Pentru copiii mici, a ramane fara prieteni poate sa fie dureros si confuz. Partea buna este ca cei mici pot fi ajutati de catre parinti sa capete increderea necesara sa isi faca prieteni singuri si sa mentina acele prietenii. Nu este niciodata cazul sa ii presati pe copii sa vorbeasca cu cei din jurul lor. A-ti face prieteni nu trebuie sa fie o corvada. Ajutati-i, dar nu le dati de inteles ca ar avea probleme de incadrare in societate. Nu-i bombardati cu prea multe intrebari despre cercul lor de prieteni. Cand se vor simti suficient de comod cu ce se intampla la scoala, vor fi pregatiti sa va povesteasca ce anume s-a intamplat la scoala sau la locul de joaca.
E foarte important sa intelegeti ca nu exista o problema universala in legarea prieteniilor. De cele mai multe ori, timiditatea este piedica principala, dar nu e o generalitate. Poate nu le place sa imparta lucrurile lor cu alti copilasi, poate nu le place sa lucreze in echipa sau poate au probleme de cooperare. De asemenea, unii copii pot fi foarte sensibili, acest lucru ducand la o suparare exprimata in lacrimi sau gesturi de furie. Afland radacina problemei veti putea parcurge pasii urmatori cu mare succes.
Intrebari simple de genul „Pe tine cum te cheama?” sau „Care e materia ta preferata?” pot da startul unei conversatii interesante cu colegii de la scoala sau gradinita. Cine stie? Poate isi vor gasi prieteni pe baza unor interese comune si vor avea mai multe de discutat in perioada pauzelor.
Spuneti-le povesti copiilor dumneavoastra. Lor le e mult mai usor sa discute probleme de zi cu zi prin povesti fictive. Spre exemplu, le puteti spune copiilor dumneavoastra o poveste despre un iepuras care intampina probleme cand trebuia sa imparta ceea ce are cu celelalte animalute. Cereti-le copiilor sfaturi despre ce ar putea face iepurasul ca sa isi faca prieteni. Puteti folosi nume care sunt deja cunoscute copiilor dumneavoastra – fie colegi de la scoala, fie din desenele animate la care se uita ei.
Cunoasteti alti parinti din clasa copiilor dumneavoastra. Daca reusiti sa va intelegeti bine cu parintii, cu siguranta veti reusi sa va intelegeti bine si cu copiii acestora. In primul rand, veti putea stabili intalniri dupa scoala sau activitati extra-scolare la care pot participa copiii parintilor cu care v-ati imprietenit. In al doilea rand, veti putea vedea ce fel de comportament este normal la varsta copilului dumneavoastra. A-i aduce pe copii acasa imediat dupa scoala nu e reteta succesului social. Activitati precum gimnastica, artele, teatrul sau sporturile in echipa ii vor expune pe copii la cat mai multe situatii de socializare cu alti copii.