Dacă te afli în plin proces de asimilare a limbii engleze, eventual participi la un curs pentru nivel începător sau elementar și vrei să suplimentezi materialele dedicate învățării, nu vei găsi nimic mai frumos și mai util decât lectura în engleză. În cele ce urmează vom descoperi ce fel de texte în engleză sunt potrivite pentru începători, cum le putem alege și unde le găsim. Nu uita: cititul îți oferă satisfacții, dar te face și mai bun. Și la engleză, și ca persoană!
În trecut, râuri de cerneală și tuș au curs pentru a scrie despre importanța lecturii și probabil au fost ascultate zeci de milioane de minute de discursuri ținute de profesori și părinți pe această temă. Despre cum te dezvoltă cititul. Cum poți pătrunde în lumi inaccesibile ție momentan, în mintea altor persoane, în rolul lor. Cum poți afla orice, din orice domeniu și cum poți trăi sute de alte vieți prin intermediul cărților.
Acum, în ultimii ani, parcă totuși se vorbește din ce în ce mai puțin despre acest lucru. A devenit cumva un obicei mai degrabă elitist, așa cum pare a fi postul, sau dietele vegane (mai populare totuși!) sau yoga. E chiar tabu printre mulți părinți, care sunt resemnați cu neplăcerea copiilor pentru lectură. O consideră o evoluție firească a societății, o pun pe seama digitalizării și a bogăției de resurse video și audio.
Un sâmbure de adevăr se găsește și în această afirmație din urmă, dar resemnarea nu are ce să caute în viețile noastre. Fie că e vorba de texte în engleză sau în română, a citi e o experiență total diferită de privitul la televizor, navigarea pe internet sau de jocurile video și trebuie tratată ca atare. Ea solicită mai mult creierul (de aici reținerea celor mai puțin obișnuiți cu lectura, cum ar fi copiii), dar asigură un drum sigur tocmai pentru evoluția lui. Creează sinapse, legături între diverși neuroni și centri nervoși. Aceasta e explicația anatomică. Cea romantică este că îi conferă cititorului cunoștințe, idei, avânt, speranță, empatie. Modele de viață, modalități de a rezolva situații întâlnite în propria existență. Și nu în ultimul rând… subiecte de conversație!
Cititul textelor în engleză sau într-o altă limbă străină, fie că ești începător sau avansat, adaugă la toate acestea beneficiul lărgirii bazei de vocabular pe care o ai în limba respectivă și construirea unei calități cheie pentru ca tu să poți deveni un vorbitor fluent: autonomia. Devii autonom în sensul că nu mai depinzi de profesor pentru a îți clarifica orice cuvânt sau structură necunoscută. Nu mai depinzi nici de dicționar – adică probabil îl vei folosi la început, dar te vei plictisi repede să îl deschizi de fiecare dată când apare o particulă nouă. Îți îngreunează procesul și îl transformă într-unul plictisitor. Practic, înveți să accepți că nu înțelegi mereu chiar toate cuvintele, înveți să încerci să le deduci din context și chiar pe unele să le ignori, concentrându-te pe descifrarea mesajului transmis în text, nu a traducerii.
Odată cu această abilitate neprețuită, vei memora fără să faci niciun efort conștient în acest sens propoziții, expresii, fraze care îți atrag atenția și ți se par fie interesante, fie pline de miez, fie amuzante. Pe care le poți folosi apoi în vorbirea sau scrierile tale în engleză!
Aici este o adevărată artă. Un specialist în domeniu care încă are autoritate – Stephen Krashen, a elaborat o teorie (The Power of Reading, 1982) conform căreia textele de citit în limba engleză (pentru o persoană cu o altă limbă maternă) ar trebui să fie alese după criteriul Input +1. Adică dacă ai nivelul A1 elementar, textele în limba engleză pe care le citești trebuie să fie un pic mai avansate decât A1, să meargă spre nivel pre-intermediar. Deoarece este mai ușor să înțelegi decât să produci – textele o idee mai avansate te stimulează în mod corespunzător și îți oferă și expunere la cuvinte și structuri gramaticale noi, ca un fel de preview pentru ceea ce urmează să studiezi.
Dacă vei încerca, pe de altă parte, texte de nivel B1 intermediar, sau romane pur și simplu, în original (mai ales victoriene), te vei alege cu un nivel de frustrare crescut deoarece îți va fi foarte greu să înțelegi atât cuvintele, cât și sensul global al frazei sau textului.
Începătorii – mă refer aici la cursanții care au un nivel elementar de limba engleză – ar trebui să înceapă procesul de lectură în limba engleză cu texte, povestiri, articole și nu romane. Efortul de decodare este mai mare, așa că e de așteptat să apară mai repede oboseala. Deci nu miza pe o porție de lectură de 70 de pagini de la început! Ideea e să îți trezești plăcerea pentru această activitate și nu ca ea să devină o corvoadă.
Așa că cel mai bine ar fi să alegi cărți de literatură adaptată pentru nivelul tău, publicate de edituri specializate în materiale pentru învățarea limbilor străine. Aceste adaptări sunt făcute nu doar prin scurtarea textului, ci și prin folosirea vocabularului specific pentru fiecare nivel de cunoștințe în parte (A1, A2, B1, B2, C1), astfel încât să nu te lupți la propriu cu frazele.
Începe cu texte mai scurte, eventual de pe internet, prin intermediul cărora să verifici și nivelul tău de înțelegere: găsești Reading Comprehension activities pe Lingua.com
National Geographic Learning de asemenea oferă posibilitatea de a descărca gratuit textele sale de reading în engleză din manualele din seria Life, structurate pe niveluri de cunoștințe, nivelul elementar fiind inclus și el, ca și cel începător.
O colecție foarte bine îngrijită de Readere în engleză structurate pe niveluri de cunoștințe, în format fizic de această dată, este cea de la Oxford University Press – le poți găsi și comanda de aici. Există titluri potrivite pentru orice nivel, dar și orice gust literar!
Desigur, dacă îți plac și cărțile pentru copii (sau dacă ai copii pe care vrei să îi transformi în cititori în limba engleză) poți vizualiza și colecțiile acestea, care abundă în titluri numai bune, ca nivel al limbii, pentru cititorul aflat la început.
Chiar dacă nu e la fel de comod precum Tik Tok, Netflix sau emisiunile de știri, cititul te va face să te simți mai bine decât acestea. Mai limpede în gândire, mai plin de resurse interioare și de idei. E păcat să nu valorifici acest lucru și, simultan, să nu profiți pentru a da un boost cunoștințelor tale de limba engleză prin lecturarea unor texte pentru începători pe placul tău!
Sursa foto: Pexels