Cand invatam o limba straina, trebuie sa ne gandim ca nimeni nu ne va „peria” spunandu-ne cuvintele rar si clar, pe silabe. Sigur, asta se va intampla atunci cand intrati in contact pentru prima oara cu acele cuvinte. Totusi, la un moment dat, va trebui sa va obisnuiti cu ele folosite in diferite contexte.
Atunci cand sunteti la inceput, veti intampina dificultati, dar in timp, acestea vor disparea, pentru ca urechea voastra se va obisnui cu engleza vorbita. La inceput, veti vedea filme si seriale cu subtitrari. In timp, veti putea renunta la ele, intelegand incet-incet despre ce se vorbeste.
Engleza se invata in sala de clasa, dar e nevoie si de expunere la diverse situatii unde sa fim nevoiti sa intelegem „din mers” despre ce se vorbeste. Uitati-va in jur: panouri publicitare, meniul telefonului mobil sau al calculatorului, metrou/ autobuze (unde scrie atat in romana, cat si in engleza). Este imposibil sa nu dati de cel putin un cuvant provenit din limba engleza.
Un factor care ne impiedica sa vorbim engleza in mod natural este jena si teama de a spune ceva gresit. Cum am mai mentionat intr-un articol precedent, atunci cand suntem la inceput, cei din jurul nostru (care cunosc engleza) vor fi intelegatori si ne vor ajuta. Nu au de ce sa rada, ci ne vor admira ca incercam. Cand invatam engleza intr-un mod natural si placut, nu o vom mai vedea ca pe o materie la scoala, ci ca pe o limba straina pe care ne vom dori sa o vorbim.
Metode prin care sa va exersati engleza naturala este sa comunicati cu cat mai multi straini, fie in persoana, fie pe internet(pe diverse forumuri sau pe facebook). Puteti sa vizionati clipuri (de comedie, tutoriale, educationale etc.) pentru a va obisnui cu limbajul simplu, instructiunile si umorul.
Cand vine vorba de engleza naturala, frica nu-si are locul. Fiti independeti, invatati din curiozitate, ca pe vremea cand erati copii. Si…uitati-va si la desene! Naturaletea se impleteste foarte frumos cu distractia, rasetele si voia buna!