Nu exista vraji, pastile sau formule magice pentru invatarea unei limbi straine, dar exista o serie de tehnici pe care le puteti aplica atunci cand vreti ca lucrurile sa decurga mai usor.
In primul rand, e important sa va identificati stilul de a invata. Fiecare are propriul stil, in special cand invata o noua limba straina. Trebuie sa observati, in timp, care e metoda prin care reusiti sa retineti cat mai usor cuvintele noi: prin repetitie, scrierea cuvintelor sau cand ascultati un vorbitor nativ. Fie invatati vizual, auditiv sau kinestezic. Ce puteti face pentru a afla – alegeti cateva cuvinte din limba romana si spuneti-le de cateva ori cu voce tare. Daca le tineti minte si in ziua urmatoare, cel mai probabil stitul de invatare pe care il aveti e unul auditiv. Daca metoda aceasta nu e valabila pentru voi, cititi si scrieti cuvintele, cititi-le cu voce tare, sau chiar ascultati-le citite de altcineva, asociati-le cu trairi sau amintiri. Exista sanse sa puteti invata in mod kinestezic daca metoda aceasta se aplica la voi.
Daca ati mai invatat si alte limbi straine in trecut, aduceti-va aminte cum anume ati reusit sa le invatati si ce metode au functionat cel mai bine pentru voi. Ce v-a ajutat sa invatati? Ce vi s-a parut mai complicat? Cand va puteti raspunde la aceste intrebari, inseamna ca sunteti gata sa invatati o noua limba straina.
Nu neglijati pronuntia. De obicei, cuvintele nu se citesc mereu asa cum se scriu (ca in engleza, de exemplu). De asemenea, gramatica are si ea un rol foarte important in invatarea unei limbi straine. Am auzit de nenumarate ori oameni care si-au dorit DOAR sa vorbesca in engleza, neinteresandu-i partea de gramatica. Niciunul din aspectele acestea nu trebuie neglijat sau, mai rau, ignorat.
Intreband „What means this?” nu il va incurca prea tare pe interlocutorul vostru, insa aceasta intrebare nu e corecta din punct de vedere gramatical. Asta nu inseamna ca trebuie sa va bazati pe gesturi sau intrebari puse dupa ureche crezand ca vorbitorii nativi va vor intelege 100%. Asigurati-va ca puteti pune intrebari, ca puteti formula propozitii la afirmativ si negativ, la prezent, trecut si viitor folosind cele mai comune 20 de verbe din limba respectiva.
Invatati cat mai multe cuvinte noi – in jur de 30 pe zi si incercati sa le scrieti de multe ori, cu diferite stiluri caligrafice, faceti diverse propozitii cu ele. O sa va fie mai usor sa vi le aduceti aminte cand mai dati peste ele. Repetati alfabetul, in special daca este unul care se scrie diferit fata de cel cu care suntem obisnuiti.
Ascultati cat mai mult limba – fie prin cantece, conversatii de la emisiunile tv sau radio, filme si seriale (eventual fara subtitrari). Cititi cu incredere in limba pe care doriti sa o studiati. Nu trebuie sa intelegeti fiecare cuvant. Ideea e sa prindeti imaginea generala, cuvintele urmand sa le intalniti din nou si din nou si vi le veti insusi in mod natural.