Urmează să susții proba de competențe lingvistice la limba engleză la Bac, anul acesta sau anul viitor? Pregătește-te cu informații, modele de subiecte și află cum poți să îți îmbunătățești, chiar și pe ultima sută de metri, nivelul de cunoștințe pentru un rezultat bun!
Proba de competențe lingvistice la limba engleză este destul de complexă – deci ar fi bine să știi engleză pentru a fi sigur pe tine atunci când te prezinți. Există o probă orală, una audio (de ascultare și înțelegere a limbii vorbite) și o probă scrisă, la care trebuie să dovedești că poți înțelege un text real și că te poți exprima, la rândul tău, fluent și coerent. Structura probei de evaluare a competențelor lingvistice este următoarea:
Candidații vor primi la sfârșit o diplomă cu rezultatul final al examenului de limba engleză (acesta nu e trecut direct pe diploma de Bacalaureat).
Examenul de bacalaureat la limba engleză nu e o formalitate – ea testează resursele și priceperea unui elev de a înțelege și folosi limba engleză, practic, după 12 ani de studiu în școala de stat. Și cel mai probabil și ceva cursuri suplimentare de engleză. Nivelul cerut este B1, intermediar – un nivel care atestă că elevul e utilizator autonom al limbii engleze, se poate deci descurca, singur și fără ajutor, într-o varietate de situații din viața reală.
De mare ajutor este vizualizarea și rezolvarea modelelor de subiecte de bac la limba engleză, care te ajută să vizualizezi exact formatul de examen pe care îl vei avea de rezolvat. Ideal e să te cronometrezi atunci când lucrezi subiectele de examen, pentru a te orienta și cu privire la viteza cu care trebuie rezolvate și în ce măsură mai ai timp pentru verificarea lucrării.
Vizualizează modele de subiecte de Bac la engleză din anul 2020
Poți vedea aici model de subiecte de Bac la engleză din 2021
Poți vedea aici un model de subiecte de bac la engleză din 2022
Tratează proba cu seriozitate: pregătește-te cât de mult poți, trezește-te devreme, du-te la examen la timp, concentrează-te pe examen și nu pe colegi sau pe petrecerea de sfârșit de weekend.
Încearcă să gândești direct în engleză și nu să traduci din română. Asta face un utilizator independent al limbii. Traducerea din română nu va face decât să îți pună bețe în roate în sensul că vei începe o idee și te poți bloca fix în mijlocul ei, deoarece nu cunoști un termen.
Nu te limita la enunțuri simple și sigure, dar nici nu arunca multe cuvinte mari, al căror uz nu îl stăpânești bine. Este adevărat că se punctează complexitatea limbii vorbite și scrise, deci nu te ajută propozițiile din 2-3 cuvinte sau vocabularul simplist (big, small, tall, short). Dar atenție la cuvintele pe care le-ai întâlnit doar de 1-2 ori și nu ești sigur pe prepozițiile cu care se folosesc sau la structurile gramaticale pe care știi că încă nu le folosești corect în 100% dintre cazuri.
Îmbracă-te decent și festiv, ca să te simți bine în pielea ta. Chiar dacă e cald. În cazul în care te îmbraci prea informal și primești observații de la profesori, îți va afecta cu siguranță prestația. De asemenea, ia-ți cu tine tot ce îți trebuie, instrumente de scris, apă, șervețele.
E important să ai un nivel bun de engleză atunci când susții examenul. Ca să fii în formă maximă, în perioada dinaintea probei de engleză citește, citește, citește în engleză! Acest lucru îți va activa vocabularul, te va face mai fluent (vei reține bucăți de frază, expresii întregi) și îți va mări orizontul de idei pentru a argumenta, explica sau oferi puncte de vedere. Ceea ce îți trebuie este ceva gen Newsinlevels – un site de știri scrise pentru diferite niveluri de cunoaștere a limbii engleze (asigură-te că alegi minimum B1) din diferite domenii, astfel încât să intri în contact cu vocabular cât mai variat. Ca să îți antrenezi urechea pentru proba de listening, există și Videosinlevels – scurte documentare în engleză pe diferite teme, filmate în diferite locuri din jurul lumii.
Nu uita, desigur, să lucrezi modele de subiecte din anii trecuți pentru proba de Bac și să arunci un ochi pe structura unui eseu sau a unui email. Pentru a scrie cu succes orice tip de text în engleză, e ideal să urmezi pașii de planificare și redactare descriși aici.
Dacă ești clasa a XI-a și abia începi să te informezi legat de examenul de bacalaureat, trebuie să știi că există alternative pentru proba de engleză care să îți ușureze viața. Adică există examene pentru care te poți pregăti și pe care le poți susține înainte de perioada bacalaureatului, care să echivaleze proba de engleză, astfel încât să îți rămână mai mult timp pentru a studia la celelalte materii și pentru a te pregăti de facultate.
Cea mai la îndemână este susținerea unui examen Cambridge. Minimul pe care trebuie să îl treci pentru echivalarea probei de bacalaureat este B1 Preliminary, însă dacă ești curajos și încerci Cambridge B2 First sau Cambridge C1 Advanced, îți mărești șansele de a fi admis mai ușor la oricare instituție de învățământ superior sau de a te angaja, dovedind fără dubiu că ești un bun cunoscător al limbii engleze. Găsești pe blogul nostru și modele de teste Cambridge pentru toate nivelurile! Examenul ar trebui susținut cel târziu la începutul primăverii anului viitor (februarie – început de martie), luând în calcul că poate dura 8-10 săptămâni pentru a intra în posesia diplomei.
Accesează acest articol pentru a afla și despre alte examene care te ajută să echivalezi proba de bac la engleză. Break a leg!
Sursa foto: Pexels