Problema cu respectarea regulilor e data de faptul ca toata lumea asociaza disciplina cu pedeapsa. Am mai scris despre importanta regulamentului, dar putem sustine cu tarie ca e un subiect nemuritor. Disciplina nu inseamna pedeapsa – ea este un factor important in desfasurarea armonioasa a activitatii din cadrul unei institutii.
Pe scurt, disciplina implica invatarea si respectarea regulilor, in scopul mentinerii sigurantei si fericirii noastre si a celor din jur. Exista reguli de invatat acasa, la scoala si in afara acestora.
Regulile de respectat acasa:
Trebuie sa ai grija in bucatarie, sa nu atingi lucruri fierbinti, precum fierul de calcat. Nu ai voie sa te urci pe mobila si trebuie sa ai grija sa nu te ranesti in curte, gradina sau in masina.
Regulile de baza in casa ar fi urmatoarele:
Sunt foarte multi oameni in aceasta lume, asadar trebuie sa stii cum sa te intelegi si cu cei din jurul tau. Pe perioada cresterii tale, vei invata despre lucruri precum: impartitul lucrurilor tale cu cei din jur, ajutatul cu treburile casei, evitarea luptelor fizice sau verbale, cum sa vorbesti frumos cu cei din jur, bunele maniere – sa stii sa spui „te rog” si „multumesc”, grija pentru lucrurilor tale si respectul pentru lucrurile celorlalti.
Disciplina la scoala
Cand esti la scoala, profesorii au responsabilitatea de a avea grija de tine, in locul parintilor si al bunicilor. Bineinteles ca au copii in toate clasele si trebuie sa aiba grija de toti. De aceea exista regulamentele de ordine interioara – pentru administrarea situatiilor disciplinare si pentru a asigura siguranta tuturor.
Pe masura ce inaintezi in varsta, ii poti ajuta pe cei mai mici sa invete, sa inteleaga si sa respecte regulile. Vei invata despre auto-disciplina, vei lua decizii bune si ii vei ajuta pe cei din jurul tau sa faca la fel. Cunosti si accepti consecintele nerespectarii regulilor. Felicitari, te-ai maturizat! Devii o persoana stapana pe sine, pe care cei din jur se pot baza ca vei lua decizii bune.
Auto-disciplina apare atunci cand stii diferenta dintre bine si rau si faci ceea ce trebuie atunci cand trebuie si fara sa fie nevoie sa iti aminteasca cineva.