Copiii de gradinita sunt la o varsta cand informatia le intra pe o ureche si le iese pe alta, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa comunicam cu ei. Fiti directi si clari atunci cand nu vreti sa ii mai loveasca pe fratii sau colegii lor sau cand vreti sa nu mai vorbeasca urat. Poate ca vorbitul clar si direct nu s-ar preta unor prescolari, dar exista niste metode prin care va va asculta.
„Gata cu bazaitul!” sau „Termina!” ii pot da de inteles ca nu are cel mai adecvat comportament, dar astfel de rezultat este unul pe termen scurt sau poate chiar unul fara efect. Pentru a vedea o schimbare pe termen lung in comportamentul copiilor lor, parintii trebuie sa indice ce anume e in neregula, dar sa si sugereze o alternativa care sa inlocuiasca vechile obiceiuri. Asadar, mustrati-i atunci cand se poarta neadecvat, dar oferiti-le si feedback pozitiv atunci cand este cazul.
Folositi sistemul „Lumina rosie/verde” – ca la semafor. Evident, rosu inseamna ca trebuie sa se opreasca din ceea ce faceau (poate fi un comportament neadecvat, vorbe urate), iar verde este folosit atunci cand e cazul de un comportament nou ce trebuie invatat. Cel mai probabil, lumina rosie ar reprezenta o prioritate pentru dumneavoastra, insa nu trebuie sa va axati numai pe partea negativa a comportamentului celui mic insa, nu uitati ca trebuie sa prinda cat mai multe oportunitati pentru a invata noi comportamente si pentru a le inlocui pe cele vechi.
Lumina rosie identifica numele comportamentului -„Ai grija, asta e poreclit!” E foarte important sa spuneti pe nume acestui tip de comportament de fiecare data cand sunteti confruntat cu el. Spre exemplu, daca odata ii spuneti „smiorcait”, data viitoare cand se intampla, nu il numiti „plans”. Dupa ce ati identificat problema, spuneti-i ca astfel de comportament nu functioneaza cu dumneavoastra. Ii spuneti clar si raspicat: „Noi nu permitem asemenea cuvinte!” Dupa lumina rosie, vine cea verde. Prin urmare, dupa ce ati oprit comportamentul negativ, e timpul sa il invatati ceva nou – un comportament la care veti reactiona si dumneavoastra. De exemplu, daca s-a certat cu fratele sau sora, o idee ar fi sa zica: „Te rog spune-i ce anume ti-ai fi dorit sa se fi intamplat si impartaseste-ti sentimentele!”