Cele mai cunoscute limbi străine de circulație internațională

Bilingv. Poliglot. Din ce în ce mai multă discuție pe baza acestor concepte. Din ce în ce mai mulți părinți care visează și depun eforturi să își educe copiii, încă de la câteva luni, în acest spirit. Pentru cetățenii secolului XXI, să cunoască 1-2-3 limbi străine de circulație internațională a devenit un fapt comun. Sau măcar un ideal la care majoritatea lucrează activ.

De ce este important să cunoști o limbă străină

E important pentru că altfel ești nevoit să rămâi între niște limite: limitele granițelor românești, limitele unui job în slujba statului român sau a unei firme exclusiv românești. Necunoașterea unei limbi străine de circulație internațională de constrânge serios.

Și de fapt, dacă e să privim pragmatic lucrurile, o singură limbă străină nici nu e suficientă, ar trebui măcar la nivel mediu să cunoști și o a doua. Pentru a fi competitiv și a te descurca în cât mai multe situații. Pentru a putea aspira la o poziție profesională mai bună. Și a călători, chiar și la vecinii noștri de graniță.

Cele mai cunoscute limbi străine de circulație internațională

La nivel mondial, top 3 al celor mai folosite limbi străine la nivel mondial aduce surprize. Asta pentru că noi ne raportăm adesea la franceză, germană ca fiind foarte cerute sau cunoscute pe plan local. Însă topul celor mai folosite limbi de pe planetă ține cont de zonele geografice acoperite, de densitatea popoarelor care le vorbesc și de istoria lor – în ce măsură anumite popoare au fost colonizate, la un moment dat, de alte națiuni. Iată deci care ar fi cele mai cunoscute limbi de circulație internațională:

Locul 1: Engleza

Cred că aici nu e nicio surpriză. Engleza e pretutindeni. E limba oficială (legal sau de facto) a 55 de state suverane și 27 de entități statale non-suverane. Majoritatea au fost teritorii ale Imperiului Britanic. Dintre ele, amintim: Marea Britanie și Statele Unite, desigur, Canada, Australia, Noua Zeelandă, India, Africa de Sud, Israel, chiar și Emiratele Arabe Unite. Pe lângă acestea, multe, multe state, mai ales din Africa și Oceania au ca limbă oficială engleza, de jure și de facto. Iar unele țări au adoptat-o ca limbă oficială, chiar dacă nu e limba primară vorbită.

detaliu din steagul marii Britanii

Limba engleză e cea mai răspândită limbă de circulație internațională

De asemenea, engleza e limba oficială a organizațiilor pluristatale administrative cum ar fi Națiunile Unite, Uniunea Europeană, Uniunea Africană, Organizația Cooperării Islamice, Comunitatea Caraibelor, Uniunea Națiunilor Sud-americane etc.

Dacă visezi să fii chiar și simplu funcționar pentru orice organizație internațională, nu mai zic să ocupi la un moment dat un alt post, de specialist în orice domeniu, engleza fluentă la nivel avansat e absolut necesară. 

Locul 2: Mandarina

Da, mandarina ocupă locul 2 ca limbă de circulație internațională pentru că… sunt mulți chinezi :). It is as simple as that. E limba oficială a Chinei, însă este vorbită intensiv și în Singapore și Taiwan, ambele foarte aglomerate ele însele. Și mandarina este limbă oficială a Națiunilor Unite. 

China are acum legături comerciale și afaceri în toată lumea, deci ar putea fi un asset să înveți mandarina, cu siguranță ai avea cu cine lucra. Plus că fiind o limbă mai rară, mai greu de învățat, expertiza e bine plătită. 

detaliu din steagul Chinei, a carei limba oficiala e mandarina

Mandarina, limba oficială în China, e a doua cea mai răspândită limbă de circulație internațională

Dar la fel de adevărat e că toate marile orașe au cartiere chinezești și că există chinezi bilingvi ce pot face intermedierea afacerilor peste tot. Pe de altă parte, chinezii sunt cunoscuți pentru faptul că le este puțin mai greu să învețe bine și să pronunțe corect limbile străine (decât nouă, europenilor).

Așa că dacă vrei să înveți chineza și să profiți de pe urma ei, ca să ai într-adevăr un avantaj, asigură-te că o înveți bine, astfel încât să te faci cu adevărat util în cadrul unei organizații.

Locul 3: Spaniola

Spaniola acoperă și ea teritorii vaste și e limba vorbită în mai multe țări mari. Spania, evident, apoi toate teritoriile cucerite în trecut de spanioli: Mexic, Filipine, Columbia, Argentina, Peru, Cuba, Venezuela, Chile și, de fapt, cam toată America Latină (zisă latină tocmai din această cauză). Chiar dacă nu e limbă oficială în Statele Unite, e foarte mult utilizată și acolo, datorită numărului mare de locuitori de origine hispanică. În 2014, de exemplu, 442.476.007 oameni vorbeau spaniola ca limbă primară sau secundară (deci nu ca limbă străină) la nivel global.

detaliu din steagul Spaniei

Spaniola, destul de familiară nouă prin asemănarea cu limba română și prin atitudinea favorabilă atrasă de îndrăgitele telenovelas, e a treia cea mai importantă limbă de circulație internațională

Spaniola este o limbă accesibilă nouă românilor. E ușor de învățat la nivel avansat și sunt multe materiale media, canale TV, filme accesibile pentru a ne ajuta în acest proces. Deci e demnă de luat în seamă ca o a doua sau a treia limbă străină.

De ce este engleza cea mai importantă limbă străină

Am stabilit că engleza e limbă oficială, primară sau secundară în multe țări și organizații de pe planetă. Țări cu industrie serioasă, țări de origine a companiilor mamut, multinaționale, care au filiale pretutindeni. Dar mai mult decât atât, engleza este și limba primară de programare a tot ce ține de IT, sisteme de operare, aplicații. Tot ce apare nou, apare mai întâi în ediția în limba engleză. Și uneori doar în ediția engleză.

Într-o lume în care trăim atât de mult conectați la IT, engleza devine astfel esențială ca limbă străină. Fără ea, poți cu ușurință să dezinstalezi un program cheie neștiind ce faci, să răspunzi greșit la o întrebare pusă de Windows și să pierzi tot ce ai lucrat toată ziua sau pur și simplu să nu reușești să închizi un pop-up lățit pe tot ecranul și care blochează orice alt program.

Dacă până acum 15-20 de ani încă era discutabil, avântul luat de internet și de tehnologie este acum ceea ce face ca engleza să fie pe departe cea mai importantă limbă străină.

Cum să înveți limba engleză corect

Dacă ești elev sau student, fructifică orice ocazie de a exersa. Nu lipsi de la orele de engleză! 🙂 

Citește cât de mult poți în această limbă: cărți, articole, bloguri. Vizionează filme fără subtitrare, pentru a îți forma atenția, auzul și a dezvolta abilități bune de înțelegere. Găsește ocazii de a scrie în limba engleză: orice ajută, de la liste de cumpărături la jurnale, mailuri, eseuri. Aceste sfaturi pentru a învăța engleză sunt valabile indiferent de vârstă.

Dar ceea ce te ajută cel mai mult, pentru că înglobează toate aptitudinile care îți sunt  necesare – conversație (cu feedback personalizat), ascultare, citire, scriere, plus explicații gramaticale și progres ghidat la partea de vocabular – este un curs specializat de limba engleză. Un curs cu puțini participanți care să înlesnească interacțiunea, dar să îți ofere și suficient timp de răspuns la fiecare ședință. Un curs unde toți colegii să aibă același nivel, astfel încât să nu te plictisești, dar să nu fii nici mult suprasolicitat.

Poți alege un curs de engleză cu participare fizică sau unul online, dacă preferi sau dacă timpul, logistica, starea de sănătate ți-o impun. Mai mult, chiar dacă alegi să fii prezent fizic la un curs, atunci când nu poți ajunge la sediu dintr-un motiv sau altul te poți loga online. Ca să nu rămâi în urmă, să poți totuși menține continuitatea. 

Pe lângă toate celelalte metode, cursul îți oferă beneficiul faptului că te verifici, profesorul îți oferă ajutor acolo unde îți e greu să înțelegi sau să evoluezi. Îți spune cum și de ce e corect într-un anumit fel, iar greșelile nu apucă să se fosilizeze (să devină automatisme).

Gândește-te cu seriozitate să îți perfecționezi cel puțin o limbă de circulație internațională. Timpul investit în tine însuți va fi răsplătit de un mai mare confort ulterior, mai multă siguranță și, destul de probabil, mai mulți bani. 

Sursa foto: freepik.com