Copiii mai sensibili sunt peste tot, iar cei hipersensibili sunt cei care par sa fie mult mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor si percep totul mult mai intens si sunt impresionati de sunete, mirosuri sau imagini. Acest lucru poate parea ca un dar, insa poate sa ii copleseasca. Parintii sunt, de asemenea, afectati de hipersensibilitatea copiilor lor. Daca, spre exemplu, si-ar dori sa mearga intr-o vizita sau o excursie, trebuie sa se gandeasca cum anume va reactiona copilul lor.
Cheia succesului este data de evitarea oricarui fel de comportament care i-ar putea agita si inlocuirea sa cu cuvinte incurajatoare pentru increderea in sine. Exsista mai multe moduri prin care ii puteti ajuta pe copiii hipersensibili sa treca mai usor peste clipele grele pentru ei.
Oferiti-le spatiu personal. Baieteii sau fetitele mai sensibile prefera sa petreaca timp in solitudine. Le place sa se joace de unii singuri la scoala sau gradinita, iar apoi, cand vin acasa, prefera sa se relaxeze. Dati-le timp sa se refaca dupa o zi in care au fost in jurul altor persoane.
Evitati multimile. Aproape fiecare copil hipersensibil detesta aglomeratia si, implicit, multimile. Evitati mall-urile si supermarket-urile cu lumini puternice si cu prea multi oameni a caror prezenta i-ar putea coplesi. Daca totusi doriti sa ii luati cu dumneavoastra in aceste locuri, alegeti niste ore la care stiti ca nu este foarte aglomerat.
Puneti creativitatea pe primul loc. Copilasilor hipersensibili le place sa fie jucausi si creativi. De aceea, multi dintre ei simt nevoia sa isi exprime creativitatea – fie ca e vorba de pictat, cantat, scris sau descoperirea unui nou talent, pur si simplu. Cu cat isi gasesc mai repede un talent prin care sa se exprime, cu atat mai usor le va fi sa se refugieze in aceasta lume unde se simt confortabil.
Jucati-va impreuna. Pentru ei este foarte important ce spun cei din jurul lor despre ei si cine sunt persoanele cu care petrec cea mai mare a timpului. Cand primesc „ora de joaca” in mod regulat din partea unui parinte sau a unui adult in care au incredere, capata incredere in ei si vor simti ca sunt demni de acest timp oferit din partea unui adult.
Oferiti-le optiuni. In perioada copilariei, increderea in sine este „work in progress”. Vor sa stie ca au si ei un cuvant de spus si ca pot lua decizii, la fel ca oamenii mari. O idee ar fi sa le spuneti : „Daca vrei sa vezi episodul acesta din desenul animat, trebuie sa faci dus, sa te speli pe dinti si sa iti perii parul acum. E alegerea ta!”. Daca acel episod (spre exemplu) este ceva ce tineau sa vada toata ziua sau saptamana, cu siguranta se vor stradui sa faca tot ceea ce ii rugati.
In momentul in care vedem hipersensibilitatea copiilor ca pe o calitate, tocmai atunci putem sa transformam intr-un fel sau altul aspectele negative in ceva pozitiv.