Saptamana aceasta a marcat inceputul calendaristic primaverii, dar se pare ca astazi iarna ne-a dat de inteles ca nu are de gand sa plece prea curand. Am sarbatorit saptamana Martisorului dupa traditia romaneasca: dand si primind martisoare. Cuvatul de baza in propozitia anterioara este „romaneasca”, pentru ca Martisorul este o sarbatoare specifica tarii noastre. Prin urmare, cuvantul „martisor” nu are traducere in engleza sau in vreo alta limba. Sigur ca se poate adapta si poate fi numit „trinket worn in honour of March 1”, dar cine va darui cuiva un martisor si va face semenea urare la ora de engleza?
Ziua mamei / Ziua Internationala a Femeii
In Romania ne-am obisnuit sa asociem Ziua Mamei cu Ziua Internationala a Femeii si sa o sarbatorim pe data de 8 Martie, insa de pe data de 15 octombrie 2009, Guvernul roman a adoptat o lege care sustine ca ziua mamei va fi sarbatorita in prima duminica a lunii mai, iar ziua tatalui in cea de-a doua duminica a lunii mai. De asemenea, fiecare tara are cate o data diferita pentru ziua mamei.
De ziua mamei, copiii obisnuiesc sa ofere mici cadouri mamei, florile si felicitarile fiind printre cele mai populare alegeri.
Ziua tatalui / Ziua Internationala a Barbatului
La un moment dat, o companie de bere proclama ziua barbatului pe data de 5 mai si aceasta a fost desemnata oficial in anul 2008. Cate porturi, atatea obiceiuri! Ziua Internationala a Barbatului este sarbatorita pe data de 19 noiembrie in anumite tari, fiind inaugurata in 1999 in Trinidad si Tobago.
Cum am mentionat mai sus, ziua tatalui se sarbatoreste in a doua duminica a lunii mai. Pana in prezent, aceasta sarbatoare nu a primit atat de multa atentie, dar poate ar trebui sa ii oferim tatalui aceeasi atentie pe care o primeste si mama de ziua ei. In Statele Unite, Father’s Day este privita ca fiind la fel de importanta ca si Mother’s day. Prin urmare, de ce sa nu le urmam exemplul?