Subiecte de conversație în engleză. Te ajută să spargi gheața și să cunoști mai bine o persoană

Uneori, conversația în sine, cu oameni de aceeași naționalitate, ne dă bătăi de cap. La acest lucru se adaugă tracul pe care îl simțim când știm că va trebui să vorbim în engleză, în anumite situații, care ne poate amuți de tot.

Există soluții pentru a diminua ambele îngrijorări. Legat de inițierea unei discuții, ei bine, e foarte important să găsim un topic la îndemână, un subiect de conversație față de care toți cei implicați să se simtă confortabil. Legat de limba engleză, nivelul acesteia poate fi menținut și ridicat prin diferite metode, cum ar fi participarea la cursuri, cititul, folosirea unor aplicații de învățare a limbilor străine, astfel încât vocabularul și cunoștințele de sintaxă să nu ruginească

De ce e atat de greu sa găsim subiecte de conversație cu o persoană nouă

Să trecem în revistă circumstanțele care ne fac pe noi, românii și nu numai să fim precauți în a discuta cu cineva liber:

Creșterea (școala, dar și cercul de apropiați din copilărie)

Ne este frică de greșeală, de judecată și de critică. Ce să mai, ne este frică de rușinare, mai bine zis, pentru că ne-am confruntat cu asta acasă (Nu mai fă așa că râde lumea de tine) și la școală (ohoo). Deci, ne gândim că mai bine tăcem, deoarece ceilalți ar putea râde de noi. Oarecum justificată temere, deoarece în unele din mediile tradiționaliste românești oamenii chiar râd unii de alții fără un motiv solid.

Îmi amintesc pe vremea când încă aveam bunici la țară că am invitat o cunoștință din Olanda în satul acestora. Vestea s-a răspândit și ne-au vizitat mai mulți vecini, în general în vârstă, cu sau fără basma sau dinți, dar cu multă curiozitate. Una dintre reacții, după ce a întrebat dacă olandezul vorbește limba română și i s-a spus că nu, a constat într-un râs plin de superioritate și un comentariu slab empatic: Săracul! În același context, o altă doamnă, a cărei fiică se măritase într-o altă regiune a țării, a opinat că prin acele părți oamenii sunt mai puțin inteligenți, deoarece în loc de târnă, zic coș, (adică exact pe dos decât trebuie!).

Mulți români încă judecă superficial. Lucru total fals într-un mediu internațional în care ai avea șansa să vorbești engleza, unde oamenii sunt obișnuiți cu alteritatea și nu se miră de orice diferență, fie ea de limbă, de look sau de concepții.

Dorința de a ne face plăcuți

O persoană nouă este una despre care nu știm, teoretic, mai nimic – nu îi cunoaștem deci interesele, opiniile, etc. Dorința de validare este înnăscută și atunci simțim că am putea să spunem lucruri care ar stârni dezaprobare sau chiar reproș. 

Însă nu opiniile sunt acelea care fac ca un om să fie plăcut, ci modul de abordare. Adresarea moderată, nonagresivă, cu note de umor, empatică și caldă îți va asigura admirația celuilalt, nu apartenența politică, religia, opinia față de vaccinuri sau cunoștințele despre astronomie. Despre orice ai vorbi, dacă păstrezi un ton echilibrat și ești foarte atent la semnalele sociale transmise de celălalt, totul va decurge bine.

Senzația că nu cunoaștem destule amănunte despre un subiect anume

Din nou teama de a ne face de râs ne sabotează. E foarte posibil să nu fii doctor în istorie, geopolitică sau medicină, dar nu va fi necesar să etalezi cunoștințe de specialitate. Și oricum, poți oricând recunoaște (și chiar e înțelept) că nu ești pe deplin informat asupra unui subiect și cere detalii sau lămuriri de la celălalt. Oricum, conversația cu o persoană recent cunoscută ar trebui să rămână la stadiul de pleasant talk, discuție de plăcere, fără a intra în profunzimea subiectului, lucru care l-ar putea face pe interlocutor să se simtă neconfortabil. Concret, nu simți nevoia să epatezi, să demonstrezi ceva – obiectivul pe care e de preferat să îl ai în minte este să construiești un pod către ceilalți oameni, să îi faci să se destindă.

Subiecte de conversație în engleză perfecte pentru a sparge gheața

Senzația de început – acest spart de gheață – este cel mai dificil moment dintr-o relație, fie ea de afaceri sau de prietenie. Ideal este să te poți lega de ceva pe care îl aveți în comun în acel moment, un eveniment, un loc, programul, împrejurările meteo, etc. Iată câteva subiecte de conversație care te vor ajuta să spargi gheața cu ușurință chiar și atunci când trebuie să vorbești în limba engleză.

Subiecte potrivite la serviciu 

Poți întâlni oameni noi la serviciu, la un seminar, training, conferință – în acest caz, e important să fii cald și primitor pentru a îi face să se simtă în largul lor, dacă te afli la firma sau în țara gazdă. Poți face conversație de început întrebându-i:

  • Cum au călătorit
  • Cum sunt condițiile de cazare
  • Ce au apucat să viziteze, ce restaurante, magazine, au încercat și cum li s-a părut. Poți face recomandări de locuri de vizitat sau de parcuri, restaurante și cafenele sau alte experiențe ce merită testate.
  • Dacă tu ești într-o țară sau un mediu nou, poți cere tu informații despre locuri de vizitat, mâncăruri tradiționale șamd
  • În mediul profesional, poți cere detalii despre anvergura și specificul afacerilor interlocutorilor tăi, fie că dețin afaceri ei înșiși sau sunt angajați. În general oamenilor le face plăcere să vorbească despre domeniul în care activează. Astfel poți afla lucruri noi și utile ce îți pot folosi ulterior.
  • Te poți interesa de diferențele culturale / de politici publice dintre voi, pornind de la ceva simplu, din proximitate: Let me bring a guest cup for you! You know, in our country there is a lot of waste and very, very little recycling, we produce tons of plastic waste daily, so in this office we gave up using plastic cups. Since the government doesn’t make a priority out of being eco-friendly, we must do it ourselves. What is it like in your country? 
  • Despre călătorii: țări și orașe vizitate, cele mai bune plaje și stațiuni estivale, cele mai bune stațiuni de iarnă (și sporturi), medii în care au mai lucrat
  • Despre noutăți din domeniu: terțe companii și strategiile lor, descoperiri în domeniu, variații de prețuri sau personal

Odată ce se sparge gheața, iată idei de întrebări în engleză care să mențină vie conversația:

Where were you born? What is life like in your hometown?

Do you drive? What do you think about electric cars? 

How is the school schedule and children’s facilities in your town? How do people that have young children and work manage their time?

What was your worst / best holiday?

Would you ever open a business yourself? Where?

Where would you like to live? 

Do you watch the news?

What was your best / worst work experience?

trei tinere merg pe strada imbratisate, se distreaza si rad

Chiar mai important decât un subiect bun de conversație este să îl faci pe interlocutor să se simtă confortabil, apreciat și în largul său.

Subiecte potrivite la școală

La școală poate însemna la liceu, facultate, program de master, fie că mergi tu să studiezi într-o altă țară, fie că primești un coleg nou în colectivul tău. În acest caz, puteți discuta despre:

  • Unde și cum locuiește, dacă îi place zona, dacă și-a făcut prieteni sau cunoștințe
  • Dacă are nevoie de ajutor legat de găsirea anumitor facilități sau servicii
  • Despre perioada petrecută în țara sa și diferențele dintre cursuri și abordarea lor, de program, teme
  • Despre muzica preferată, show-urile preferate, cărțile sau autorii preferați
  • Despre evenimente faimoase din țara natală (festivaluri) sau moduri de petrecere a timpului liber
  • Despre sporturi practicate sau alte cluburi la care au participat sau participă
  • Despre planuri pentru perioada imediat următoare: ce locuri ar vrea să vadă, ce ar dori să învețe, să încerce.

Întrebări pe care le-ai putea adresa în engleză unei noi cunoștințe de la școală:

Do you like reading? What are your favourite authors / books?

Where do you like hanging out?

Do you play video games? Where / what kind?

Do you like wearing make-up? Are you good at it?

Do you like pets? Have you ever had a pet? 

What is your star sign? Do you believe in star signs?

What career are you interested in and why?

Where do you see yourself in 10 years?

What was your best holiday experience?

Do you prefer going to the seaside, to the mountains or visiting other cities on holiday?

What is your favourite comfort food?

What do you like wearing? What do you feel comfortable in?

Do you have any tattoos?

Have you ever done volunteer work?

mainile a trei oameni care dau noroc cu cestile de cafea

Anumite medii sau activități facilitează apropierea și o conversație mai intimă. De exemplu, ritualul cafelei!

Subiecte potrivite între prieteni

Dacă ai cunoștințe mai vechi pe care le revezi și cu care vei discuta în engleză, care s-ar încadra practic la categoria prieteni, puteți discuta despre ce s-a mai întâmplat în viețile fiecăruia de când nu v-ați văzut: I graduated from University / I got a job at… / I got my driving license / I got married or I became a dad. Studii absolvite, schimbări la locul de muncă, detalii generale din viața personală, vacanțe sau concedii deosebite, toate pot constitui un început bun, până când vă reobișnuiți unul cu celălalt.

În funcție de mediul în care vă întâlniți, puteți să abordați și subiecte cum ar fi descoperiri sau trenduri în știință (de genul: Cercetătorii britanici au descoperit că…), perspective de evenimente de interes în viitorul apropiat, filme, cărți, concerte foarte frumoase descoperite recent.

5 subiecte de conversație pe care să le eviți 

Există și subiecte considerate tabu, pe care e mai bine să nu le atingi, deoarece oamenii reacționează în mod diferit la ele, fiind considerate private:

  • Banii, venitul și cheltuielile personale
  • Situația familială (dacă celălalt este sau nu căsătorit, dacă are copii)
  • Orientarea sexuală și orice ține de asta (inclusiv evenimente externe, cum ar fi Gay parade)
  • Religia
  • Istoricul medical

În afară de acestea, este nerecomandat să:

  • Îți susții puternic, agresiv opiniile, până în pânzele albe
  • Să insiști să demonstrezi ceva, chiar cu argumente științifice, dacă este evident că interlocutorul are o altă opinie
  • Vorbești ironic despre alte persoane sau obiceiuri

Poate părea dificil să conversezi relaxat în limba engleză, chiar și atunci când subiectul de conversație îți este cunoscut, dar această relaxare ține de frecvența cu care faci asta: cu cât mai des, cu atât mai dezinvolt. Găsești și în articolul nostru niște trucuri în acest sens. Fluența nu are neapărat legătură cu nivelul tău real de engleză, mai exact cu cât de multe sau puține greșeli gramaticale faci. Are mai mult legătură cu încrederea în sine – nefiind nativ, nu te va judeca nimeni pentru gramatică, atâta timp cât te poți face înțeles și poți trimite mesajul dorit. 

Sursa foto: Unsplash