Timpurile verbelor în limba engleză

Te-au speriat în școală timpurile verbelor în limba engleză? Numai când auzi această expresie te simți brusc slăbit și mai puțin comunicativ? Nu ești singurul. Și mai ales, nu ești singur! În acest articol o să facem puțină lumină în dulapul timpurilor din limba engleză pentru a te ajuta să le recunoști mai ușor.

Limba engleză are 12 timpuri verbale

Nu e totul despre trecut, prezent, viitor. Adică e despre acestea, însă fiecare vine cu o mulțime de rude și rubedenii, perfecte sau imperfecte (aspectul continuu, mai exact) și pe toate ar fi bine să le știm. Măcar așa, după față. Asta pentru a putea folosi limba engleză corect. 

Mai jos, ne propunem să prezentăm foarte pe scurt cum arată fața celor 12 timpuri din limba engleză în exemple și cam ce ar vrea ele să transmită.

Present Tense 

Prezentul e trăit de englezi în mai multe feluri – mai multe decât de români, cel puțin (oare să însemne asta că sunt mai ancorați în prezent?). Deși pare un detaliu, că tot prezent este, chiar nu le poți înlocui unul cu altul!

Present Simple

 • I drink my coffee with milk every day. I don’t drink it with sugar. Do you drink coffee in the morning? 

Prezentul simplu e folosit în special pentru a descrie activități pe care le faci regulat, zilnic, săptămânal, anual. Obiceiuri, rutine. Deci ceva ce se întâmplă în prezent, însă de mai multe ori, pe o perioadă mai mare de timp. Deși e printre primele timpuri pe care ar trebui să ni le însușim în engleză, de obicei pune cele mai mari probleme deoarece la persoana a treia, el/ea, trebuie adăugat un -s sau -es la verb:

 • He drinks tea. He doesn’t drink coffee every day, like us. Does she drink tea, too?

Present Continuous

Prezentul continuu e chiar primul timp, de bază, pe care îl studiază copiii și adulții atunci când încep cursurile de engleză. Deoarece cu ajutorul lui putem descrie ceea ce se întâmplă exact în momentul vorbirii, care în dialog e necesar cel mai frecvent:

 • What are you doing? I am playing on the computer. I am not working
 • Are you working? No, but my friend is writing something right now.

Pentru a utiliza corect prezentul continuu, e necesar sa folosești verbul to be la prezent (adică AM, IS, ARE) și verbul dorit, neapărat urmat de terminația -ing.

maini care maseaza spatele incordat al unei paciente

Ca fapt divers, cuvântul tense, care înseamnă timp verbal în engleză, înseamnă, de asemenea, când e folosit ca adjectiv, încordat, tensionat. Deci undeva la nivelul subconștientului, e normal să percepem cu… emoție bogăția de structuri gramaticale

Present Perfect Simple

Prezentul perfect e timpul care, uneori, le taie cheful de învățat unora dintre elevi, fie ei copii sau adulți. Asta deoarece, neavând corespondent în limba română, e mai greu de înțeles. E greu de înțeles cum și mai ales de ce se folosește: uneori se traduce în română prin prezent, alteori prin trecut. Însă și forma ne dă bătăi de cap. E primul timp studiat la care avem nevoie de forma a treia a verbului (past participle). Hai să vedem:

 • I have never seen the ocean! I have already visited the desert, though. Have you been to the desert? (Nu am văzut niciodată oceanul! Am vizitat deja deșertul, totuși. Tu ai fost în deșert?)
 • Have you finished yet? No, I haven’t. I have washed three windows today, so far. (Ai terminat? Nu, nu am terminat)
 • How long have you known John? We’ve known each other for 5 years. (De cât timp îl știi pe John? Ne cunoaștem de 5 ani).

Prezentul perfect vorbește despre o perioadă de timp care a început în trecut, dar nu s-a terminat încă. Cum ar fi o experiență de viață (presupunând că viața nu s-a terminat), activitatea dintr-o zi (ziua de astăzi, care nu e finalizată) sau săptămâna, anul în curs. Astfel, diferența dintre: “This author wrote three books” și “This author has written three books” este aceea că primul autor a murit (înțelegem asta din forma verbului, trecut simplu, deci acțiunea s-a încheiat), în timp ce al doilea încă trăiește și ar mai putea să scrie cărți pe parcursul vieții.

Present Perfect Continuous

Aspectul continuu al Present perfect sună cam așa:

 • How long have you been working here? I‘ve been working since 1992.
 • Hmmm… you smell funny… have you been smoking?
 • He has been waiting for the bus for 2 hours to get back home.

Accentul cade pe durata de timp în care s-a întâmplat ceva (evidențiind mai degrabă că e lungă). Prin Present perfect continuous poți vorbi, de asemenea, despre o acțiune foarte foarte recentă (ca în exemplul cu fumatul), ale cărei efecte sunt vizibile.

Past Tense

Trecutul ne ajută să relatăm: experiențe proprii, experiențele altora (bârfă, cum s-ar zice :), subiecte de carte, film, joc. Ca să vorbim inteligibil și elegant însă, trebuie cunoscute toate formele de trecut – iată-le:

Past Simple Past Perfect Simple

Trecutul simplu ne vorbește despre o acțiune petrecută în trecut și finalizată. Îl folosim alături de cuvinte-market cum ar fi yesterday, last week, last year, two years ago, when I was a child, in 2015. Un reper în timp care a trecut deja.

 • I played basketball when I was a child. Then I stopped when I went to highschool.
 • I had a big fish for dinner last night. It was delicious. Did you eat at home last night?
 • My friend didn’t stop at the traffic lights yesterday and he had an accident.

Pentru a folosi corect trecutul simplu, e necesar să știi că există verbe regulate, care adaugă terminația -ed la afirmativ (played, wanted), însă și verbe neregulate, ce trebuie memorate individual (went, bought, heard).

Past Continuous

Trecutul continuu este echivalentul imperfectului din limba română: el suprinde o acțiune ce se afla în desfășurare la un moment dat în trecut, simultan cu o altă acțiune sau când a survenit o alta:

 • I was getting dressed for work when you called.
 • I was sleeping at 10pm last night. 
 • Earlier, I was washing the dishes while mom was drying them with a towel. 

Past Perfect Simple

Mai mult ca perfectul funcționează la fel ca în limba română:

 • I had finished cooking when the guests came.
 • We wanted to go to the seaside, but he hadn’t repaired his car. 
 • Had he woken up when you arrived?

Descrie o acțiune din trecut anterioară unei alte acțiuni, tot din trecut. Deci ceva ce s-a petrecut înaintea unui alt eveniment, terminat deja, semnalizat prin past simple.

Past Perfect Continuous

 • We had been working at the company for five years when we got the promotion.
 • She had been running 5 km a day before she broke her leg.

Vorbim și aici despre o acțiune din trecut anterioară unei alte acțiuni (primirea promovării, ruperea piciorului), cu diferența că se pune accentul pe repetitivitatea și durata de timp a acelei acțiuni.

piese de scrabble din lemn din care sunt formate cuvintele feed your head

Învață pentru a îți hrăni creierul! Asimilarea timpurilor verbale solicită inteligența lingvistică, dar și pe cea logico-matematică

Future Tenses

Înainte de a ataca viitorul și rudele sale, trebuie să menționăm că, de fapt, cea mai utilizată formă de viitor în limba engleză, în vorbirea nativilor este cea cu going to. Ea exprimă intenția (un fel de am de gând să): I am going to plant more flowers at the weekend.

Future Simple 

Viitorul simplu sau viitorul cu will e folosit pentru a face predicții (ce crezi tu că se va întâmpla în viitor). Sau pentru a îți oferi ajutorul, sau a exprima o decizie luată pe moment, legată de viitor:

 • I think the pandemic will last for 5 more years.
 • Oh! The phone is ringing. I’ll answer!
 • Are you going out to have lunch? I will come with you. I won’t have lunch in the office. It is too hot!

Future Continuous

 • This time next week I will be swimming in the sea!
 • You can’t visit her at 7pm, she will be working. She won’t be waiting for you, at home!

Acest timp verbal exprimă o acțiune care se va afla în desfășurare la un anumit moment din viitor.

Future Perfect Simple

Dacă ai nevoie să spui că până la o anumită oră sau moment, vei fi făcut / terminat deja ceva – să te lauzi, care va să zică! – viitorul anterior e ceea ce îți trebuie!

 • I will have finished all the work by Friday!
 • I will have packed the luggage by the time you get home and then we can leave on holiday. I won’t have eaten, though, so maybe we can have something on our way.

Cu Future Perfect simple, poți vorbi despre o acțiune din viitor finalizată anterior alteia, tot din viitor.

Future Perfect Continuous

 • At the end of the year, she will have been working for this company for 2 years. 
 • I will get to the airport at 6. So by the time she comes, I will have been waiting for 2 hours.

Cu Future perfect continuous, vorbim despre acțiuni din viitor întâmplate înaintea unor alte acțiuni, din viitorul mai îndepărtat, evidențiind lungimea timpului pe durata căruia se desfășoară.

Cum poți învăța ușor gramatica limbii engleze

Sunt nenumărate cărți, dar și resurse online unde poți găsi informații legate de timpurile și de gramatica limbii engleze. Te pot ajuta să îți clarifici niște necunoscute, să îți pui în ordine ideile și chiar să exersezi diferite capitole.

Însă ca să înveți într-adevăr gramatica limbii engleze astfel încât să o poți folosi rapid, fluent, corect în vorbire, e indicat să studiezi alături de un profesor. Factorul uman adaptează ritmul predării la ritmul tău, constată unde ai nevoie de ajutor suplimentar și unde nu. 

Cele mai indicate sunt cursurile de engleză de grup (un grup mic), unde ai ocazia să interacționezi, să lucrezi activități în perechi și echipe, simulări de situații reale și jocuri de rol. Fiindcă e important să vorbești nu doar cu profesorul, ci și cu alte persoane și să verifici dacă te faci înțeles.

Găsești un astfel de curs la un centru de limbi străine – vei susține mai întâi un test de plasament gratuit, pentru a determina nivelul la care te situezi în prezent (beginner, A1, A2, B1, B2, C1). Apoi te poți îmbarca în călătoria cunoașterii!

Să înveți despre timpurile verbale ale limbii engleze nu a atât de complicat pe cât pare: metodele de acum nu cer să cunoști termeni de specialitate (gramatică română), în plus sintaxa engleză nu se bazează pe terminații ce trebuie învățate pe de rost (ca latina, franceza…). Odată ce înțelegi când trebuie folosit fiecare timp, nu rămâne de făcut decât un lucru: practise, practise, practise! Because Practice makes perfect!

Sursa foto: Unsplash

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.