Ai răbdare cu tine însuți. Alege profesori, cărți, filme, aplicații de calitate bună care să te ajute să înveți engleza. Fă “băi de engleză” cât mai des, cât mai mult, chiar dacă ești începător – cam acestea sunt metodele ce te vor face să devii fluent cât mai repede!
Nu o să îți mai vorbesc foarte mult despre importanța practică a limbii engleze în viețile noastre, despre care am scris în acest articol. Despre călătorii și vacanțe mai relaxate și fructuoase, despre engleză și piața muncii, șansele de a avea un job mai bun. Dar vreau să îți arăt ce pierzi practic dacă nu cunoști limba engleză:
Pe acest blog găsești un top cu cei mai influenți și iubiți 10 vloggeri ai anului 2022 în Europa. Toți filmează în engleză. Vorbim despre zeci de milioane de fani de fiecare! … tot ce pot să îți spun este că și copiii mei, în vârstă de 3+, îi urmăresc pe Roma și Diana! Ore de distracție, indiferent de vârstă!
Pe acest site găsești o listă (cu linkuri) cu cele mai mari 10 biblioteci online cu cărți în format digital, scrise sau audio, gratuite. Milioane de cărți. Niciun ban.
Sau dacă ți s-a urât cu spectacolele locale și vrei o viziune nouă asupra artei din confortul (sau bugetul) propriei case, poți vedea aici spectacole (în limba engleză) de la National Theatre, cel mai bun teatru din Marea Britanie. E doar un exemplu, sunt mii de astfel de variante!
Și nu în ultimul rând, dacă numele Tony Robbins, Dave Ramsey, Nick Vujicic, Eckhart Tolle (și alții) îți spun ceva și ți-ar plăcea să îi asculți sau să participi live la evenimentele de speaking motivațional organizate de ei… tot limba engleză este cheia!
Pur și simplu să nu știi limba engleză îți limitează opțiunile. Iar dacă ai încercat deja să o înveți la un moment dat și ai senzația că nu a mers… hai să vedem ce e de făcut!
Acesta nu este un mit. Abilitățile lingvistice chiar diferă de la o persoană la alta. La fel ca toate celelalte abilități, de altfel: matematice, motrice și sportive, artistice. La fiecare persoană se pot observa, încă de mic, și indiferent de gradul de stimulare din partea părinților, grădiniței / școlii sau mediului, anumite înclinații, pasiuni. În timp ce alte lucruri par mai greu de învățat și mai neplăcut de făcut, atât în copilărie cât și în viața de adult.
Explicația științifică o găsești într-un articol publicat în The Telegraph care explică faptul că dificultățile pe care unele persoane le întâmpină atunci când învață o limbă străină se datorează felului în care sunt conectate și comunică (mai greoi) anumite părți ale creierului responsabile de acest subiect.
Totuși, nu e totul pierdut. De fapt, nu e nimic pierdut – așa cum învață limba maternă, toți adulții au, în mod cert, capacitatea de a învăța și orice limbă străină dacă au răbdare (cu ei înșiși), se înarmează cu perseverență și cu cele mai bune și eficiente metode de învățare. Limba engleză nu mai este demult doar un hobby sau ceva exotic – e o necesitate în secolul XXI dintr-o multitudine de motive: o lume hiper-tehnologizată și foarte mobilă, joburi care interferează cu engleza, programe de specializare și formare ce o implică, sau hobby-uri ce pot fi practicate mai bine utilizând engleza.
Așa că, indiferent din ce categorie faci parte – a celor ce învață ușor sau mai dificil limba engleză – nu renunța la acest proiect care îți va aduce mai multe beneficii decât efortul pe care urmează să îl investești!
Indiferent de abilitățile tale lingvistice, există o metodă de a învăța limba engleză care funcționează optim: expunerea cât mai lungă, intensă, persistentă la această limbă. Chiar dacă ești începător – sau cu atât mai mult. Pur și simplu, învățarea este direct proporțională cu numărul orelor în care beneficiezi de limba engleză, dar și de intensitatea lor.
Mai exact, ideal este să cauți un mediu unde se vorbește limba engleză. O bursă de câteva luni, un internship într-o altă țară ar fi ideale. Vei vedea că, pe cât de mare spaima de la început, pe atât de rapid și natural va fi progresul tău în a înțelege sau a vorbi limba respectivă.
Dacă acestea nu îți sunt la îndemână, un curs intensiv de engleză ar trebui să fie baza studiului tău. Pe lângă aceasta, ar trebui să suplimentezi expunerea la limba engleză prin lectură de texte și cărți în original, prin vizionarea de filme și seriale fără subtitrare. Și dacă ești fan tehnologie, prin folosirea aplicațiilor de învățare a limbii engleze special concepute să te ajute să exersezi.
Cursurile de engleză pentru adulți la FollowMe sunt concepute în grupe mici de studiu, de până în 10 persoane. Lucrul în grup este extrem de important, deoarece îți dă șansa să interacționezi (aproape) natural cu colegii tăi. În timp ce dialogurile cu profesorul sunt oarecum controlate, în sensul că el te va susține, va parafraza mesajele neclare transmise de tine, îți va sugera anumite expresii sau timpuri verbale, ca să nu mai vorbim de faptul că are urechea antrenată pentru a înțelege toate tipurile de pronunție, comunicarea cu colegii e diferită. Acolo poți vedea exact dacă te faci înțeles și dacă într-adevăr poți înțelege cu ușurință un alt vorbitor de engleză.
Ședințele de curs au loc de două ori pe săptămână, timp de câte două ore și jumătate (cu pauze), începând cu ora 18. Fiecare modul durează 16 săptămâni – 4 luni de curs, iar participanții sunt, în urma unui test de plasament gratuit, încadrați în grupe de următoarele niveluri:
Beginner – începător (fără niciun fel de cunoștințe de engleză)
A1 Elementar (sau fals-începător): persoane care au mai studiat foarte puțin sau au prins diferite cunoștințe de engleză, astfel încât pot înțelege și concepe enunțuri simple
A2 pre-intermediar
Suportul de curs este constituit de un set de manuale Oxford University Press, indiferent de nivelul urmat. În afară de acest schelet al cursului, se consolidează vocabularul și gramatica și se face multă conversație sub formă de activități în perechi sau în echipe, se lucrează pe baza înregistrărilor audio sau video și se modelează abilitățile de scriere.
Așadar, cea mai bună metodă de a învăța engleză, cu excepția mutării într-o țară anglofonă, începe cu un profesor bun și o grupă potrivită și continuă cu efortul tău de acasă, din viața de zi cu zi, de a învăța prin toate mijloacele posibile.
Sursa foto: Depositphotos, Pexels