Visezi o clasă cu profil bilingv pentru copilul tău? Citește ce ai de făcut, pe lângă proba de la Evaluarea Națională, pentru a trece cu brio de proba de limbă străină. Ai de ales între un curs de pregătire Cambridge, apoi examen Cambridge A2, B1 sau B2 care să echivaleze testul de admitere cu nota 10, sau susținerea testului în luna mai la centrele de examinare special organizate pentru liceele cu profil bilingv.
Conform procedurii pentru admiterea în clasa a noua la licee cu profil bilingv, candidații trebuie, pe lângă Evaluarea Națională susținută de toți copiii în clasa a opta, să facă dovada că stăpânesc limba engleză la nivel A2 sau superior. Aceasta poate fi făcută prin susținerea unui test de limbă organizat în centrele de examinare în acest sens (mai exact, liceul unde tânărul vrea să studieze în următorii 4 ani) sau prin echivalarea unei diplome cu recunoaștere internațională, cum ar fi Cambridge.
Diplomele care pot fi folosite în acest sens sunt cele primite în urma examenelor:
Practic, este necesar un certificat de limbă A2 sau superior, obținut cu calificativ A, B sau C. Foarte important este că toți candidații trebuie să susțină exact examenul care le reflectă cunoștințele, deoarece de câțiva ani statul român nu mai permite utilizarea diplomelor extinse.
Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examenele Cambridge pentru certificarea competentelor lingvistice în engleză cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă străină pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare pot fi depuse la unitatea de învățământ de proveniență până la data de 27 mai 2024. Odată prezentată diploma de limbă engleză în original, ea va fi echivalată cu nota 10, elevul nemaifiind nevoit să susțină testul organizat la centrul de examinare în intervalul 21-24 mai.
Copiii care au susținut deja și posedă o diplomă Cambridge valabilă (atenție, nu este vorba de rezultat electronic, ci de diploma în original) trebuie să parcurgă deci doar etapa de înscriere.
Clasic, dacă un elev vrea să susțină proba de engleză la centrele de examinare pentru a accede la profilul bilingv, înscrierea are loc între 16-17 mai 2024, după ce, în prealabil, între 13 și 15, sunt eliberate și transmise modelele de cereri și anexele corespunzătoare înscrierii. Testarea se face între 21 și 24 mai.
Pe 31 mai se realizează comunicarea rezultatelor finale la proba de limbă engleză (în urma eventualelor contestații depuse de cei ce au susținut fizic proba), pe 3-4 iunie pot fi ridicate anexele fișelor de înscriere de la unitățile ce constituie centre de examinare, iar pe 14 iunie are loc depunerea/transmiterea anexelor fișelor de înscriere ale candidaților care au participat la probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă la unitățile de învățământ de proveniență. Și pe 20 iunie are loc transmiterea de catre comisiile de admitere, in format electronic, către Centrul Național de Admitere a listei candidaților care au promovat probele de limbă străină și a rezultatelor acestora la probe. Citește calendarul admiterii la licee cu profil bilingv.
E un pic de tevatură legată atât de dosar cât și de suspansul așteptării rezultatului. Și mai mult decât atât, rezultatul este, într-o proporție mai mare decât la Cambridge, incert. În timp ce subiectele Cambridge sunt elaborate de experți internaționali, testate pe grupuri pilot și calibrate fix pe nivelul (verificat științific) pe care îl testează. Subiectele la examenele naționale constituie, însă, mereu subiect de dispută și pot lăsa mai mult loc pentru subiectivitate.
Decizia de a urma o clasă de liceu cu profil bilingv trebuie gândită din timp. Stresul exercitat de pregătirea, simulările și probele propriu-zise de la Evaluarea Națională nu trebuie subestimat, în ultimul an de gimnaziu copiii ar trebui lăsați să se concentreze pe aceste materii pentru un rezultat cât mai bun. De aceea, ideal este ca un elev să susțină examenul dorit (sau un nivel cât mai avansat, pe măsura cunoștințelor lui, însă) înainte de a începe clasa a opta.
O variantă bună pentru acest scenariu este urmarea unui curs de pregătire Cambridge de vară (în vacanța dintre clasele a șasea și a șaptea, sau a șaptea și a opta) finalizat cu susținerea examenului în luna august. Practic la începutul toamnei (undeva în octombrie) va ajunge la voi și diploma (durează 6-8 săptămâni din momentul susținerii examenului), pe care o puteți folosi apoi fără probleme în primăvara anului următor. Îi va da și un boost de încredere la început de clasa a opta să vadă cât de bine s-a descurcat la examenul de engleză și să realizeze că, dacă se pregătește serios, poate susține orice test!
Centrele de limbi străine ca FollowMe organizează testări special pentru Cambridge, aa să estimăm corect nivelul potrivit pentru copilul tău și să fie încadrat în grupa de pregătire potrivită. Ai parte de consultanță legată de alegerea examenului, puncte forte și părți ce trebuie îmbunătățite la această materie și mult feedback constructiv pe durata cursului.
Fac multe ore de engleză. Vor ști să vorbească bine, dar și să scrie, să explice gramatica, vor înțelege subtilitățile limbii. În plus, profilul bilingv beneficiază de ore de istorie și geografie în engleză, ducând astfel la un alt nivel cunoașterea limbii. Se reunesc în același colectiv elevi pasionați de acest domeniu și cu cunoștințe bune (dovedite prin susținerea examenului cambridge sau a probei de limbă).
Sursa foto: FollowMe