In functie de personalitatea copilului, raspunsul la intrebarea ”Cum a fost azi la scoala?” poate varia de la un simplu ”bine”, la un mormait sau chiar la o poveste cu cele mai mici detalii bine conturate. De la copiii mai timizi va fi mai greu sa smulgeti informatii de genul acesta. Solutia consta in modul in care adresati intrebarea.
Raspunsul la prima intrebare poate sa se rezume la un singur cuvant si nu va va oferi o idee prea clara legata de cum s-a desfasurat ora de engleza. Adresandu-i cealalta intrebare care cere informatii specifice, veti vedea clar parerea sa. Chiar daca va raspunde cu ”Nu stiu”, va dati seama din tonul si starea sa daca chiar nu stie ce s-a intamplat la ora sau daca nu are chef de vorba.
Intrebarea standard este una cu raspuns inchis si monosilabic care nu incanta pe nimeni – nici pe copii, nici pe parinti. In plus, cei mici pot avea impresia ca parintii nu au incredere in ei si aud aceasta intrebare pe un ton foarte ”politist”. Pe de alta parte, cand vad interes din partea parintilor legat de ce au avut de lucrat, sunt mai mari sansele de a le arata tema si de a le povesti cum au ajuns la rezultatul final (fie ca e o compunere sau o problema de matematica).
De asemenea, puteti intreba daca s-a intamplat ceva haios si demn de povestit sau daca a avut dificultati la scoala si sa aflati cum anume le-ar putea combate. Daca nu adresati intrebari mai specifice, ramaneti la acel simplu ”bine” sau ”nimic interesant” care nu va ofera cea mai satisfacatoare informatie pe care v-o doriti.
Invatatul nu tine de intuitie la copii. Multi dintre ei pur si simplu nu stiu cum anume sa invete. Dormitul cu cartea sub perna nu a dat prea rezultate niciodata. Daca observati ca fiul sau fiica dumneavoastra se straduieste sa retina anumite informatii, ajutati-i cu metode precum flashcards sau seturi de intrebari.
Pe masura ce copiii cresc, avem impresia ca e mai usor sa ghicim cifrul unui seif decat ce gandesc ei. Implicati-va in viata lor, adresandu-le intrebari specifice si aratandu-le ca sunteti interesati de ceea ce se intampla la scoala si in viata lor personala (fara sa pareti prea curiosi si cu dorinta de a-i controla). Chiar daca nu va vor raspunde prea elaborat, copiii vor sa stie ca ii ascultati si ca le pasa de ceea ce spuneti.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.