Certurile dintre frati nu sunt ceva nou. Cand nu se intampla in lumea noastra de zi cu zi ni se par nevinovate si haioase. Cine nu se amuza cand priveste fratii de la televizor certandu-se? Toata lumea rade, nimeni nu este ranit si intr-un final, fratii gasesc o solutie de mijloc pentru a se impaca. Cu toate acestea, rivalitatea dintre frati nu e ceva de ras si de trecut cu vederea. Motivele pentru care apar aceste certuri pot fi urmatoarele:
Nevoia de atentie. Copiii vor sa transmita constant mesajul „Mami, tati! Sunt aici! Bagati-ma in seama!”. Cand sunt doi copii cu aceeasi dorinta, se creaza o rivalitate care poate duce la acuzatii de genul „Mama si tata te iubesc pe tine mai mult decat pe mine!”. Certuri de genul acesta garanteaza atentia, dar nu una pozitiva; pe copii nu-i deranjeaza – orice fel de atentie e buna pentru ei. Multi parinti se axeaza pe oprirea conflictului, dar cheia este sa ii surprindeti intr-un moment de pace si sa le spuneti cat de mult va bucurati atunci cand vedeti ca se inteleg bine.
Diferente intre copii. Daca se fac diferente notabile care duc la celebrul „Mama si tata te iubesc pe tine mai mult decat pe mine!” inseamna ca e cazul sa schimbati ceva in metoda de abordare si sa ii laudati in mod egal. Daca unul dintre ei exceleaza la matematica, dar celalalt abia trece clasa, nu faceti din asta subiectul de dezbatere de la cina. Ei vor prinde pica unul pe celalalt si se va crea o competitie inutila. Ca si subiect de discutie, puteti sa ii intrebati cum merg lucrurile la activitatile la care stiti sigur ca se pricep si ca le plac. Ei vor povesti cu placere si nu vor simti ca exista vreun fel de competitie intre ei.
Etape diferite de dezvoltare personala. Un copil are 10 ani si celalalt 12; in cazul acesta, copiii se pot juca impreuna fara probleme si diferenta de varsta nu este o piedica. Pe de alta parte, daca cel mic e in clasele primare, iar cel mare e cel putin clasa a cincea, slabe sunt sansele sa aiba un numitor comun la capitolul „joaca”. Ambii trec printr-o perioada diferita de dezvoltare si prefera sa isi vada fiecare de drumul lui. Asigurati-i ca aceasta perioada va trece si ca in curand se vor bucura unul de compania celuilalt. Fiti martori la aceste perioade, dar nu ii obligati sa petreaca timp impreuna cand clar nu le arde de joaca cu fratele mai mic/ mai mare.
Unii frati se cearta mai mult decat altii si tot ei sunt responsabili pentru calitatea relatiei dintre ei. Ca parinte, stabiliti clar regulile de buna purtare si intelegere, explicati-le ca vreti sa le auziti parerea, dar ca aveti zero toleranta pentru certuri si bataie. Evitati sa faceti comparatii intre ei sau sa alegeti un preferat. In timp, aceste mici drame dispar, copiii fac pace si ajung la un numitor comun. Cand vor fi adulti, vor duce probabil dorul vremurilor mai simple cand era important cine obtine cea mai mare felie de tort.