Actual nu înseamnă actual. Bucket nu înseamnă buchet, fabric nu e fabrică și nici library, librărie. Physician nu denumește un fizician, nici to realize nu se traduce prin a realiza, sau sensible prin sensibil. Engleza este o limbă care se învață relativ ușor, însă e ușor, de asemenea, să înțelegi greșit ceea ce ți se pune dacă nu o stăpânești bine! În acest articol venim în sprijinul tău cu 5 sfaturi pentru a învăța limba engleză, astfel încât să o înțelegi corect și să poți comunica eficient și clar.
… rapid și ușor, fără niciun ajutor sau cu ajutor de la specialiști? Recomand un mix între cele două pentru a învăța cât mai plăcut, într-un timp cât mai scurt. Există unele lucruri pe care le poți face cu mult succes acasă. Dar asigură-te că, într-un fel sau altul, acoperi și partea de interacțiune în limba engleză! Uite ce îți propun:
Ce poate fi mai plăcut decât să te cuibărești pe canapea sau în pat la un film? De data asta, însă, renunță la subtitrări. Sau alege subtitrări în engleză. Îți va pune creierul la lucru! În timp ce pare că tu stai și te odihnești, el va procesa mii de cuvinte, le va scutura de praful uitării și va asimila pe neobservate zeci de reguli sintactice. Va observa adică, pe nesimțite, că dacă aude “ing” e vorba de o acțiune aflată în desfășurare, sau dacă aude “ed”, acțiunea s-a finalizat.
Și poți alege exact ce vrei tu: romance, filme psihologice, thrillere, polițiste, comedii, orice ai chef. Oricare gen merge și te va face mai fluent în engleză, dacă faci un mic efort de a renunța la traducerea în română.
Dacă am sugerat că filmele îi fac bine creierului tău deoarece îl fac să și lucreze în engleză, să se și deconecteze de la grijile zilnice, atunci cărțile sunt ca niște super-medicamente miraculoase pentru el. Cărțile te ajută să înveți engleza ușor și rapid și te fac mai creativ, mai înțelept, mai deschis.
În funcție de nivelul de engleză, ai opțiunea de a citi cărți speciale pentru începători, numite Easy Readers sau literatură în original. Easy Readers au vocabular selectat din lexicul de bază și ceva explicații în subsolul paginii pentru noțiunile mai grele. De asemenea, nu sunt foarte lungi și astfel nu te solicită prea tare. Cât despre literatura în original, poți găsi aici recomandări de cărți în funcție de nivelul și interesele tale.
Una dintre problemele cu care se confruntă o categorie destul de mare a celor în curs de învățare a limbii engleze este lipsa curajului de a vorbi. Chiar dacă au acumulat destule cunoștințe, chiar dacă înțeleg cu ușurință ceea ce aud sau citesc în engleză, intervine tracul atunci când e necesar să formuleze un răspuns. Nu de puține ori am constatat că există atât copii, cât și adulți care în scris construiesc adevărate castele din cuvinte, însă în vorbire se limitează la a răspunde monosilabic.
Antidotul pentru acest inconvenient este, ca pentru toate fricile și fenomenele care ne emoționează, desensibilizarea. Adică să te expui cât mai des la situația respectivă. Chiar dacă e stresant la început.
Avantajul dacă alegi să exersezi cu prietenii este că ei îți oferă un mediu sigur și cald în care să nu te mai temi așa de mult de greșeală sau de impresia pe care o vei lăsa asupra lor. Conversația poate deveni un joc. O puteți relua cu altă ocazie, discutând despre aceeași temă – așa cum zic englezii, Practice makes perfect (exercițiul duce la perfecțiune).
Sfatul nostru de a scrie în engleză presupune să sacrifici puțin timp regulat în acest scop, însă nu vei regreta. Să începem cu cel mai important beneficiu: scrisul e terapeutic. Da, te face să te simți mai bine indiferent că scrii despre evenimentele și persoanele întâlnite (ca un jurnal), despre convingerile tale, opiniile pe o anumită temă sau chiar ficțiune.
Scrisul poate reprezenta toate vorbele nespuse, te poate elibera de furie, griji, amintiri neplăcute. Sau îți oferă ocazia de a pune cap la cap ideile tale pentru identificarea de noi soluții. A scrie în engleză te va face cu siguranță să gândești și mai clar, să fii mai detașat: folosirea altei limbi decât cea maternă are efectul de “film”, pune un filtru între tine și realitate.
În tot acest timp, creierul (din nou el, eroul învățarii!) răscolește rapid printre mii de cuvinte în engleză înregistrate în memorie, verifică zeci de reguli de folosire a timpurilor sau altor structuri, reactivând de fiecare dată mare parte din ce ai învățat anterior. Și exact acest proces te face să devii mai fluent în limba engleză, dar și mai încrezător în tine!
O îmbinare a tuturor celor prezentate mai sus, însă de această dată în mod organizat, o reprezintă participarea la un curs de limba engleză.
Cursurile pentru adulți organizate de centre specializate în predarea limbilor străine îți dau acces la materiale și activități pentru dezvoltarea tuturor abilităților. Adică înțelegere a limbii vorbite, scrise, conversație și producție proprie scrisă în engleză. Plus interacțiune și explicații personalizate.
Însă probabil cel mai important asset al unui curs și cel mai mare beneficiu al său deopotrivă e dozarea optimă a cantității și tipului de noțiuni noi. Atunci când pornești singur pe drumul învățării limbii engleze, există pericolul să te împotmolești din cauză că… îți dorești prea mult. Adică te expui prea mult, încerci să înțelegi texte prea lungi și complicate, înregistrări cu un limbaj prea greoi. Vrei să dovedești toată gramatica în prea scurt timp și curând se amestecă totul în mintea ta… Și te descurajezi. Nu mai știi unde să te întorci, ce să consolidezi. Ți se pare că regresezi și că nu vei răzbate niciodată.
La cursurile de engleză pentru adulți, ești distribuit în grupă în urma unui test de plasament. Astfel încât să pornești cu studiul exact de unde trebuie, să nu rămâi cu lacune, nici să nu te plictisești. Îndrumarea unui profesor cu experiență, care organizează cursul în baza unei programe utilizată pe plan internațional (vorbesc de programa pentru fiecare nivel în parte, de la începător la intermediar-avansat, adică de la A1 la B2) va face diferența.
Ai acces la explicații și repetarea explicațiilor pentru tot ce pare obscur. La înregistrări și texte exact pentru nivelul tău, la jocuri de pereche și echipă interesante în cadrul cărora să folosești engleza alături de colegii tăi. Iar dacă ești o fire comodă, mai ai un avantaj: programul fix pentru studiu, de două ori pe săptămână, după orele de serviciu. Și există și varianta de curs online!
Cel mai mare avantaj al absolvirii unui curs de engleză este acela că… vei ști engleză! O vei putea folosi la serviciul actual, la un nou serviciu, la studii, în călătorii, ca să afli noi lucruri de pe net, din cărți…
Pe lângă asta, îți vei fi făcut noi prieteni și camarazi de studiu în cadrul grupei. Vei fi învățat noi tehnici de studiu, de asemenea.
Cursurile de engleză pentru adulți sunt structurate pe niveluri conform cadrului Comun European de Referință pentru limbile străine: începător absolut, A1 elementar, A2 pre-intermediar, B1 intermediar, B2 intermediar-avansat, C1 avansat. Deci la terminarea unui curs, vei ști unde te situezi cu adevărat (și ce să îți treci în CV :).
De exemplu, dacă parcurgi chiar și doar nivelul A1, adică elementar la un curs de limba engleză vei ști că actual înseamnă adevărat, bucket, găleată, iar fabric, material textil. Library e bibliotecă și physician, farmacist, to realize, a îți da seama de ceva, iar sensible, rațional. Mergând mai departe și punând în practică toate sfaturile de mai sus pentru a învăța limba engleză, vei ajunge să gândești și să o vorbești cât se poate de natural! May you have success!
Sursa foto: Pixabay