Parinti si copii – cum sa se inteleaga si mai bine!

Cand erati foarte mici, voi si parintii vostri erati obisnuiti sa comunicati prin diverse modalitati. Va imbratisati, va jucati impreuna, va zambiti si va bucurati ca va vedeti, petreceati timpul impreuna, discutati si va exprimati sentimentele unii fata de ceilalti.

Atunci cand ati plecat la gradinita sau la scoala, timpul petrecut cu parintii a devenit din ce in ce mai scurt. Ati cunoscut  persoane noi – colegi, profesori, educatori, meditatori sau bone. Pe masura ce inaintam in varsta, devenim mai independenti fata de parinti si incepem sa depindem mai mult de noi insine. Asa si trebuie sa fie, deoarece asta inseamna maturizare. Insa, comunicarea dintre parinti si copii nu trebuie sa dispara. Din contra, va trebui sa se intensifice pe masura ce se ajunge la varsta pubertatii.

Parintii vor sa stie ca voi sunteti in siguranta si fericiti, de aceea pun foarte multe intrebari. Vor sa stie cine sunt prietenii vostri, unde va duceti cand va intalniti, ce faceti si multe alte lucruri care, credeti voi, nu sunt necesare de stiut de catre ei. Tineti minte ca parintii vostri va iubesc, va poarta de grija si sunt responsabili pentru orice vi se intampla. Comunicarea este foarte importanta, desi modalitatile de comunicare se pot schimba de-a lungul timpului. Impreuna cu parintii, e important sa stabiliti cum decideti sa comunicati problemele, bucuriile sau pur si simplu detaliile de zi cu zi pentru ca voi sa aveti parte de intimitatea, independenta si libera expresie de care aveti nevoie. De asemenea, e foarte important sa va exprimati parerile intr-un mod pozitiv.

Daca doriti ca cineva sa va asculte, aratati si voi ca sunteti, la randul vostru, niste buni ascultatori. Parintii nu vor fi neaparat de acord cu toate cerintele voastre. De aceea nu e o idee buna sa rabufniti atunci cand nu primiti raspunsul pe care l-ati dori de la parinti. Incercati sa negociati cu ei si aratati ca sunteti deschisi unor alte optiuni si ca le intelegeti si le respectati si punctul lor de vedere. Puteti incepe de la premiza ca ei au dreptate si ca stiu ce e este mai bun pentru voi.

Evitati sa aveti un singur parinte de partea voastra cand doriti ceva. Nu ii spuneti celuilalt ceva de genul „Dar tati/mami ma lasa”. Acest lucru va inrautati situatia si va isca certuri si intre cei doi parinti.  Dati-le dovada ca pot avea incredere in voi si incercati sa obtineti ceea ce doriti prin comportament adecvat si un aer de maturitate.

Cuvantul de baza in orice relatie este respectul. Daca va respectati parintii, veti fi tratati in acelasi mod. Respectul nu se refera numai in relatiile cu parintii. Aplicati aceeasi tehnica si cand vine vorba de bunici, frati, alte rude sau cunostinte. Ganditi-va intotdeauna ca si eu au fost copii si ca si voi veti fi intr-o buna zi parinti si bunici. Fiecare va trece sau a trecut prin aceste etape si mereu va exista cineva sa va inteleaga trairile si doleantele.

Comunicati eficient si incercati sa stati departe de conflicte!