Ce valabilitate are examenul Cambridge

Există o multitudine de feluri în care te poți folosi de certificatele de limbă obținute în urma examenului Cambridge. Dacă vrei să știi cam ce presupune un examen sau despre condițiile utilizării sale și termenul de valabilitate, găsești toate informațiile mai jos.

Ce este examenul Cambridge

Examenul Cambridge e o noțiune generică, pentru că, de fapt, este vorba despre o serie de examene adresate diferitelor niveluri de cunoaștere a limbii engleze, conform cadrului Comun European de Referință pentru limbile străine.

Cambridge Assessment, o divizie a University of Cambridge, este instituția care se ocupă cu conceperea și organizarea acestor examene. Scopul celor de aici este să testeze și să ofere o recunoaștere oficială și, mai ales, o credibilitate maximă cunoștințelor unei persoane și gradului în care aceasta le poate folosi în mod practic.

Diplomele obținute în urma unui examen Cambridge diferă puțin de diplomele pe care le poți „câștiga” la final de liceu sau pe parcursul facultății. Asta deoarece subiectele tuturor testelor Cambridge sunt elaborate de o echipă mare de experți și testate pe loturi de candidați din toată lumea înainte de a fi folosite oficial. Așa că, dacă reușești să obții un certificat de limbă, să spunem, B2, atunci nimeni de pe Terra nu se va îndoi că ești nivel B2. Nu există trișat, copiat, cumpărat la aceste examene – doar tu și abilitatea ta de a folosi engleza ca să înțelegi ce citești și ce auzi, respectiv abilitatea să vorbești și să scrii.

Examenele Cambridge pot fi susținute odată cu începerea vieții școlare, practic. Iată numele lor, în funcție de nivel:

Testele YLE (Young Learners of English, adresate copiilor între 7-12 ani):

  • Starters – nivel pre-A1
  • Movers – nivel A1
  • Flyers – nivel A2

Testele adresate copiilor de gimnaziu și adulților:

Examenele Cambridge au mai multe probe, tocmai pentru a testa cât mai complet toate abilitățile practice ale candidaților. Există probe scrise: de înțelegere a textelor și enunțurilor și de producție, adică de scriere de texte. Există la toate nivelurile și probă (destul de riguroasă) de ascultare și îndeplinire de diferite cerințe – dacă ești în stadiul în care cunoști engleza, dar te pierzi când o auzi și nu poți înțelege, practic nu prea ai putea să o folosești în viața reală. Și există și probă orală, de conversație, atât cu examinatorul, cât și cu candidatul pereche, la nivelurile mai mari (probă de colaborare). La care se punctează limba folosită, corectitudinea, complexitatea exprimării, dar și tehnica/dorința de interacțiune. 

Probele scrise, respectiv de ascultare pot fi susținute în varianta clasică, cu prezență fizică, cu creionul pe hârtie, sau în versiunea computer-based (de asemenea, foarte prietenoasă).

privire de sus asupra corpului si mainilor unei candidate care sustine examenul pe calculator, avand alaturi un mouse si o ceasca de cafea

Examenul Cambridge în varianta computer-based câștigă din ce în ce mai mult teren în România și în lume

Ce beneficii îți oferă certificatul de competențe în limba engleză

Cel mai mare beneficiu pe care îl poți aștepta de la o diplomă Cambridge e că o poți folosi cam la orice instituție din lume pentru a atesta nivelul tău real de engleză (și a fi crezut). La școlile românești, de exemplu (pentru admitere în clasa a cincea, clasă cu profil bilingv, pentru admitere la liceu cu profil bilingv, pentru echivalarea probei de Bacalaureat). O poți folosi la admiterea într-o universitate românească sau străină care cere un anumit nivel de limbă. Tot ce trebuie să faci e să te interesezi din timp la instituția respectivă exact ce examen/nivel recomandă.

Apoi, poți folosi certificatul pentru a aplica la o slujbă unde cunoștințele de engleză sunt necesare sau constituie un avantaj. Aici sau în afara țării. Cel mai mic nivel acceptat în astfel de situații este B1, dar, evident, cu cât țintești mai sus, cu atât ai șanse mai bune de a te face remarcat.

Mai există un avantaj, deloc de neglijat, și anume că susținerea examenului Cambridge în sine oferă o oportunitate excelentă de a da un boost nivelului tău de engleză. Te ajută să te pregătești având un scop concret și o finalitate clară în minte și îți pune la dispoziție materiale de cea mai bună calitate pentru asta. Materiale care nu mizează pe memorie, pe învățat pe dinafară și redat, ci augmentează la orice nivel capacitatea ta de înțelegere și de producție a limbii.

Toate acestea sunt valabile și pentru (sau mai ales pentru) copii. La Cambridge nu există riscul să pici – sau să NU pici – pe subiect. Candidatul ori știe, ori nu engleză. Dacă știe, cu siguranță se va descurca. Ulterior, după primirea rezultatului sau diplomei, îi va crește stima de sine, încrederea de a vorbi și motivația de a continua învățarea. 

La centre de limbi străine ca FollowMe, anual cursanții sunt testați gratuit pentru a li se recomanda nivelul potrivit de examen Cambridge spre care ar putea ținti. Apoi, cei ce doresc sunt pregătiți pentru marele eveniment, urmând ca la sfârșit de an școlar să susțină testul ales într-o sesiune proprie de examen, printre colegi. 

tanara in fundal care arata in prim plan semnul victoriei cu degetele

Validarea pe care o aduce promovarea cu succes a unui examen Cambridge de limba engleză mărește încrederea în sine și motivația de a învăța

Ce valabilitate are examenul Cambridge

Cambridge Assessment nu oferă un termen de expirare pentru certificatele eliberate. Adică se presupune că, odată ce ai acumulat toate acele noțiuni și înveți să folosești limba engleză, vei continua să o faci, mai ales în condițiile de viață ale secolului XXI (călătorii, internet, colective internaționale) și chiar vei avansa ca nivel. Orice individ, cel puțin din Europa, are toate șansele să audă și să citească, să vorbească cel puțin des în engleză.

Situația însă se poate schimba în funcție de instituția unde vrei să utilizezi diploma. Acolo pot fi cerințe deosebite, gen să prezinți o diplomă nu mai veche de 2-3 ani (mai ales dacă e vorba de instituții de învățământ – deși există o lege ce reglementează echivalarea diplomelor Cambridge și nu stipulează nimic legat de vechimea lor). De aceea, ideal e să te interesezi direct la “beneficiar” dacă au vreo condiție specială.

Mai există un aspect pe care nu toată lumea îl cunoaște și care trebuie luat în calcul, mai ales dacă vrei să utilizezi diploma copilului tău la o instituție de învățământ cu un calendar strict de admitere: timpul. Examenul trebuie dat din timp. Înscrierea trebuie efectuată din timp, cu câteva săptămâni înainte de examen și, de asemenea, între data de examinare și momentul în care ai nevoie fizic de certificat trebuie lăsată o fereastră de siguranță de cel puțin 2 luni. Asta pentru că toate probele scrise se corectează în Anglia, iar timpul de răspuns oferit de Cambridge Assessment este de 6 săptămâni. Acum, după Brexit,… pot apărea surprize oricând.

Acestea fiind zise, mult succes în alegerea nivelului de examen Cambridge potrivit, spor la pregătire și… să fie cu folos! 🙂

Sursa foto: Unsplash