Comunicarea parinte-profesor: un rol esential in educarea copilului

Parintii si profesorul ar trebui sa fie coechipierii perfecti in educarea copilului, dar lucrurile nu merg intotdeauna conform planului. Problema e una foarte des intalnita, si anume lipsa comunicarii. Fie parintele nu are timp sa se prezinte la scoala sa discute cu profesorul, fie cel din urma nu este la scoala cand are parintele timp. O relatie buna parinte-profesor poate insemna diferenta intre a sti cat de bine se descurca in scoala copilul dvs. si cat de bine va spune el ca se descurca.

Comunicarea rezolva aproape orice fel de problema. Cand parintele se intereseaza constant de evolutia copilului sau, ii va fi mai usor sa identifice punctele slabe ale celui mic si sa il ajute sa-si depaseasca greutatile de intelegere. Puteti cere sugestii profesorului pentru activitatile pe care le puteti desfasura in timpul liber cu cel mic, astfel incat sa ii dezvoltati anumite capacitati care sa il ajute atat la scoala, cat si in viata de zi cu zi.

Noi, cei de la Follow Me, suntem de parere ca parintii trebuie pusi mereu in tema cu progresul pe care il fac copiii. De aceea, fiecare profesor are cate o ora de audienta pe saptamana. Ce inseamna asta? Orice parinte poate veni la centrul unde studiaza copilul sau sa discute cu profesorul orice fel de problema sau sa ii ceara sfaturi si sugestii. In acel interval orar, profesorul este la dispozitia parintilor si e dispus sa raspunda la orice intrebare sau sugestie din partea lor. Dar nu este niciun fel de problema daca nu puteti ajunge personal – puteti da si un telefon si puteti vorbi direct cu profesorul copilului dvs. E esential sa discutati in primul rand cu profesorul, deoarece el este cel care il are pe cel mic in grija in timpul in care se afla la scoala. Nu e o idee buna sa mergeti din prima la directiune sau la administratie daca e o problema care-l priveste exclusiv pe profesor.

Copii asezati pe pervaz in sala de clasa de cursuri de engleza cu cartile pe cap zambesc

Cunostintele le „intra in cap” mult mai bine copiilor daca vin cu drag la cursuri. Si vin cu drag daca relatia cu profesorul si parintele legat de acest subiect e relaxata, constructiva si transparenta.

Sfaturi pentru comunicarea parinte – profesor

Este foarte important ca relatia dintre parinte si profesor sa aiba un aspect pozitiv pentru buna dezvoltare a copilului. Iata cateva sfaturi pentru o buna comunicare profesor-parinte-copil:

  • Lasati copilul sa-si dezvolte propria relatie cu profesorul. Nu ii spuneti dinainte ca profesorul sau este o persoana buna, dura, exigenta etc. Va descoperi singur caracteristicile profesorului sau. Contactul cu profesorul este unul dintre primele si cele mai importante contacte pe care un copil il are cu o persoana adulta. E un prim pas spre a descoperi lumea „celor mari” si sa invete sa se adapteze diferitelor situatii.
  • Vorbiti-i profesorului despre pasiunile copilului dumneavoastra. Astfel, il ajutati si pe acesta sa afle mai multe despre cel mic. Daca este un fan al tenisului, profesorul va avea grija sa abordeze acest subiect intr-o viitoare lectie (despre sporturi sau hobby-uri), iar copilul va fi mai mult decat incantat ca pasiunile lui sunt importante atat pentru parinti cat si pentru profesor.
  • Explicati-i celui mic ca nicio situatie nu este numai in alb si negru. De fiecare data cand povesteste ceva negativ de la scoala, incurajati-l sa spuna si un lucru bun care i s-a intamplat. Astfel, dumneavoastra veti capata o perspectiva mai ampla asupra situatiei si il veti invata pe cel mic sa vada si lucrurile pozitive.
  • Puneti intrebari, atat profesorului cat si copilului. Fiecare va vedea ca sunteti interesat, iar dumneavoastra veti primi toate raspunsurile de care aveti nevoie.

Tineti minte: relatiile sunt construite pe baza unui parteneriat bazat pe comunicare, in care exista respect reciproc si toate partile au de castigat!