Sfaturi pentru parintii „cibernetici”

Majoritatea familiilor au in casa un calculator conectat la internet. Nu e niciun mister faptul ca cei mici stiu sa acceseze netul de la varste foarte fragede. In cazul acesta, trebuie sa aveti grija cand cel mic navigheaza pe web sau cand se joaca pe calculator.

Iata cateva sugestii pentru parintii care vor sa „dozeze” corect tehnologia in casa:

  • Tineti calculatorul intr-o camera comuna sau in sufragerie. Nu e loc de negocieri aici! Faceti clar faptul ca activitatile din mediul online vor avea loc in aceasta camera, numai cand sunteti si dumneavoastra acasa.
  • Folositi o parola de acces atunci cand trebuie sa va conectati la internet. Incercati sa nu folositi parole usor de ghicit de catre adolescentii ingeniosi. Schimbati frecvent parola pentru a fi siguri.
  • Sfatuiti-va copiii sa nu isi divulge numele complet, adresa, numarul de telefon sau alte informatii prea personale NIMANUI de pe internet. Persoanele pe care le cunosc offline, obtin aceste informatii in mod firesc. Nu au niciun motiv sa spuna toate aceste lucruri fara cunostinta sau supravegherea dumneavoastra.
  • Documentati-va cat mai mult cu privire la navigarea pe intrenet, tipurile de browsers care exista si de ce potentiale riscuri se pot lovi cei mici (virusi, pop-ups, reclame cu imagini dubioase). Ar fi o idee buna sa verificati din cand in cand istoricul navigarilor, pentru a avea o idee asupra a ceea ce pun la cale cei mici.
  • Puteti investi intr-un pachet de filtrare al software-ului care blocheaza accessul site-urilor cu continut nepotrivit varstei lor si care inregistreaza toate conversatiile via e-mail, Facebook sau orice site de socializare. Mare atentie! Un pachet de filtrare al software-ului nu inlocuieste implicarea dumneavoastra in viata virtuala a copilului.

parent

Copiii nu sunt in masura sa ia decizii mature. Asta e o parte din viata si ei au nevoie de dumneavoastra sa ii ghidati in ceea ce priveste tehnologia (si nu numai). Monitorizarea activitatii online a copiilor nu reprezinta violarea intimitatii – notiunea de intimitate la copii nu prea exista pana la varsta de 18 ani sau pana cand isi pot purta singuri de grija si nu mai locuiti impreuna.

Monitorizarea online este un semn ca va pasa de ceea ce face copilul dumneavoastra pe internet. Arata ca sunteti implicat in activitatile lor online si aveti grija sa nu fie expusi la niciun fel de pericol. Poate fi frustrant sa fiti mereu la curent cu ce se intampla in acest domeniu, dar merita efortul. Un calculator cu conexiune la internet nu este o dadaca, iar daca noi nu am avut asemenea tehnologie cand am fost mici nu inseamna ca este o scuza sa nu ne implicam.

Invatati, implicati-va si fiti parte din experientele online ale copilului dumneavoastra . O puteti privi ca pe o activitate pe care o puteti face impreuna sau o pasiune pe care o puteti impartasi.