Lectii despre prietenie pe care sa i le predati copilului dumneavoastra

A avea un prieten inca din copilarie e un lucru minunat si destul de rar in ziua de azi. Ne amintim cu drag de prietenii pe care ii aveam in gradinta sau in scoala generala, dar nu prea putem spune ca ei ne sunt alaturi si in ziua de azi. Si nu, prietenia de pe facebook cu siguranta nu se pune ca fiind una de durata.

Nu e nevoie de gesturi grandioase pentru a-ti demonstra prietenia. Uneori micile detalii dau toata esenta. Iata cateva idei prin care sa ii incurajati pe copii sa fie buni prieteni:

Invatati-i sa se bucure de realizarile prietenilor lor. Fie ca e vorba de o nota mare la o lucrare de control sau de un gol la un meci de fotbal, invatati-va copiii sa se bucure de succesul prietenilor lor. Sa ai pe cineva alaturi in momentele tale de succes e o bucurie in plus.

Prietenul la nevoie se cunoaste. Auzim destul de des acest proverb, dar nu s-a insistat prea mult pe partea practica a lui. Viata nu e compusa doar din momente vesele. Vor exista mereu suisuri si coborisuri carora trebuie sa le facem fata. Invatati-i pe copii sa-si sustina prietenii – vor trece prin multe impreuna, iar acele suisuri si coborisuri apropie oamenii si le demonstreaza ca pot trece peste greutati cand au pe cineva alaturi.

IMG_4843

Adevarul doare, dar e cea mai cinstita cale. Poate fi neplacut sa auzim ceva dur si neindulcit, dar daca nici prietenii nu pot fi sinceri cu noi, atunci de la ce sa ne asteptam de la restul lumii? Aratati-le ca trebuie sa fie sinceri cu privire la sentimentele lor (fara sa le jigneasca pe ale altora, desigur).

Gesturile frumoase si neasteptate dau valoare si savoare prieteniei. Chiar daca e vorba de un mesaj dragut sau niste bomboane oferite cadou, invatati-i pe copii cat de importante sunt micile gesturi prietenoase. Foarte important: sa nu aduca niciodata vorba de aceste gesturi cand se cearta; e ca si cum s-ar anula gestul si se vor astepta la un repros de fiecare data cand vor primi ceva frumos din partea celuilalt.

To-Share-or-Not-to-Share-2

Incredere! Incredere! Incredere! Daca nu poti avea incredere in cineva, e greu sa-l poti numi prieten.

Invatati-i sa tina legatura constant, dar sa nu fie in contact non-stop. Copiii trebuie sa inteleaga ca desi nu au vorbit cu prietenii lor de 2-3 zile, ei tot sunt prieteni. In timp, se vor vedea din ce in ce mai rar: pregatirea pentru examene, facultatea si apoi locul de munca. Vor ajunge sa isi consulte agenda ocupata sa vada cand isi gasesc o ora sa se vada cu prietenul din copilarie.