Noi profesori, noi experiente

Intr-o dupa-amiaza, Isabela a venit suparata acasa ca i s-a schimbat profesoara de engleza. S-a obisnuit cu aceeasi profesoara timp de 2 ani de zile, iar schimbarea aceasta a bulversat-o. Nu mai vrea sa mai vina la cursurile de engleza, decat daca face cu profesoara cu care s-a obisnuit. Isabela ii aminteste actualei profesoare ca precedenta facea lucrul X si activitatea Y si ca era obisnuita cu modul sau de predare.

Desi schimbarea e ceva greu de acceptat, nu e neaparat un lucru rau. Copiii trebuie obisnuiti cu faptul ca schimbarile fac parte din viata si ca niciodata nu putem controla ceea ce ni se intampla. Putem controla, insa, modul in care privim aceste schimbari. O schimbare reprezinta o noua etapa in viata noastra si e bine sa o privim cu o atitudine pozitiva.

Daca un copil intra in contact cu mai multi profesori, cu siguranta are ceva de invatat de la fiecare in parte si se va dezvolta multilateral. Fiecare profesor de la Follow Me are un stil de predare aparte, dar materialele dupa care lucreaza sunt aceleasi si programa se respecta in functie de manual. Probabil un profesor pune mai mare accent pe partea de gramatica, pe cand altul se axeaza mai mult pe vocabular sau parte de conversatie. Aceste diferente nu sunt foarte notabile, materia fiind parcursa la fel si copiii nu vor fi privati de nimic din ceea ce trebuie predat.

In cazul Isabelei, aceasta ar trebui sa discute cu profesoara cea noua, sa ii spuna ca pentru ea e ceva nou. Profesoara cea noua va sti cum sa abordeze problema si cu siguranta si-o va apropia pe Isabela. Nu trebuie sa ne speriem de persoanele noi din viata noastra, cu atat mai putin de cele care ne vor binele si sunt acolo pentru a ne invata lucruri noi.

Un profesor poate sa insiste pe gramatica si sa faca multe exercitii pentru a fixa teoria, altul poate vrea sa exploreze diversele metode de invatare a vocabularului (prin melodii, povesti sau ghicitori), iar altul crede ca joaca e cea mai buna metoda de invatare a lucrurilor. Indiferent de stilul profesorului, acesta este flexibil si si-l poate schimba in functie de reactiile cursantilor.

Copiii au nevoie sa se obsnuiasca cu schimbarile si trebuie sa experimenteze invatarea alaturi de oameni cu personalitati si stiluri diferite. Nimeni nu le poate garanta ca profesorul lor preferat va fi in acelasi loc pentru totdeauna. Trebuie sa decida daca invata acea materie pentru ca vor sau pentru ca le este simpatic profesorul.

Cel mai impotant lucru pentru cei mici este sa se adapteze situatiei date si sa dea tot ce pot pentru a-l impresiona pe noul profesor. Asadar, copiii precum Isabela pot privi noul an scolar ca pe un nou inceput cu un nou indrumator care ii va ghida in noi experiente in ceea ce priveste studiul limbii engleze.