dezvolta încă de mic, astfel încât să meargă la orice fel de test cu cât mai puține emoții și cu cât mai multă încredere.

Sursa foto: Pexels