Inca din scoala primara copiii sunt pusi sa faca mici texte, compuneri sau descrieri. Invatatorii si profesorii vor sa vada ce potential au copiii si doresc ca ei sa se exprime intr-un mod cat mai personal posibil.
Oamenii sunt povestitori nativi, dar in momentul in care esti pus fata in fata cu o tema pe care trebuie sa o redactezi pana la un anumit moment, toata creativitatea, imaginatia si ideile bune din lume par sa te fi parasit fara niciun fel de urma. Pentru a scrie o poveste buna e nevoie de un moment sau o sursa de inspiratie care sa fie urmata de punerea pe hartie a ideilor. Dupa aceea, ideile trebuie sa fie dezvoltate pentru a avea o oarecare schita a ceea ce vrem sa avem ca produs finit.
Deschide ochii la lumea din jurul tau! Sunt atatea peisaje frumoase in natura, sau chiar si in orase…nu ai cum sa nu iti gasesti o sursa de inspiratie pe undeva. Exista o vorba „Beauty is in the eye of the beholder” – asadar, ceea ce e frumos pentru tine, poate fi interpretat ca extraordinar pe hartie, cand cineva iti citeste descrierea/ compunerea/ eseul.
Inspiratia poate veni din tot ceaa ce este colorat si care atrage privirea. Anumite personaje din viata cotidiana sau de la televizor pot reprezenta unele tipare dupa care puteti lucra. Fie ca aveti tipologia clovnului sau a avarului, creati un personaj complex de la anumite tare morale.
Cum ar fi daca…? Situatiile ipotetice sau dorintele pe care le avem pot lua viata prin cuvinte. Imaginati-va cum ar fi sa faceti o poveste pornind de la un vis colorat si placut pe care l-ati avut sau, din contra, de la un cosmar care v-a speriat teribil. Daca e ceva ce va doreati sa faceti, incercati sa faceti o poveste din asta. Poate, in timp ce scrieti, va vin ideile necesare pentru a indeplini acel vis si in afata spatiului fantastic.
O alta idee ar fi sa schimbati destinul unui personaj deja existent intr-o opera sau intr-o poveste. Spre exemplu, ce s-ar fi intamplat daca Alba ca Zapada ar fi devenit un wrestler profesionist antrenat de piticii ei care erau injectati cu steroizi numai pentru a castiga concursuri de bodybuilding?
Personalitatea povestii vine din personalul scriitorului. Experientele personale sunt o baza buna pentru o poveste. Puteti sa schimbati orice parte doriti dintr-o experienta personala pentru a o transforma intr-o forma de fictiune pe care v-ati dori sa o cititi chiar voi.
Nu va lasati niciodata intimidati de o compunere sau un eseu. Folositi-o ca o oportunitate pentru a-i da pe spate pe colegi si pe profesori cu talentul si creativitatea voastra.