3 motive să susții examenul Cambridge vara. Cum te poate ajuta FollowMe să obții diploma mult dorită

Ca să te motiveze să înveți mai mult, ca să îți demonstrezi abilitățile față de colegi, părinți, profesori, ca să folosești diploma pentru a accede la programe de învățământ superioare – iată lista scurtă de motive pentru susținerea examenului Cambridge. Venim însă și cu o idee nouă: ocupă-te de asta în timpul verii. Ca să te ocupi bine și ca să fii mai relaxat cu privire la procesul învățării! Citește argumentele noastre și decide dacă vara este o perioadă bună pentru tine să dai examenul Cambridge și în ce condiții.

3 motive pentru care să susții un examen Cambridge vara

Deși pare un fel de lemă în țara noastră că tot ce e legat de școală trebuie să se întâmple în timpul anului școlar, aceasta nu e neapărat cea mai bună strategie. Occidentalii au descoperit de mult că poate fi valorificată în mod distractiv și benefic și perioada de vară, pentru atingerea unor obiective mai ambițioase. Iată niște motive bune pentru a alege să susții examenul Cambridge vara:

Te poți concentra pe pregătirea de examen fără grija școlii

Să recunoaștem, din septembrie până în iunie este (aproape) un continuu de teme, teste, teze, ascultări, antrenamente, referate, proiecte. În ultimii ani și platforme, conectări, deconectări și restricții. Școala absoarbe mare parte din timpul unui copil sau adolescent. Și mai mult decât timp, din energie. Profei de mate chiar nu îi pasă că ai de făcut un eseu și la română, iar cea de geografie vrea neapărat să știe cu toții… cât se poate de multă geografie. 

E firesc. Lucrurile învățate în școală și liceu chiar te ajută, atunci când vei învăța să faci conexiuni între ele și să le aplici în situații de viață. Și vei învăța asta, atâta timp cât rămâi deschis la minte și la inimă către cunoaștere. 

Pe lângă școală, eforturile de a trăi și de a te dezvolta sănătos ocupă și ele timp și resurse. Adică ceva mișcare, poate un sport,, mese regulate și sănătoase, socializare de calitate (cu prieteni adevărați pe care să îi vezi în fața ochilor, nu pe ecran, alături de care să te simți ușor și vesel, să îți vină să râzi mereu și alături de care să ai chef să iei în piept viața cu aventurile ei). Am uitat ceva din lista de activități a unui școlar? Da! Timpul pentru tine însuți, în care să reflectezi la… ce vrei tu, să tragi concluzii asupra a tot ce te înconjoară și, deși ultima pe această listă, în niciun caz cea din urmă… lectura, care te îmbogățește spiritual.

Cu greu mai poți strecura un alt proiect serios, care necesită atenție, concentrare, dedicare în această perioadă. Cum ar fi pregătirea unui examen Cambridge și susținerea lui. Așa că vara, când grijile școlii dispar, e propice pentru o activitate prietenoasă și fun cum ar fi procesul de familiarizare și susținere a unui test Cambridge. 

Cambridge nu e ca școala: nimic nu are caracter obligatoriu, aleatoriu, strict. Înregistrările pe care le asculți sunt interesante și amuzante, textele de citit captivante, rezolvarea cerințelor seamănă oarecum cu rezolvarea unui rebus sau joc de logică. Adică nu ai ceva de învățat pe dinafară pe care dacă nu îl știi, ca la chimie sau bio, te vei simți vinovat și nepregătit. La pregătirea Cambridge, de fapt devii curios să afli care era răspunsul și de ce, care e logica, unde scrie. Te prinde.

Poți face un grup de studiu/ de suport cu alți copii cu același obiectiv

Asta e partea cea mai frumoasă: lucrul în echipă. Să lucrați pentru a vă pregăti pentru examenul Cambridge împreună, după un program lejer, dar asumat, fără să vă oblige nimeni. Doar pentru că ați ales voi și vreți să faceți o chestie serioasă și utilă. 

Vara poate fi lungă fără a avea o preocupare în afara uitatului pe telefon / la televizor și a unei scurte tabere sau vacanțe cu părinții (acestea sunt mereu prea scurte!). Proiectul pregătirii și susținerii unui examen Cambridge poate ocaziona distracție cu un beneficiu: la sfârșit, te alegi cu o diplomă pe viață, cu valoare internațională. Petreci timp de calitate alături de prietenii tăi devenind cu toții mai bogați în cunoștințe, mai fluenți, mai buni la engleză. Dacă vrei, ca punct de plecare, să arunci o privire la modele de subiecte pentru diferite niveluri de examen, le poți găsi aici.

Poți folosi diploma obținută anul următor, pentru admitere în clasa a cincea, a noua sau la BAC

Diplomele YLE Movers sau Fyers pot fi utilizate pentru admitere în clasa a cincea nivel bilingv. Diplomele A2 Key sau B1 Preliminary sau B2 First pot echivala examenul de engleză ce facilitează accesul la un liceu cu profil bilingv, iar un certificat ce atestă cel puțin nivelul B1 de cunoștințe te ajută să scapi de proba de engleză de la Bacalaureat

În anii de foc, în care e important să te concentrezi pe studiul la școală, să ai dinainte o asemenea diplomă poate fi un mare ajutor. Mai ales că din momentul în care dai examenul până când primești efectiv diploma în mână durează între 6 și 10 săptămâni. (Da, e un circuit lung, lucrările merg în Anglia, sunt scanate și corectate acolo, apoi făcut scorul, trimise diplomele la noi – totul pentru a se păstra imparțialitatea și rigoarea examenului Cambridge). Am văzut adesea copii sau adolescenți care au susținut examenul într-o sesiune de primăvară în clasa a patra sau a opta și apoi am stat cu toții cu sufletul la gură așteptând ca diploma să ajungă în timp util. Nu mi recomandăm acest procedeu… Asigură-ți confortul ocupându-te din timp de acest aspect!

copii imbracati de vara asezati pe scaune la birouri cu masti zambesc in asteptarea inceperii unei noi probe la examenul Cambridge

Cam așa arată sala de susținere a examenului Cambridge. Măștile verii 2021 nu pot ascunde zâmbetele emoționate ale celor mici!

Ce examene Cambridge pot susține copiii la școlile FollowMe

Școlile de limbi străine FollowMe organizează o sesiune proprie de examene Cambridge în luna august a fiecărei veri. Poți susține cam orice examen ți-ai putea dori: examene pentru școala primară Young Learners of English Starters, Movers, Flyers. A2 Key, B1 Preliminary sau B2 First, pentru gimnaziu și început de liceu. C1 Advanced.

După ce afli exact ce nivel ai, care este recomandarea pentru tine ținând cont de acesta și de vârsta ta și după ce te familiarizezi ăuțin cu cerințele și subiectele de examen. Uite cum:

Follow Me oferă cursuri intensive de pregătire Cambridge, pe timpul verii

Cursurile de pregătire Cambridge de vară au loc de două ori pe săptămână, în cursul după-amiezii, câte două ore per ședință. Cu pauză, desigur! Fiecare grupă (First, Preliminary, Key, etc) lucrează subiecte autentice de examen, de fiecare dată. Și nu numai le lucrează: mai important, le discută pentru a învăța ce e de făcut pentru un punctaj cât mai mare, cum să le abordezi, cum să te încadrezi în timp. Tips and tricks

Lucrăm individual, în perechi, în echipe, ca să nu ne plictisim. Cursurile acestea se desfășoară fizic sau ONLINE, la alegerea ta, în perioada iunie-august, dar poți alege între pachete cu o durată mai scurtă sau mai lungă, în funcție de disponibilitatea ta. 

Astfel, poți opta pentru un pachet cu o durată de 8 săptămâni, unul de 6 sau unul de 4 săptămâni (deci 16, 12 sau 8 ședințe de curs practic). 

La aceste cursuri, înveți mult vocabular prin expunere la o cantitate mare de engleză scrisă și vorbită, îți clarifici modul de folosire al anumitor structuri și timpuri dar, mai presus de toate, îți formezi deprinderi. Deprinderile sunt ceea ce face diferența între cunoștințe greu de pus în practică și cunoștințe aplicate care duc la un rezultat bun (între un om eficient și de succes și ceea ce unii numesc, astăzi, analfabetism funcțional). Să luăm de exemplu cititul textelor: nu vcunoașterea și înțelegerea fiecărui cuvânt în parte te face un bun cititor în engleză. Ci capacitatea de concentrare și sinteză pentru a fi capabil să extragi ideile principale ale textului, mesajul și atitudinea autorului față de problema tratată (nu mereu exprimată cu subiect și predicat). Capacitatea de a identifica rapid informații care îți sunt necesare și asta nu din amintiri, ci regăsindu-le în timp record în text pentru a fi sigur că deții răspunsul corect. Capacitatea de a folosi informația citită pentru a găsi produsul / sfatul / situația potrivită pentru acel caz. Alte deprinderi sunt: ascultarea activă, în care recepționezi informații dar și rezolvi, simultan, o cerință. Scrierea eficientă în care atingi toate punctele și inserezi toate informațiile cerute în mod clar și concis, fără paranteze, anecdote și afirmații vagi. Cam cum vei avea nevoie să scrii când vei fi adult, la viitoarele tale locuri de muncă. Capacitatea de a purta efectiv un dialog (în cadrul probei de speaking), nu un monolog mascat menit să atragă atenția doar asupra ta (cei de la Cambridge punctează și depunctează foarte serios interacțiunea reală sau lipsa ei, deoarece acesta e considerat un skill de viață).

grup de copii care au venit in haine de vara sa sustina examenul cambridge

Rochite, pantaloni scurti, tricoul preferat, sandalele norocoase: totul contribuie la o atmosferă relaxată la sesiunea Cambridge de vară organizată pentru elevii FollowMe.

Alte tipuri de cursuri pentru pregătirea examenului Cambridge din oferta FollowMe

Altfel, te poți pregăti pentru examenul Cambridge treptat, urmând cursurile de engleză generală de an școlar. Pentru că și acestea, deși sunt de engleză generală ce îmbină vocabular, gramatică, comunicare, citire și scriere, urmează tot programa Cambridge și au ca suport de curs manuale compatibile cu Cambridge. Plus că lucrăm la toate grupele, periodic, subiecte de examen de Speaking corespunzătoare nivelului! În timpul anului școlar, copiii vin la noi de două ori pe săptămână, ca la un fel de club de engleză – pentru detalii, aruncă o privire aici!

Chiar dacă urmezi cursuri de engleză generală cu învățare graduală, poți lăsa susținerea unui examen Cambridge pentru perioada de vară, reducând astfel emoțiile și stresul din perioada școlară. Dacă îți dorești mai multe detalii despre fiecare tip de curs sau vrei să asiști la o ședință gratuită corespunzătoare nivelului tău, nu trebuie decât să ne contactezi și îți vom oferi toate informațiile solicitate!

Sursa foto: FollowMe

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.