„Construiti” un cititor de succes din copilul dumneavoastra

Daca ar fi sa construiti o casa nu ati lua un sac de caramizi si v-ati apuca de treaba. V-ati interesa de materialele  si uneltele necesare. De asemenea, ati consulta un arhitect sau orice alt specialist in domeniu. Cu alte cuvinte, v-ati documenta cu privire la problemele care pot aparea si nu ati pune mana pe ciocan fara sa va „faceti temele” inainte. Puteti privi copilul dumneavoastra ca pe o casuta aflata in constructie, iar cititul este cimentul care leaga o constructie buna. Insa, e nevoie de experti ca sa faca o opera de arta.

Dad and two kids reading

Nu ii cititi direct; pregatiti-l pentru ce anume i se va citi.

Daca urmeaza sa ii cititi copilului dumneavoastra o carte despre miturile Greciei, mai bine ar fi sa incepeti prin a-i explica ce este un mit. Explicati-i cum culturile antice foloseau miturile pentru a explica anumite fenomene naturale. Documentati-va pe internet despre cei mai importati zei si zeite din Grecia pentru a-l putea familiariza cu notiuni de baza. Daca i-ati cumparat o carte despre insecte, cititi inainte informatia pentru a vedea ce anume poate ridica probleme, verificati ce cuvinte sunt noi si pentru dumneavoastra. Nu vreti sa va prinda cu „temele nefacute”. Copilul se asteapta sa stiti tot despre toate si este un critic aspru. Mentionati si lucruri pe care le cunoaste – se va bucura ca deja stie cateva lucruri despre subiect. Faceti o plimbare pana in gradina sau parc si „inspectati” speciile de insecte despre care ati vorbit/citit. Desi pare de munca, ii va da de inteles ca nu trebuie sa invete mecanic despre niciun subiect – la un moment dat se va lovi de povetele din carti…intr-un fel sau altul.

mom_reading_to_child_bilingual

Ganditi ca un cititor si vorbiti ca unul

Nu e suficient sa ii cititi pur si simplu copilului dumneavoastra. Sa ganditi cu voce tare e o metoda excelenta de a-l face pe copil sa-si puna intrebari esentiale in timpul lecturii. „Ia uite! Aici scrie ca fata Luizei s-a inrosit si ca fruntea ei s-a incins. De ce oare?” Era jenata? Se imbolnavea? De ce anume s-a inrosit? Un bun cititor isi deruleaza filmul evenimentelor in mintea sa atunci cand citeste si isi pune intrebari despre ce are sa se intample in continuare.

Puteti citi pe rand parti ale povestii si apoi poate fiecare sa anticipeze ce se va intampla mai departe. Cititi impreuna dupa aceea pentru a vedea daca s-a adeverit ce ati crezut. Si daca nu a fost rezultatul scontat, macar demonstreaza fiecare cat de bogata este imaginatia fiecarui cititor.