Cele mai utile texte de citit în engleză pentru nivel mediu. Metode de îmbunătățire a cititului pentru a trece mai ușor la avansați

Depășește nivelul mediu la engleză și îmbunătățește-ți cunoștințele cu minimum de efort și maximum de plăcere – citește texte și cărți de nivel mediu! Pentru ca acest demers să aibă succes, alege acele texte care să ți se pară captivante și alocă-le puțin timp și puțină concentrare – găsești în articolul de mai jos suficient de multe idei și surse pentru lecturile tale!

Ce este nivelul mediu la limba engleză

În funcție de stima de sine mai scăzută sau mai crescută, mulți oameni își caracterizează nivelul de engleză, atunci când sunt întrebați, ca mediu. Dar ce înseamnă, științific vorbind, acest lucru?

Nivelul mediu, sau intermediar, este descris prin CEFR (Cadrul Comun European de Referință pentru limbile străine) prin notația B1. B1 reprezintă primul stadiu în care un utilizator al limbii engleze este autonom, adică se poate descurca singur în engleză în situații generale din viața de zi cu zi, poate înțelege și comunica pe teme generale, poate solicita și oferi informații, relata, explica. Dar nu are un vocabular foarte dezvoltat, în vorbirea și scrierea sa își fac locul destule greșeli încă și nu stăpânește subtilitățile gramaticii (stăpânește însă timpurile verbale de bază bine).

Adesea, persoanele care ajung la nivel B1 ating un fel de platou. După progresul spectaculos resimțit de la nivel începător, când rapid au început să înțeleagă engleza și să asimileze vocabular, apoi saltul gramatical de la nivel pre-intermediar, A2, unde au fixat și au început să folosească timpuri ca prezent, trecut, viitor iar discursul a început să capete contur, la B1 pare că gramatica învățată e suficientă, vocabularul de bază deja știut și că deși studiezi în continuare, stai pe loc.

Nimic mai fals. B1 e menit să consolideze engleza de bază, dar și să te ducă la alt nivel din punct de vedere al exprimării. Baza de vocabular trebuie să se lărgească, iar tu să devii capabil să faci mai multe în engleză cu ea. Să fii mai fluent, limbajul tău să înceapă să capete diferite nuanțe, conotații și să te îndrepți ușor către nivelul avansat. Aici intervine și rolul foarte important al lecturii.

Care sunt cele mai utile texte de citit în limba engleză pentru nivel mediu

Nu există suficiente bloguri și articole în care să se evidențieze cât de benefic și de folositor este cititul – găsești mai multe argumente aici. Te va ajuta să înțelegi mai bine limba engleză, să scrii mai bine și să vorbești mai bine. Te va obișnui să nu te sperii atunci când întâlnești cuvinte necunoscute, ci să încerci să le intuiești din context. O abilitate neprețuită atunci când te afli într-o țară străină.

Ebook reader in mainile unei femei afisand un text in limba engleza nivel mediu, tinut deasupra unei carti deschise in format fizic tot in limba engleza

Texte, cărți ușoare sau chiar literatură adaptată pot fi lecturate online cu ajutorul telefonului, laptopului sau tabletei sau, mai confortabil pentru ochi, folosind un ebook reader.

Ce să citești? Păi există mai multe variante, în funcție de timpul și bugetul disponibil. 

Pe LinguaPress găsești o selecție bogată de tot de texte de nivel intermediar, grupate pe diferite teme, unele însoțite și de activități, exerciții, explicarea cuvintelor mai grele. Sunt și scurte povestioare și texte care nu reprezintă ficțiune, chiar și cântece.

Și aici, pe AgendaWeb, găsești texte frumoase informative de nivel intermediar, însoțite de exerciții, dar și de suport audio, de mare folos pentru deprinderea pronunției corecte (poți citi și asculta simultan, ca să te ajute să reții și forma orală corectă a cuvintelor).

O altă sursă de texte în limba engleză de nivel mediu, chiar și poezii ale poeților consacrați, biografii, texte despre artă, știință, probleme sociale, etc poți găsi pe Myenglishpages. Toate aceste resurse sunt gratuite și practic, dacă îți faci timp între 10 și 20 de minute zilnic pentru o astfel de lectură și ești consecvent, după o perioadă de câteva săptămâni vei vedea beneficii majore!

O alternativă este lectura cărților în format fizic. Pentru nivel mediu de engleză, Readerele concepute de marile edituri europene care se ocupă de predarea limbii engleze sunt perfecte. Au lungimea frazelor, structurile gramaticale, selecția de vocabular astfel concepute încât să nu fie foarte greu de urmărit și procesat, totuși să te facă să evoluezi în ceea ce privește limba engleză. Poți căuta idei aici, pe cartiengleza.ro, la categoria Literatură adaptată.

Cât despre romane în original, atenție la acestea. Ar trebui găsit ceva fluid, ușor de citit și nu foarte lung. Poate cărți de dezvoltare personală, sunt de obicei clar scrise și au capitolele foarte echilibrate. Avem și noi o listă de 5 cărți în engleză ușor de citit din care te poți inspira! Pentru alte idei care te pot ajuta să avansezi repede și ușor la limba engleză, citește articolul despre obiceiurile care te ajută să înveți ușor

carti multicolore in limba engleza asezate pe un raft

Dacă îți faci o rutină din a citi 10-20 de minute zilnic texte în limba engleză, vei vedea că în scurt timp vei simți nevoia de mai mult: cărți pe gustul tău.

Ce metode să folosești pentru a-ți îmbunătăți cititul în limba engleză

Cititul trebuie să reprezinte o plăcere și o sursă de destindere, nu un chin. Nu trebuie să te solicite la maximum, ca un antrenament extenuant sau ca o porție bună de exerciții de algebră. Ci să îți suscite imaginația, să te facă să te miri, să visezi, să vrei să știi mai mult! De aceea iată ce factori sunt importanți atunci când ai de-a face cu texte în engleză de citit de nivel mediu:

Nu transforma cititul în lucru pe text

Do not overdo it, cum ar zice englezii. Nu citi cu dicționarul în mână, nu fă liste de vocabular, nu sublinia verbele sau adverbele pe text, etc. Nu transforma lectura în disecția (sau autopsia) poveștii! Textul e acolo ca să te bucuri de el, așa cum ai savura un fel de mâncare delicios, fără să te întrebi în mod conștient câte calorii are, ce proporții de ingrediente au fost îmbinate și de ce proveniență, unde a fost pescuit peștele și așa mai departe.

Adaptează lectura la nivelul de engleză potrivit

Dacă începi cu cărțile greșite, posibil să te lași repede de citit în limba engleză. Să luăm ca exemplu Harry Potter. Paradoxal, deși e o carte de copii / tineri adulți, are un limbaj și un stil atât de… greu de digerat, încât poți să ai senzația că nu are niciun sens sau că nu înțelegi nimic. De aceea a fost creată literatura adaptată, ca să te sprijine în procesul de citire!

Alegerea unei teme de interes

Ca cititul în engleză să devină o plăcere, e important să îți placă tema și stilul textelor! Degeaba alegi poezii faimoase de Wordsworth sau Blake, dacă ție nu îți place poezia. Gândește-te dacă ficțiunea este ceea ce te interesează sau textele informative, tip știri, sau științifice, sau biografiile, etc

Alegerea unui loc confortabil pentru lecturare

Cititul este o activitate care se desfășoară mai bine în intimitate – ideal e să ai un colț liniștit rezervat în casa ta pentru asta. Un fotoliu confortabil într-un loc luminos, pe balcon, în grădină sau lângă geam, unde să te simți în largul tău și copiii sau ceilalți din casă să nu te tulbure.

Reflectarea ulterioară la ceea ce ai citit

Cititul dă cele mai bune rezultate dacă… nu se termină chiar odată cu finalizarea cărții. Dacă din timp în timp te oprești și încerci să recapitulezi informația, să faci scurte portrete și caracterizări ale personajelor, să reiei în gând dialogurile cu replici mai savuroase, acest lucru reprezintă cel mai util exercițiu de engleză posibil. 

Caută și oferă inspirație pentru citit celor din jurul tău

De exemplu, poți discuta cu colegii de la cursul de engleză despre lecturile voastre. Le poți povesti celor din familie ce ai mai citit, ce ai aflat și căuta tips și de la ei în legătură cu textele interesante pe care aceștia le parcurg. Poți ruga prietenele sau prietenii să dea forward articolelor pe care le găsesc pe internet și le consideră interesante, în limba engleză.

Așadar, alege sursa care ți se potrivește de texte în engleză de citit de nivel mediu și orientează-te, cu realism, și asupra timpului pe care îl ai disponibil zilnic pentru a fi investit în acest obicei. Nu te forța să citești ore întregi: mai bine începe cu reprize de 10-20 de minute, pe care să le lungești, dacă vei simți nevoia, cu timpul. Etapa lecturării de materiale de nivel intermediar nu va fi foarte lungă – deoarece încet-încet te vei îndrepta către nivelul avansat.

Sursa foto: Pexels