Ghid de supravietuire in caz de examen

De cele mai multe ori, cuvantul „examen” e sinonim cu cuvantul „stres„. Lucrul acesta se intampla de obicei din cauza faptului ca pregatirea pentru acest examen a fost lasata pe ultima suta de metri sau ca este un examen crucial de care depinde viitorul candidatului.

Multa lume, indiferent de varsta, a avut urmatorul vis: esti in sala de examen, ai foaia in fata si ai uitat absolut TOT! De cele mai multe ori se intampla nici sa nu poti lega doua cuvinte coerent intr-o limba inteligibila. Stresul e maxim si presiunea e atat de mare incat te trezesti gafaind. Chiar daca a fost doar un vis, te face sa te intrebi daca ai totul sub control si daca ii poti face fata cand va veni ziua examenului. Presiunea de a reusi pe plan scolar este imensa; nu numai din partea parintilor si a profesorilor, dar si din partea ta, a candidatului.

Daca te panichezi numai cand te gandesti la examen, e cazul sa discuti cu cineva – cel mai bine cu profesorul tau. El sau ea te va linisti si iti va raspunde la toate intrebarile pe care le ai cu privire la pastrarea calmului la examen. Ideal ar fi ca discutia aceasta sa fie purtata din timp, nu cu putine zile inainte de examen – ideea este sa previi panica din timp, nu instantaneu.

Trebuie sa stii la ce te astepti. Cum va fi examenul? Va fi grila? Va fi cu raspunsuri deschise sau va trebui sa redactezi un eseu?

  • In cazul unui examen grila, citeste cu atentie intrebarea. Nu te uita la raspunsuri din prima. Gandeste-te la ce ai raspunde tu si apoi vezi daca unul dintre raspunsurile date e similar cu ce ai gandit tu. Bazeaza-te pe logica, dar si pe instinct – de obicei nu te tradeaza, dar fii foarte atent!
  • Daca intrebarile sunt intrebari cu raspunsuri scurte sau de tip eseu, citirea cerintei este cruciala. In cazul in care ai de redactat un eseu, fa-ti planul pe o ciorna, stabileste cate paragrafe iti trebuie si ce trebuie sa incluzi in fiecare. Astfel vei evita taieturile de pe foaia de examen si vei avea un rezultat mult mai organizat. Nu folosi vocabular complicat de care nu esti sigur. Sansele de esec sunt mult mai mari. Axeaza-te pe ceea ce ai invatat si pe ce esti sigur. Nu vrei sa fii depunctat pentru ca ai scris gresit cuvintele cu care iti doreai sa impresionezi corectorii.

E foarte bine sa ii ceri profesorului un set de subiecte care s-au dat in anii trecuti pentru a sti la ce sa te astepti. Daca formatul iti este familiar, va fi mult mai simplu cand vei avea foaia de examen in fata.

Cand esti in sala de examen, pastreaza-ti calmul. Nu e ca si cum poti invata acum ce ai trecut cu vederea acum 3 luni. E important sa fi mancat in dimineata examenului si sa fi avut parte de un somn linistit in noaptea de dinainte. Da tot ce ai mai bun pentru a nu avea sentimente de regret de genul „Daca mentionam si lucrul X si Y…”

Cu ocazia aceasta, doresc sa urez mult noroc tuturor care se pregatesc pentru examenele Cambridge din primavara si vara asta! Dati tot ce aveti mai bun!