Copiii sunt usor de impresionat si cu mult mai usor de ranit. Prin urmare, ei nu stiu de gluma de la varste fragede, mai ales daca nu au fost crescuti in spiritul glumei acasa. Daca cineva a fost rautacios cu copilul dumneavoastra la scoala, sa nu va asteptati sa aflati asta imediat ce a ajuns acasa. Se poate purta normal o perioada, pana cand isi aduce aminte de cuvintele rautacioase care i-au fost adresate. Nu e nevoie sa il bombardati cu 1000 de intrebari pentru a afla ce s-a intamplat. Exista sanse sa nu va raspunda la niciuna sau sa va raspunda foarte vag.
Faceti tot posibilul sa nu judecati copilul care i-a adresat acele comentarii rautacioase. Daca ii spuneti ca X a fost rautacios sau needucat, ii veti transmite semnalul ca e in regula sa-i spuna copilului respectiv ce gandeste pentru ca si mama sau tata a folosit aceste cuvinte. Nu-l lasati sa fie vesnic negativ si sa nu fie capabil sa ierte. Trebuie sa invete ca oricine merita o a doua sansa si ca dureaza ceva pana realizam ce e bine si ce e rau. Discutati ce anume a fost deranjant la comentariul rautacios pe care l-a primit. I-a facut ceva persoanei respective de i-a spus asa ceva? In unele situatii, copiii pot face lucruri in mod involuntar care ii deranjeaza pe cei din jurul lor. Poate comentariul a fost inacceptabil, dar poate ce a zis/facut inainte a fost si mai rau. Stati de vorba cu copilul dumneavoastra sa aflati daca comportamentul sau a fost unul exemplar.
Faceti o sesiune de brainstorming pentru ce ar putea sa ii spuna persoanei care are comentarii rautacioase. Nu trebuie sa ii urmeze exemplul; important este sa inceteze comentariile rautacioase. Cel mai eficient si obiectiv lucru pe care il poate spune este „Potoleste-te!” si apoi sa plece. Si-a transmis mesajul dorit. Nimeni nu e obligat sa ne placa si nici noi nu suntem obligati sa placem pe cineva.