Cum sa formam copii care stiu sa scrie mai mult de un sms

„N vdm l mn aks” este un sms tipic pe care l-ar trimite copiii intre ei pentru a stabili o intalnire. In astfel de situatii, urmatoarele lucruri sunt importante: viteza de raspuns mult mai mare si mesajul scurt si la obiect. Ceea ce nu pare sa conteze foarte tare: scrierea corecta si semnele de punctuatie. Cu toate ca intelegem functionalitatea mesajelor scrise, e foarte important pentru copii sa invete sa scrie clar si corect si sa isi dezvolte aceste abilitati.

Iata cateva moduri simple de a va ajuta copiii sa fie mai inspirati atunci cand scriu:

Ascutiti-i simturile. Scriitura buna se foloseste de descrieri si detalii care fac apel la simturi. Cati scriitori nu au descris natura cu pivelistea, miresmele, sunetele, gusturile roadelor si atingerile sale? Cand copiii sunt in parc sau la locul de joaca, incurajati-i sa-si foloseasca simturile; sa inchida ochii pentru a simti miresmele si pentru a auzi sunetele din jur; sa priveasca cu atentie si sa descrie ceea ce vad; puneti-le intrebari legate de simturi. Pot descrie sau pot compara cu alte privelisti pe care le-au mai vazut si de care isi aduc aminte. Jucati joculete precum „I spy with my little eye…”. In felul acesta, repetati si ceva engleza, dar ii incurajati sa fie atenti si la lumea inconjuratoare pe care o vor descrie.

dsc_5432

Vorbiti la modul figurat. Limbajul la figurat da o nuanta aparte mesajului pe care vrem sa il transmitem si ne pune imaginatia la treaba serioasa. Daca vreodata copilul dumneavoastra spune ca ii este cald, intrebati-l cat de cald, mai exact. Cum il face sa se simta? „Ti-e atat de cald incat simti ca ai fruntea pe plita?”, „E ca si cum ai inghitit un bol de supa fierbinte dintr-un foc?” sau „E ca si cum ai alerga pe soare?” sunt cateva exemple de intrebari care i le puteti pune pentru a-i starni imaginatia si creativitatea de a descrie.

Incurajati-l sa scrie scrisori si vederi. Intr-o lume ghidata de e-mail si mesaje telefonice, scrisorile si vederile sunt niste raritati in ziua de azi. O scrisoare ii va ajuta pe copii sa inteleaga ca aceasta are nevoie de o anumita structura si de un public anume. Pot descrie locurile pe care le-au vizitat, cartile pe care le-au citit, persoanele pe care le-au cunoscut. Publicul tinta trebuie bine ales; spre exemplu, bunica nu intelege ce inseamna LOL sau BRB.

iStock_000016885438XSmall

Puteti folosi aceste metode pe perioada verii, cand copiii nu au prea multe teme. Pot face o activitate placuta si ii puteti face sa se indragosteasca de scris, daca stiti cum sa abordati problema: pot scrie un jurnal al calatoriilor, pot scrie vederi si scrisori pentru cei dragi sau pot face compuneri pe care sa le citeasca unui public interesat (familia sau prietenii).