Ai din nou de scris la engleză? Acest lucru nu trebuie să reprezinte o sursă de stres – în niciun caz nu tasta pe Google titlul, în speranța că ai putea folosi o lucrare scrisă de altcineva. Nu rata șansa de a expune ideile tale – mai bine află din articol cum să scrii o compunere în engleză de nota 10 și mai ales, de ce e important să o faci. Tu, cu mâna ta.
Dacă ești genul de tânăr care are mereu ceva de spus… în scris, la care rândurile curg mereu lin, de parcă se aștern singure pe hârtie și care nu își epuizează niciodată ideile… ești un norocos. Dar chiar și așa, există trucuri și reguli care te pot face mai bun la scrierea compunerilor, fie ele în engleză, în română sau în altă limbă.
Iar dacă, din contră, îți este greu să dai o formă compactă, frumoasă ideilor tale și te chinuie permanent limita de rânduri sau de cuvinte cerută la școală, ei bine, să știi că există remedii. Cel mai bun remediu este o abordare mai tehnică, mai științifică a problemei.
Compunerile nu sunt modalitatea de exprimare a celor visători, cu capul în nori, sau foarte vorbăreți, așa cum ai putea crede. O compunere este o prezentare înfrumusețată, aranjată, a gândurilor tale proprii legate de o anumită temă. Prezentarea unei povești create de mintea ta, într-o formă cât mai plăcută pentru ochiul, urechea și mintea altor cititori.
Deci, ca să recapitulăm informația, ce nu este o compunere? Nu e ceva copiat sau scris de o altă persoană. Cât despre înfrumusețare și aranjare, aceasta poate lua diferite forme, după cum și tinerii preferă diferite stiluri vestimentare – elegant, chic, sport, etc. La fel, compunerile pot avea un stil clasic, ce abundă în expresii frumoase, termeni sofisticați și fraze lungi, întortocheate, sau pot adopta stilul propozițiilor mai scurte, clare, ușor de citit, dar scrise cu miez și haz și cu mare impact asupra cititorului.
E frumos și util să scrii compuneri pentru că te ajută să înveți să îți organizezi ideile (lucru care se va vedea ulterior și în argumentarea ta orală), să îți dezvolți creativitatea și nu în ultimul rând, să îți îmbogățești vocabularul.
Cum se întâmplă asta? Păi, desigur, știi de la română că a repeta de mai mult de două ori același cuvânt pe o pagină nu dă bine și e de evitat. Desigur că e valabil și la engleză. Așa că vei căuta sinonime prin care să poți descrie ceea ce vrei, fără a te repeta.
Plus că scrierea compunerilor te face să vrei tu să afli cum se spun anumite lucruri, ca să poți da frâu liber ideilor. Și în final, aceste eforturi de a căuta și folosi noi cuvinte se vor regăsi în performanțele tale globale la limba engleză și se vor reflecta și în note sau rezultate la examene.
O unealtă utilă pentru îmbunătățirea vocabularului folosit în compunerea ta este InstaText – o aplicație care îți dă sugestii rezonabile de înlocuire a anumitor cuvinte cu altele mai actuale, mai adecvate sau pur și simplu mai stilate. Pur și simplu dai paste la textul tău în aplicație, iar ea sugerează anumite modificări (pe care tu le poți agrea sau nu) instant!
Menționam mai sus de o abordare tehnică, științifică a compunerilor. Diferența dintre convorbirea cu un prieten, deci un discurs oral și scrierea compunerilor este aceea că o compunere trebuie să aibă o formă bine gândită și îmbunătățită, nu să reprezinte o înșiruire de gânduri venite spontan. Pentru asta, există niște pași care ar trebui respectați în scrierea unei compuneri:
Odată cu aflarea temei sau titlului compunerii, gândește-te ce îți evocă acestea și trece toate ideile, așa cum îți vin ele, în dezordine, pe o coală de hârtie. Fără să se înșiruiască logic. Scrie foarte prescurtat ceea ce știi despre acea temă, sau ceea ce crezi că ai putea introduce în compunere, fără o ordine cronologică. Brainstorming înseamnă furtuna de idei. Obiectivul acestui pas este să prinzi ideile, pentru a le aranja ulterior.
Odată alese ideile sau evenimentele pe care vrei să le folosești în compunere, e nevoie să fie puse în ordine, pe baza unui plan. Nu uita să respecți structura clasică: introducere (în care ar trebui să prezinți cine, ce, unde, când), cuprins și încheiere.
Lipsa unui plan te poate face să ratezi idei pe care ai fi vrut să le scrii totuși sau te poate face să obții un text dezechilibrat: cu o introducere prea lungă și un cuprins prea scurt, de exemplu. Pe măsură ce introduci ideile de la Brainstorming în planul tău, le poți tăia cu o linie de pe foaie, ca să fii sigur că le-ai folosit pe toate.
După redactarea unui plan al compunerii, te apuci practic să scrii. Prima schiță a compunerii se numește ciornă – e o formă de mijloc, conține ideile tale aranjate frumos, paragrafele deja formate, cuvintele alese cu grijă, etc – practic, încerci să scrii o compunere cât poți de bună.
Dar de ce nu e finală? Pentru că e perfectibilă!
Chiar și celor mai mari scriitori în viață, tuturor jurnaliștilor, profesorilor, etc le e necesară etapa de îmbunătățire a textelor lor. În primul rând, ciorna trebuie citită bine de tot pentru e depista greșeli de ortografie, de gramatică, de punctuație (da, contează!! Și încă mult.) sau chiar nonsensuri care s-au strecurat acolo din greșeală. Trebuie eliminate repetiții, scurtate frazele care sunt mult prea lungi sau greoaie, reformulat acolo unde e neclar sau incorect. Ceea ce îți inspiră nesiguranță trebuie verificat cu un dicționar de încredere.
Pentru ca procesul de proofreading să aibă succes, imaginează-ți că ești altă persoană – să zicem mama ta, sau colegul, sau profesoara – care citește acest text. Ar înțelege ea oare, fără să știe deloc ce a fost în mintea ta când l-ai scris? Ce ar spune? Ce ți-ar spune?
Fă toate modificările necesare, apoi începe să scrii pe curat.
Dacă titlul compunerii nu ți-a fost deja dat, din cerință, atunci merită câteva momente sau minute de gândire și el. Cum îți dorești să fie? Să răspândească suspansul și să suscite curiozitatea cititorului? Sau să descrie practic subiectul tratat de compunere, făcând astfel promisiunea unui text savuros și interesant? Poți alege o metaforă, sau două cuvinte aparent nepotrivite, care sigur vor atrage atenția cititorului (The glitter in the mud. Wear one sock! Deafening silence).
În limba engleză, textele se scriu sub formă de blocuri (paragrafe) separate nu prin alineat, ci printr-un rând liber între ele. Acest lucru e menit să facă ideile mai clare, iar pagina să arate mai aerisită. De asemenea, un aspect important este că nu se folosește linia de dialog, ci ghilimelele pentru replicile spuse de diferite personaje.
Trebuie să urmezi de fiecare dată, toată viața ta acești pași? Grea întrebare. În principiu, da. Doar că, dacă la început vei face asta cu simțul răspunderii, lăsând la o parte orice urmă de… oboseală, dacă vei munci cu pasiune, cu asumare, peste un timp destul de scurt îți vei forma ochiul și simțul limbii și vei aranja rapid ideile, vei vedea instant dezechilibrele și greșelile atunci când recitești textul și tot acest proces se va reduce semnificativ. Unele lucruri vei ajunge să le faci mental, ceea ce va salva timp și energie. Dar, într-o formă sau alta, tot le vei face.
În schimb, vei fi dobândit o abilitate care probabil că te va ajuta în orice meserie vei alege să practici, fie că vei avea de scris sau doar de vorbit. Compunerile sunt printre cele mai avansate și elevate lucruri pe care le poți face în timpul perioadei tale de școlarizare, mult superioare exercițiilor. Să scrii o compunere bună în engleză reprezintă triumful minții tale asupra sistemului școlar care uneori te apasă, șansa de a spune lucruri pe care nu ai avut ocazia să le spui, chiar când e vorba doar de povestea vacanței de vară.
În primul rând, ca să poți scrie frumos, fie în română, engleză, franceză, e necesar să fi avut modele bune de texte înainte pe care să le fi observat. Adică: citește, citește, citește! Sunt atâtea stiluri și tipuri de cărți în engleză și de autori, încât sigur vei găsi ceva ce să se potrivească minții și inimii tale. Continuă să cauți până vei găsi. Lectura îmbogățește vocabularul, fluența, îți dă idei de frazare și te face să scrii replici spontane și spirituale. Sau extrem de melancolice și puternice, sau flegmatice și seci, după gust.
În al doilea rând, ca să poți scrie compuneri frumoase în engleză, desigur că trebuie să știi engleză bine, să stăpânești verbele, aspectul perfect și continuu, structurile emfatice și așa mai departe. Caută să ajungi cât mai departe – B1, B2, C1, conform vârstei. La nivel de liceu, oricum ar trebui să țintești pentru minimum B2, ideal C1 spre clasa a XI-a – a XII-a. Dacă simți nevoia, apelează la un curs de limba engleză extra-școlar. Curs, nu meditație – la curs, se încurajează creativitatea, spontaneitatea, plus că vei avea câțiva alți colegi de la care să primești feedback (atât de important!), atât pe producția orală cât și scrisă, sau cu care să lucrezi în echipă la elaborarea de proiecte.
Care este elementul cheie, totuși, pentru succesul unei compuneri? Probabil sinceritatea și autenticitatea ideilor. Dacă cititorul simte că ți-ai deschis sufletul și ai pus acolo o părticică din el, va aprecia compunerea!
La școala de engleză FollowMe, observăm uneori elevi care se străduiesc să scrie compuneri folosind un limbaj impecabil, pretențios, dar nu par a avea ceva de spus. Îi încurajăm să pună mereu ideile pe primul plan și să își folosească imaginația! Evită vorbele mari și structurile sofisticate care nu au nimic în spate – evită să le scrii și evită și să le citești! Limba nu trebuie să fie un scop în sine (beția de cuvinte), ci trebuie să fie folosită cu responsabilitate! Orice text, inclusiv o compunere în limba engleză, ar trebui să aibă ca scop să aducă plus valoare în viața cuiva: să îi transmită o idee sau valoare, să trezească un sentiment, să informeze, să îl convingă de ceva. Cuvintele tale pot schimba lumea într-o zi, așa că antrenează-te pentru a face ceva măreț cu ele!
Sursa foto: Unsplash