După un an academic de studiat, mers la cursuri de engleză, efectuat teme și rezolvat teste, mulți copii și adolescenți aleg să susțină examenul Cambridge. Despre alegerea și pregătirea pentru examene primești de obicei consultanță de la specialiști (ceea ce este, de fapt, recomandat!); din rândurile de mai jos poți afla cum să interpretezi rezultatele examenului Cambridge, ce țintă să îți fixezi și alte informații utile pentru parcursul academic.
Testul de engleză Cambridge este un nume generic – e vorba de fapt de o gamă de examene diferite, concepute pentru fiecare vârstă și nivel de limbă în parte, pe care candidații pot alege să le susțină. Important de reținut: nu e obligatoriu să susții toate examenele (sau mai mult de un examen) și, de asemenea, dacă alegi să participi la mai multe, nu e obligatoriu să fie susținute la rând, în ordinea dificultății. Examenele Cambridge sunt următoarele:
YLE (Young Learners of English) Starters (nivel Pre-A1), Movers (A1), Flyers (A2), examene concepute pentru categoria de vârstă 7-12 ani
Examenele sunt diverse și e foarte important să te pregătești și să alegi exact varianta care îți trebuie, dacă vrei să folosești diploma în viitorul apropiat pentru a echivala vreun examen sau pentru admitere într-o instituție de învățământ / angajare. Altfel, dacă nu vizezi un eveniment anume, e ideal să țintești către un nivel cât mai înalt de limbă engleză!
Legat de modul de cuantificare a rezultatelor, sunt două sisteme:Pe certificat se va regăsi numele examenului ales, nivelul de limbă obținut conform CEFR (un sistem internațional de referință pentru cunoașterea limbilor străine, care începe la A1 – elementar și ajunge la C2 – utilizator expert, nivel nativ). În general, în funcție de acesta ne orientăm pentru a evalua nivelul candidatului. În plus, Statement of Results ne mai indică:
Ca să promovezi examenul Cambridge A2 Key, primul din seria pentru adolescenți și adulți, trebuie să obții un scor între 120 și 150. Astfel, dacă ai între 120 și 129 de puncte, vei fi promovat cu calificativul C, între 130-139 vei primi calificativ B și dacă ai scor 140 sau superior, calificativ A.
Testul B1 Preliminary poate fi trecut cu un scor între 140 și 170. Astfel, dacă ai între 140 și 152, promovezi cu calificativ C, între 153 și 159 cu calificativ B și dacă ai 160 sau peste vei primi diploma cu calificativ A.
Ai nevoie de un scor între 160 și 190 pe Cambridge English Scale pentru a primi un certificat de limbă B2. Dacă reușești să obții punctaj între 160 și 172 vei primi calificativ C, între 173-179 promovezi cu calificativ B și pentru un scor mai mare sau egal cu 180, calificativ A.
Ca să demonstrezi capacitatea ta de a utiliza limba engleză la nivel avansat, trebuie să obții un scor între 180 și 210. Astfel, vei primi calificativ C dacă ai punctajul între 180 și 192, calificativ B între 193-199 și calificativ A, pentru scor 200 și peste.
Examenul de top, cel care dovedește cel mai înalt nivel de competență în folosirea limbii engleze, similar cu cel al unui nativ (ce a beneficiat de o educație bună) e Cambridge C2 Proficiency. Diploma aferentă acestui nivel poate fi obținută dacă ai un scor între 200 și 230.
Reține că, dacă dorești să echivalezi un examen în sistemul de stat românesc, trebuie să alegi să susții fix examenul Cambridge corespunzător nivelului specificat pentru acel examen școlar: pentru admitere în clasa a noua liceu bilingv, A2 sau superior (deci examenul A2 Key sau mai sus) și pentru Bacalaureat, B1 sau superior (B1 Preliminary sau B2 First / C1 Advanced). Dacă susții un nivel inferior, de exemplu A2 Key înainte de Bacalaureat, chiar dacă ai calificativul A și pe diplomă va scrie că utilizezi engleza la nivelul B1, statul român nu va accepta echivalarea. Pentru mai multă precizie, întreabă din timp la unitatea școlară de unde aparții ce fel de teste sunt acceptate și dacă au impus vreo condiție de vechime a diplomei. În mod normal, diplomele Cambridge nu au termen de valabilitate, iar ordinul de ministru nu specifică nimic în acest sens, însă unele unități pot pune condiții suplimentare.
Dacă tu sau copilul tău ați decis să susțineți mai multe examene Cambridge pentru a urmări progresul la engleză periodic și pentru a motiva procesul de învățare, e bine să știi următoarele:
Un rezultat Cambridge foarte bun poate fi obținut prin două metode: un nivel de engleză generală bun (cultivat prin cursuri, lectură în engleză, lucru suplimentar și pregătire specifică de examen) și o alegere atentă, pe baza recomandării unui profesor care cunoaște bine sistemul Cambridge, a examenului potrivit. Și ca să încheiem mai poetic decât englezii, care ar spune: Break a leg! (slang cu sensul de Succes!) vom încheia cu o urare de bine cu același înțeles moștenită de la celți:
May the wind be always at your back!
Sursa foto: Unsplash, FollowMe