Ce nu-i al tau nu trebuie luat

Va propun un scenariu: sunteti la ora de istorie, sa zicem, si profesorul adreseaza intregii clase o intrebare din lectia de zi. Tu nu ai apucat sa citesti acel capitol aseara, pentru ca ai avut alte ocupatii. Il intrebi pe colegul de banca raspunsul si imediat cum ai aflat, ridici si tu mana. Profesorul te alege pe tine sa ii raspunzi la intrebare si, cu toata increderea, spui exact ce ti-a soptit colegul de banca. Atat timp cat profesorul nu a auzit si nu a vazut ca ti-a soptit, ai impresia ca totul e meritul tau. Doar ai ridicat mana, nu?

Cam asa arata inceputul relatiei cu plagiatul. Unele persoane pot spune: „Mare lucru! Doar am facut public ce urma sa spui tu, oricum!”. Ideea este ca niciodata nu e bine sa primim laude sau critici pentru ceva ce ii apartine altcuiva. Personal, cand ma gandesc la cuvantul „plagiat”, imi vin in minte site-uri de genul referat.ro, care a fost ajutorul de nadejde al elevilor in clasele V-XII pentru comentarii literare. Nu e un lucru rau ca elevul s-a documentat. Pe langa citirea orepei respective, e bine sa ai in vedere ce pareri au avut si altii, si eventual sa le mentionezi (evident, citand sursa de unde ai luat informatia).

Pana nu e public faptul ca cineva a plagiat, acel lucru nu devine o rusine, iar persoana aceea nu se invata minte. Cand profesorul cere lucrarile (comentarii literare, rezumate, proiecte pe o anumita tema etc.), nu ii va pica nici lui bine sa vada ca 2 sau mai multi dintre elevii sai au avut aceeasi sursa de inspiratie, dar au avut proasta inspiratie sa copieze cuvant cu cuvant ce a spus autorul original. Cum ar trebui sa reactioneze profesorul in acel caz? Sa le dea aceeasi nota celor 2, 3 sau mai multi elevi? O idee buna ar fi sa ii puna sa faca lucrarea cu surse citate, cu idei proprii si fara a copia ce spun altii fara a credita autorii originali.

Profesorul nu vrea sa vada cat de bun prieten esti cu Google sau referate.ro si folosesti cu sfintenie fiecare cuvant pe care ti-l furnizeaza. El vrea sa stie si sa vada ca esti capabil de idei originale si ca poti face o lucrare folosind si carti, nu numai un motor de cautare.

Noi, la Follow Me nu incurajam sub nicio forma plagiatul. Ba mai mult, in luna decembrie, cand copiii au avut de facut proiecte ORIGINALE, am avut neplacerea de a crea un panou al rusinii unde a zacut pentru saptamani bune primul rezultat de pe google la tema  Santa Claus is a woman. Speram ca acel cursant a invatat ca nu asta e solutia rezolvarii unui proiect in termen scurt (desi avusese la dispozitie mai mult de 2 saptamani sa il faca). Daca nu am reusit lucru acesta, putem spune ca cei mai mici dintre cursantii nostri au invatat prin puterea exemplului ca plagiatul nu e bun si ca nu e bine sa ajungi pe Panoul Rusinii.

Pe final, va las cu o epigrama interesanta de Vasile Iusan:

Acuzat de plagiat

Unii fulgeră şi tună 
Că nu-s scriitor sadea,
Când îmi iese una bună,
Mă conving… că nu-i a mea.